Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:58, 31 mar 2016

AgataP napisał(a)
Małgoś, no po prostu podziwiam Cię i chylę głowę tyle nasiałaś, ile pikowania już zrobiłaś, cud miód malina.. będziesz moim guru jak zabiorę się za sianie ja
Kupiłam sobie Jarząbki 3 szt

Normalnie nie mogę doczekać się Twoich bylinówek. A żywopłot z buka czerwonego sadziłaś ? nie doczytałam chyba

Eeee tam, jakim guru
Szukałam jarząbków u Ciebie...
Zastrzeliłaś mnie, bo ja nie wiem, jakiego buka posadziłam Ha ha. Dostałam 90 sadzonek, to wzięłam, nie pytając Mam nadzieję, że zielonego
Penstemon różowy, rudbekia Cherokee Sunset i cleome w kolorze fiotetowym.
margaretka3 11:02, 31 mar 2016

zoja napisał(a)
!wow!
piękne widoki parapetowe

Ale niestety w realu to tak estetycznie nie wygląda

Kupidynek i firletka chalcedońska czekająca na zmiłowanie.
margaretka3 11:03, 31 mar 2016

Juzia napisał(a)

A mogłaś

Mi też się nie chce bawić w pikowanie...
Może jakoś uda się to obejść

Tę smółkę wybitnie omijam Teraz znowu pomidorki ważniejsze
AgataP 11:05, 31 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Eeee tam, jakim guru
Szukałam jarząbków u Ciebie...
Zastrzeliłaś mnie, bo ja nie wiem, jakiego buka posadziłam Ha ha. Dostałam 90 sadzonek, to wzięłam, nie pytając Mam nadzieję, że zielonego

Jeszcze nie strzeliłam im zdjęcia, ale dowiedziałam się od Pana by wciąż były mocno kolumnowe należy im przycinać nieco gałązki, tak by pąk był skierowany ku drzewku, odwrotnie jeśli chce się go trochę rozszerzyć.
Moje są malutkie, ale szczepienia mają nisko więc mogę go sobie potem formować bez przeszkód.
Gosiu powiedz czy masz doświadczenie z dereniem kwiecistym?
Wycięłam śliwkę na bylinówce i chcę wprowadzić tam przy ogrodzeniu jakieś drzewko, myślałam nawet o dereniu właśnie. Nie każde drzewko mi tam pasuje, sama wiesz z bylinówką musi się komponować

margaretka3 11:05, 31 mar 2016

aga_podlasie napisał(a)
Napasłam oczy Twoimi siewkami. Aż mi się buzia śmieje
Szkoda, że muszę siedzieć w pracy, bo już bym się brała za pikowanie pomidorków

Jak siałaś rozplenicę ciemną? Te całe włochate nasionka przysypywałaś ziemią? Ja próbowałam tak, próbowałam też wyciągnąć ze środka takie drobne nasionka i w obu przypadkach nic. Nie wiem co robię źle.

Wysiałam rozplenicę Purple Mayesty. Nasiona przypruszyłam delikatnie ziemią, tak na 2mm. Zaczęła kiełkować po 4 dniach, równomiernie skiełkował cały gąszcz
aga_podlasie 11:07, 31 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Wysiałam rozplenicę Purple Mayesty. Nasiona przypruszyłam delikatnie ziemią, tak na 2mm. Zaczęła kiełkować po 4 dniach, równomiernie skiełkował cały gąszcz

A, to ja zebrałam nasiona Rubrum. Ciekawe, czy komuś ona wykiełkowała.
margaretka3 11:10, 31 mar 2016

Mirka napisał(a)
Mozesz napisać jak siałaś orliki czy mroziłaś nasionka jak głęboko siałaś.Ja wysiałam pod koniec lutego i do tej pory nic nie kiełkują Dziękuję

Nigdy nie przemrażałam nasion orlików, a sporo ich już wysiałam, pełne także.
Te różowe, które teraz wysiałam, to nasionka sprzed dwóch lat. I ładnie skiełkowały. Nasion nie przykrywałam ziemią, co najmniej po tygodniu zaczęły kiełkować. Stały w cieple, pod folią, wietrzone codziennie.
Mirko, jeśli masz jeszcze nasionka, rozsiej na rabacie. One świetnie się same wysiewają, więc może lepiej Ci skiełkują w gruncie.
margaretka3 11:12, 31 mar 2016

AgataP napisał(a)

Jeszcze nie strzeliłam im zdjęcia, ale dowiedziałam się od Pana by wciąż były mocno kolumnowe należy im przycinać nieco gałązki, tak by pąk był skierowany ku drzewku, odwrotnie jeśli chce się go trochę rozszerzyć.
Moje są malutkie, ale szczepienia mają nisko więc mogę go sobie potem formować bez przeszkód.
Gosiu powiedz czy masz doświadczenie z dereniem kwiecistym?
Wycięłam śliwkę na bylinówce i chcę wprowadzić tam przy ogrodzeniu jakieś drzewko, myślałam nawet o dereniu właśnie. Nie każde drzewko mi tam pasuje, sama wiesz z bylinówką musi się komponować

Nie mam derenia kwiecistego, więc nie doradzę. A jaśminowiec? Bo obiela wielokwiatowa to chyba za mała?
margaretka3 11:12, 31 mar 2016

aga_podlasie napisał(a)

A, to ja zebrałam nasiona Rubrum. Ciekawe, czy komuś ona wykiełkowała.

Mnie Rubrum też nie skiełkowała
Mirka 11:17, 31 mar 2016

O to ja je ziemią przysypałam .Nasionka jeszcze mam to wysieję w grunt ale czy teraz już można Dziękuję Gosiu Doczytałam o Rubrum mnie też nie skiełkowała i carex bronze też nie a siałam miesiąc temu.