Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Wendy79 08:17, 21 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Sad i jagodnik jest w miejscu dotychczasowego warzywnika, wiec jest tam ziemia, bez trawy czy kory. Jagodnik będę odchwaszczć i ściółkować trawą lub słomą. Taki plan, zobaczę, co wyjdzie W ubiegłym roku np. między porzeczkami i malinami miałam wysianą facelię, rzodkiewkę, sałaty, bo wszystko było jeszcze małe.
A między drzewami w sadzie chcę zrobić coś a'le łąkę kwietną.
Ale trawa też może być w sadzie, tylko wokół drzew odchwaszczaj tak metr wokół pnia.

Gosiu, jaka zgodność, bo ja też łąkę kwietną chcę w sadziku moim Ale nakupowałaś tych jabłonek, miejsca musisz mieć dużo U mnie na razie 2 grusze, morela i jedna jabłoń.
anna_t 08:30, 21 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Aniu, witaj u mnie
Eee tam, żadnym specem
Nie musisz czekać, jeśli tylko masz ochotę wysiewać do doniczek. Ja ostróżkę już wysiałam. Naparstnicę (mam nowy kolor, morelowy, bo inne są już na rabatach i się same rozsiewają) wysieję za chwilę, jak tylko trochę półki mi się zwolnią
Ale jakbyś wysiewała w maju, to i tak się daje takie siewki na rabaty w sierpniu, nie przechowuje się ich przez zimę w domu.
Jak wysiejesz teraz, to będziesz mieć po prostu bardziej dorodne sadzonki, bo większe zdążą urosnąć do zimy.

super, dzięki za odpowiedź to szukam pudelek po lodach i sieję
a siałaś kiedys lawendę? bo zastanawiam sie czy jeszcze kupić nasion i posiac czy juz nie zdążę z efektem i lepiej kupić sześciopak bo pewnie niebawem w obi bedzie
margaretka3 08:30, 21 mar 2016

Wklejam plan ognistej. 1 kratka to 1 metr.
Po Waszych sugestiach, że lepiej pogrupować drzewa, zaczęłam się zastanawiać, czy złotokapy nie dać po prawej stronie rabaty, a jarząby po lewej. Nie chcę zasłonić widoku na górki, bo to najładniejszy widok, a tuż obok trzeba zasłonić widok na dom sąsiada. Jeden złotokap słabo zaznaczony, teraz jest obok domku dzieci. Nie są duże, mogę je przesadzić. Żeby rozdzielić jarząby od złotokapów, zastanawiam sie, czy w rogu rabaty nie posadzić lipę drobnolistną Winter Orange, dla której dotąd nie miałam znalezionego miejsca. Co o tym myślicie? I wtedy ile posadzić jarząbów? Jeden mógłby być obok domku dla dzieci, a drugi, ewentualnie trzeci - gdzie? Proszę, doradźcie

margaretka3 08:36, 21 mar 2016

Wendy79 napisał(a)

Gosiu, jaka zgodność, bo ja też łąkę kwietną chcę w sadziku moim Ale nakupowałaś tych jabłonek, miejsca musisz mieć dużo U mnie na razie 2 grusze, morela i jedna jabłoń.

Mam nadzieję, że nam wyjdzie łaką, ja bardziej myślę o rabacie w stylu naturalnym niż o typowej łące kwietnej.
Nie mam już miejsca Nawet mi nie piszcie, co macie w sadach, bo będe płakać. Wcześniej posadziłam już cztery wiśnie i papierówkę.
margaretka3 08:37, 21 mar 2016

anna_t napisał(a)

super, dzięki za odpowiedź to szukam pudelek po lodach i sieję
a siałaś kiedys lawendę? bo zastanawiam sie czy jeszcze kupić nasion i posiac czy juz nie zdążę z efektem i lepiej kupić sześciopak bo pewnie niebawem w obi bedzie

Siałam, to był chyba pierwszy kwiatek, który wysiałam. Kwitła dopiero w drugim roku. Jak chcesz szybki efekt, to kup sadzonkę. Przytnij i włóż gałązki do ziemi, ukorzenisz sobie sadzonki
anna_t 08:52, 21 mar 2016

oo super pomysl
a jesli chodzio Twoją ognistą (btw skąd ta nazwa?)to które drzewa sa wieksze złotokapy czy jarzaby?moze 2 szt tych wiekszych tam gdzie sasiad potem lipa i znowu 2-3 szt tych drugich?
margaretka3 08:59, 21 mar 2016

Jarząby chcę odmiany Autumn Spire Flanrock, są kolumnowe i ponoć wolno rosną. Złotokapy rosną dość szybko, lipa pewnie też.
Pytasz, skąd nazwa ognista? Bo to rabata w takich kolorach - żóto-pomarańczowo-czerwona z dodatkiem czarnych liści i kwiatów.
07_Rene 09:00, 21 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Reniu, nie było szans na zakupy. Przed 12 dostałam tel. ze szkoły, że dziecko miało wypadek. Uraz głowy. Wróciliśmy z SOR-u wieczorem.
Za to odreagowałam w sobotę. Pojechałam do szkółki, kupiłam jabłonie: Koksę Pomarańczową, Złotą Renetę, Antonówkę, Malinową Oberlandzką, gruszę Konferencję, agrest pienny - odm. Invicta i Niesłuchowski i dwie węgierki.
Niniejszym sad obsadzony Jagodnik też. No prawie, bo zostało dokupić borówkę amerykańską. I finito Będzie komplet. Potem tylko będziemy się objadać

Mam nadzieję, że synowi nic nie jest. Współczuję całodniowego włóczenia się po lekarzach.

W której szkółce zakupy robiłaś?
Byłaś już w Krzywaczce?

Z ognistą nie pomogę, ale też jestem za pogrupowaniem drzew
margaretka3 09:05, 21 mar 2016

Reniu, już wszystko w porządku.

Owocowe kupowałam w Krakowie, Ogrody Ludwinów
Do Krzywaczki nie zdążyłam, ale i nie spieszyłam sie za bardzo, bo plan nasadzeń ozdobnych dopiero się wykluwa
Ale mam nadzieję, że dotrę tam w tym tygodniu. Drzewka chcę sadzić! Ale mnie wzięło
Dzięki za głosik, chyba też sie do tego skłaniam. A ile jarząbów? Dwa czy trzy?
renatamama3 09:07, 21 mar 2016

Dobrze ,że młodemu nic się nie stało ,taki telefon ze szkoły to pewnie szok ,nerwy ,stres .
Może te jarząby daj na ognistą ,a złotokapy na tą drugą rabatę .