Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:27, 02 mar 2017

renatamama3 napisał(a)

Wczoraj trafiła do moich łapek krokosimia .Lecę do ogrodu ,bo ładne słonko ,chodź na godzinę ,bo na 12 do weta z moją sunią .

Ja czekam na krokosmię w B. Jest już?
margaretka3 10:27, 02 mar 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

sorry

Hmm, ale za co?
Dziś wysieję nasionka firletki vesuvius, które dostałam od Ciebie
margaretka3 10:29, 02 mar 2017

Mirka napisał(a)
Dziękuję Gosiu . Mus wysiać jeszcze raz

Spróbuj, może nie przykrywaj za bardzo nasionek, żeby widzieć, co się z nimi dzieje. Jak mi coś nie kiełkuje, to tak robię, wtedy mogę obserwować, czy nasionka nabrzmiewają, czy pleśnieją lub wcale nie reagują.
renatamama3 10:51, 02 mar 2017

margaretka3 napisał(a)

Ja czekam na krokosmię w B. Jest już?

Gosiu ,u mnie nie ,ja kupiłam w LM .
sylwia_slomc... 12:01, 02 mar 2017

margaretka3 napisał(a)

Hmm, ale za co?
Dziś wysieję nasionka firletki vesuvius, które dostałam od Ciebie

Za to, że Cię w odpowiedzi zastąpiłam
abiko 12:09, 02 mar 2017

margaretka3 napisał(a)
Juziu, pewnie, że siejemy Do skrzyni możesz posadzić odmianę, którą rośnie w kępie, a nie wypuszcza długie pędy, uciekając gdzie jej się zachce.
Mogłaby być na przykład odmiana Tondo Chiaro di Nizza, można ją w marketach znaleźć. Do wysiania w kwietniu do doniczki lub w maju od razu do skrzyni.

O widzisz, to może u mnie by jakoś rosła, a nie łaziła po całym ogrodzie.
HanaK 08:56, 03 mar 2017

Hej Dziewczyny, nic nie publikuję u siebie, ale trochę działam i podglądam co tam u Was Zajrzałam do Gosi, aby się podciągnąć w sprawie siania, bo mi w ubiegłym roku sporo siewek popleśniało. Dlaczego tak się dzieje ? W tym roku posiałam sałatę lodową (wzeszła, nie pleśnieje, ale trzymam ją w salonie i się strasznie wyciąga), stipę (wzeszła ładnie), ale chciałabym trzymać moje siewki w piwnicy, bo mi widok w salonie te wszystkie skrzyneczki psują. Tylko boję się, że tam na dole (temperatura 13 stopni) znowu mi wszystko popleśnieje

margaretka3 napisał(a)

Spróbuj, może nie przykrywaj za bardzo nasionek, żeby widzieć, co się z nimi dzieje. Jak mi coś nie kiełkuje, to tak robię, wtedy mogę obserwować, czy nasionka nabrzmiewają, czy pleśnieją lub wcale nie reagują.
Jana 14:05, 05 mar 2017

Gosiu ja to chyba gdzieś ominęłam Twoją paprykę, wysiewałaś ją w poprzednich latach czy pierwszy raz? (ps. w to pierwszy raz to ja sama nie wierzę) masz może jej fotkę?, jestem ciekawa jak wyrosła w Twoich terenach.....a drugie pytanie, wypatrzyłam w Mai w ogrodzie drzewo czeremcha pospolita, pięknie kwitnie i na jesień też piękna, pamiętam, że była na Twojej liście.....nie masz jeszcze z nią doświadczenia? chodzi mo o to, że jest też krzew choć drzewo w swoim pokroju z pewnością ładniejsze ale bardzo wysokie....czy widziałaś kiedyś może krzew na żywo, a jeśli tak jak wyglądał, czy miał zwarty pokrój? pozdrawiam
margaretka3 08:23, 06 mar 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Za to, że Cię w odpowiedzi zastąpiłam

Oj, Sylwuś, jak Cię zobaczę, to Cię z miłością wielką pacnę
margaretka3 08:25, 06 mar 2017

abiko napisał(a)

O widzisz, to może u mnie by jakoś rosła, a nie łaziła po całym ogrodzie.

Aga, popatrz w sklepie, może i są inne odmiany, które rosną w kępce. Ja miałam tylko tę Tondo.
Aguś, kiełkuje większość nasion zebranych w Twoim ogródku. Nawet też jedno nasionko zebrane z tych pomarańczowych jeżówek