Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Agania 13:04, 18 mar 2016

Jak posadzić jarząby i ile, nie mam wizji, lepsza wizja dla podpowiedzi, Gosia daj jakąś fotkę, obrazek...tak lepiej coś podpowiedzieć, ja lubię drzewa w ogrodzie, jeśli one są strzeliste to posadziłabym nawet trzy, ale nie mieszałabym ze złotokapami...lubię drzewa w grupach, pięknie też wyglądałyby na zielonym tle
AgataP 15:39, 18 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Ja chcę odmianę AUTUMN SPIRE Flanrock, na ognistą pójdzie. Takiego masz?
Zastanawiam się, czy kupić dwa czy trzy. Są tam trzy złotokapy. Nie wiem, jak posadzić. Trzy jarząby obok siebie i trzy złotokapy, czy pomieszać? Nie mam pomysłu. Jak myślisz?

Kurcze Gosiu trudny wybór, ale Danusia zawsze powtarza, że w masie jest siła i ja posadziłabym razem, nie na przemian..
A jarząbek nie wiem jaka odmiana, kupiłam go kiedyś bo musiałam mieć jarzębinkę w ogrodzie. Owocuje dopiero drugi rok, nie wiem czym to było spowodowane. Lipa już dawno byłaby duża, ale ją ograniczam...
ciekawa jestem co sama zadecydujesz w sprawie drzewek...
Alicja169 17:29, 18 mar 2016

Gosiu - uprzejmie donoszę, że herbatka imbirowa na ziemiórki działa.
Wprawdzie zastosowałam napar na świezym imbirze, bo nie miałam sproszkowanego, no i dałam tego imbiru sporo. A potem podlałam, a części stałe - tzn. pokrojone plasterki wstawiłam w słoiczku do szklarenki.

I nie ma ziemiórek - wyprowadziły się !!
Pluszakowa 19:17, 18 mar 2016

Ciekawe jak skończą moje patyczki hortensja nadal bez zmian paki małe a na niej mi najbardziej zależy.

U mojej mamy dziś akcja przesadzamy rośliny. Była spora reorganizacja rabat. Tak się miejscami wszystko porozrastało. Dla mnie na jesieni też się jakieś darmowe sadzonki znajdą.
Pluszakowa 19:23, 18 mar 2016

Alicja169 napisał(a)
Gosiu - uprzejmie donoszę, że herbatka imbirowa na ziemiórki działa.
Wprawdzie zastosowałam napar na świezym imbirze, bo nie miałam sproszkowanego, no i dałam tego imbiru sporo. A potem podlałam, a części stałe - tzn. pokrojone plasterki wstawiłam w słoiczku do szklarenki.

I nie ma ziemiórek - wyprowadziły się !!

Dobrze wiedzieć ja przetestowałam, ze herbatka imbirowa działa na mdłości w ciąży
margaretka3 20:54, 18 mar 2016

Tak w skrócie, bo dziś trochę przejść było (czyt. SOR z moim małym artystą, jest już OK). Drzewka chcę dać na ognistą. Złotokapy są mojej produkcji i mogę je jeszcze przesadzić, bo nie są duże (tak do 2,5 m). Tu mają dojść jarząby. Za rabatą jest już posadzony żywopłot grabowy, maleńki jeszcze, więc tło będzie zielone, kiedyś Rabata będzie przedłużona w lewą stronę, tam gdzie złożone było w tamtym roku drewno. No i teraz - jak rozmieścić tutaj złotokapy i jarząby?

renatamama3 21:11, 18 mar 2016

Gosiu ,nie pomogę ,bo mam tylko jedną jarzębinkę ,kupiłam z myślą o ptaszkach ,ale u mnie coś słabo rośnie ,będzie z nami 3 sezon .
bacowa 21:40, 18 mar 2016

Widziałam kamasje u Vivy, a u mnie cisza , mam je w ocienionym zakątku to może póżniej wystartują, bo chyba nornice nie dobrały się do nich.

Też mi się wydaje żeby pogrupować drzewa.
Juzia 22:04, 18 mar 2016

A ile tych drzew ma być?
Iwk4 22:06, 18 mar 2016

Moje kamasje też jeszcze nie wystartowały. I nie tylko one Większość nowych cebul strajkuje
Gosiu, możesz na rysunku narysować plan twojej rabaty? Jakieś wymiary? Choć tak na oko
Ile masz jarząbów, a ile złotokapów chcesz posadzić ?