Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Juzia 09:28, 31 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Niestety, Aniu, nie mam.

A rosada firletki smółki nadal czeka na pikowanie Juzia nie dojechała, nie ma kto pikować

Wiedziałam co robię
hehe
margaretka3 09:28, 31 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Gosiu, jestem za wersją 2.
Tutaj te ekrany zaczynają i się i kończą w tej samej linii. Tylko tych linii jest więcej, stąd wrażenie, o którym Sebek pisał
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1041267/original.JPG

Iwonko, posadziłam prosto. Właśnie taki efekt mi sie marzył. Ale za mało tam mam miejsca.
Perowskia rośnie wolno, ale stabilnie. Knautia miała chwilę wahania, ale ruszyła dalej i - mam nadzieję - nie będzie mnie już straszyć.
07_Rene 09:29, 31 mar 2016

Podziwiam Twoje wysiewy... Matko, ile tego jest!
Ta przekopana rabata to jakaś nowa? Bo nie mogę zlokalizować, w którym jest miejscu.
margaretka3 09:29, 31 mar 2016

AgataP napisał(a)
Wesołych Świąt Małgosiu

Dziękuję za życzenia
Wendy79 09:30, 31 mar 2016

Mówię "WOW"! Ileż dobra wysianego!
margaretka3 09:38, 31 mar 2016

Mala_Mi napisał(a)
Gosiu, posiałam pomidory w kraźki torfowe i mi wybiegły do góry. Pasuje je juz z krązkami posadzic do wiekszych doniczek.czy moge zakopać pół łodygi?

Już odpowiedziałam, ale wpiszę jeszcze tutaj:
Aniu, ja w krążkach nie sieję pomidorków, ale możesz je po same listki wsadzić do ziemi, to dobrze pomidorkom robi, bo wypuszczają wtedy nowe korzonki przybyszowe.

A właśnie moje czekają na pikowanie. Już, natychmiast. Bo zaczną marnieć, a nie rosnąć. Siewki rosyjskich odmian nieznacznie przodują nad pozostałymi.
A ja chyba zaczynam nie ogarniać wszystkiego...
margaretka3 09:41, 31 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia pokarz swoją moszenkę i lilak ottawski bo chciałam porównać

Proszę bardzo Tu dwa lilaki i jedna moszenka. Chyba nie będzie więcej. Widzę, że z nasionkami moszenki jest tak jak z nasionami łubin. Jeśli nie skiełkują od razu, to potem nasionka śpią i śpią...
AgataP 09:43, 31 mar 2016

Małgoś, no po prostu podziwiam Cię i chylę głowę tyle nasiałaś, ile pikowania już zrobiłaś, cud miód malina.. będziesz moim guru jak zabiorę się za sianie ja
Kupiłam sobie Jarząbki 3 szt

Normalnie nie mogę doczekać się Twoich bylinówek. A żywopłot z buka czerwonego sadziłaś ? nie doczytałam chyba
margaretka3 09:47, 31 mar 2016

Konieczki napisał(a)
O jakie tu plany
U mnie plany są tylko czasu brak - siedze i siedzę w tej robocie.
Przyznam się bez bicia - dziś wysiweam liatrę i te roślinki co to miały być na 10.03 (nie było żywcem kiedy). Zbieram siły na weekend (trzeba po świetach odpocząć w tygodniu) bo w sobote planuje przesadzić potężne bukszpany od babci... już się obawiam o to aby się przyjęły.

No wreszcie mogę napisać, że czegoś nie wysiałam Liatry nie wysiałam, rozsypywałam nasionka jesienią na rabatac, ale żadnej siewki nie znalazłam. Przegorzana nasionka też rozsypywałam, kilkanaście siewek już rośnie.

Dalie Irenko, to te z nasionek od Ciebie Czy one nie od razu nie powinny mieć ciemnych liści? Kiedy im ciemnieją?
margaretka3 09:58, 31 mar 2016

Sylvana napisał(a)

Hej Gosiu...poważne zmiany się u Ciebie szykują....zajrzałam i jestem też za wersją nr.2...ale nie byłabym sobą gdybym nie zostawiła jakiegoś "ale".
Brzozy......wiem, że wszyscy tutaj mają inne zdanie...nie mniej ja swoje podtrzymuję...nadal....jak brzozy to pustynia pod nimi nawet trawa mi nie rośnie.....rosła piękna zieloniutka jak były małe a nawet już 7-8 letnie. Teraz mają latek 15 i zjadły wszystko w promieniu 6-7 m, nawet tulipanowiec zaczyna marnieć.
Korzenie po wierzchu nie mają litości i spijają wszystko. Jedyna opcja z brzozami to tak jak robi Danusia - nawadnianie.
Nie wiem czy Ty je masz.
Nie wiem też, bo nie doczytałam jeszcze czy te brzozy już posiadasz, czy dopiero planujesz.
Nie wkleiłaś wymiarów rabat, ale te brzozy to jakoś za blisko siebie mi się wydają.
W swoim zawiłym wywodzie, dążyłam do tego, że żywopłot pod brzozami wcześniej czy później wyleci...tyle.
Nie przepadam również za oliwnikiem - za zbyt dla mnie intensywny zapach i kolce (mam na myśli ten wąskolistny), więc jestem za świdośliwą.

Bardzo Ci dziękuję za to "ale". Nawadniania nie mam i nie planuję. Brzózki już są, małe jeszcze. Od brzózek do żywopłotu jest kilka metrów, ale nie mierzyłam, ile dokładnie.
Jeden oliwnik nie zaszkodzi ogrodowi Bo chyba będzie jeden, a dwie sidośliwy.

Rozplenica purpurowa jeszcze całkiem zielona. Doczekałam się trzech irysków. I złotnicy.