Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 08:28, 06 mar 2017

HanaK napisał(a)
Hej Dziewczyny, nic nie publikuję u siebie, ale trochę działam i podglądam co tam u Was Zajrzałam do Gosi, aby się podciągnąć w sprawie siania, bo mi w ubiegłym roku sporo siewek popleśniało. Dlaczego tak się dzieje ? W tym roku posiałam sałatę lodową (wzeszła, nie pleśnieje, ale trzymam ją w salonie i się strasznie wyciąga), stipę (wzeszła ładnie), ale chciałabym trzymać moje siewki w piwnicy, bo mi widok w salonie te wszystkie skrzyneczki psują. Tylko boję się, że tam na dole (temperatura 13 stopni) znowu mi wszystko popleśnieje

Pleśnieją, bo za dużo wilgoci, słabe wietrzenie, a temperatura wysoka. To sprzyja powstawaniu pleśni.
Sałaty nie sieję w domu, za mało światła, sałata jest tak słaba, że zanim potem po wysadzeniu zbierze sę do rośnięcia, ta wysiana w gruncie ją prześciga. Podziwiam tych, którym się ona udaje z siewu w domu, bo wiem, że to nie jest łatwe.
margaretka3 09:03, 06 mar 2017

Jana napisał(a)
Gosiu ja to chyba gdzieś ominęłam Twoją paprykę, wysiewałaś ją w poprzednich latach czy pierwszy raz? (ps. w to pierwszy raz to ja sama nie wierzę) masz może jej fotkę?, jestem ciekawa jak wyrosła w Twoich terenach.....a drugie pytanie, wypatrzyłam w Mai w ogrodzie drzewo czeremcha pospolita, pięknie kwitnie i na jesień też piękna, pamiętam, że była na Twojej liście.....nie masz jeszcze z nią doświadczenia? chodzi mo o to, że jest też krzew choć drzewo w swoim pokroju z pewnością ładniejsze ale bardzo wysokie....czy widziałaś kiedyś może krzew na żywo, a jeśli tak jak wyglądał, czy miał zwarty pokrój? pozdrawiam

Wysiewam od kilku lat co roku, raz sie udaje lepsza, raz gorsza. Przez ostatnie dwa lata sadziłam ją w zbyt słabej ziemi, dlatego była maleńka, ale i tak owocowała. Pokazywałam ją chociażby tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5974-ogrod-od-nasionka-z-widokiem-na-lanckorone?page=38
W tym roku posadzę paprykę w ziemi dopieszczonej obornikiem.

Czeremchę mam w ogrodzie od wiosny ubiegłego roku. Kupiłam 3 szt. odm. Novosybirskaja. Ma pokrój krzewu, rozkrzewia się od samego dołu. Moja odmiana nie przebarwia się jesienią, zachowuje purpurowy kolor do przymrozków, a zmrożone liście opadają wszystkie na raz.
W lipcu:

W październiku:

A zaraz za lipcowymi zdjęciami czeremchy mam takie:

Chciałoby się już dziś takich kolorków.

margaretka3 09:32, 06 mar 2017

W sobotę sprzątałam ogród, wycięłam byliny i odchwaściłam 5 rabat, zostało 3. Psychika odżyła, ale chód mi się pogorszył Wiecie jak chodzą pingwinki Adeli, no to ja też tak chodzę Rety, co ta zima robi z ogrodnikami...

Nie zdążyłam napisać, że kolejne nasionka wysiałam, a one już kiełkują.
Papryka po 4 dniach, to chyba jej najlepszy wynik u mnie
Kiełkują chociażby: dalea, tojeść ciemnopurpurowa, tojeść okazała, rudbekia Cherry Brandy, wieczornik, tytoń seledynowy.

margaretka3 09:34, 06 mar 2017

Wysiałam też: trybułę ogrodową, żeniszek wysoki, szałwię 'Luna', naparstnicę morelową, sporo nasionek NN (będzie niespodzianka).
abiko 09:38, 06 mar 2017

margaretka3 napisał(a)
W sobotę sprzątałam ogród, wycięłam byliny i odchwaściłam 5 rabat, zostało 3. Psychika odżyła, ale chód mi się pogorszył Wiecie jak chodzą pingwinki Adeli, no to ja też tak chodzę Rety, co ta zima robi z ogrodnikami...

Kiełkują chociażby: dalea, tojeść ciemnopurpurowa, tojeść okazała, rudbekia Cherry Brandy, wieczornik, tytoń seledynowy.

Oj wiemy Gosieńka Ja mam taki sam, tylko z dołożoną krtanią, co zresztą słyszałaś
Masz rękę do nasion, niech Ci urosną taaaakie wielkie
margaretka3 09:54, 06 mar 2017

Miałam wrażenie, że właśnie Cię obudziłam po nieźle zakrapianej imprezce ha ha.
Dziś wysieję głowaczka, on to rzeczywiście może urosnąć wielki

Aaa, jeszcze firletka o ciemnych liściach kiełkuje.
anna_t 09:57, 06 mar 2017

margaretka3 napisał(a)

dobrze to nazwałaś chód pingwina
tojeść ciemnopurpurowa Ci zakwitnie w tym roku? ona chyba nie zimuje u nas?czy Tobie tak?
Ty wysiawasz raczej w domu prawda? nie prosto do gruntu?
abiko 09:57, 06 mar 2017

margaretka3 napisał(a)
Miałam wrażenie, że właśnie Cię obudziłam po nieźle zakrapianej imprezce ha ha.
Dziś wysieję głowaczka, on to rzeczywiście może urosnąć wielki

Aaa, jeszcze firletka o ciemnych liściach kiełkuje.

marzy mi się taka impreza
Pod szkołą byłam.. mówić nie mogę

Śmiałek od Ciebie ładnie przezimował i ta druga. I chyba dzwonki też, ale mało jeszcze wyszło z ziemi.
margaretka3 10:02, 06 mar 2017

anna_t napisał(a)

dobrze to nazwałaś chód pingwina
tojeść ciemnopurpurowa Ci zakwitnie w tym roku? ona chyba nie zimuje u nas?czy Tobie tak?
Ty wysiawasz raczej w domu prawda? nie prosto do gruntu?

Aniu, tojeść c. wysiewam pierwszy raz, nie wiem, czy zakwitnie już teraz.
U Kondzia przezimowała 2 zimy. Będę myśleć, gdzie ją posadzić, żeby przezimowała. Gaura przezimowała, kocanka włoska wygląda, że też.
Nasionka roślin, których jeszcze nie mam w ogrodzie, wysiewam w domu, ale tych które już mam, rozrzucam jesienią na rabaty.
margaretka3 10:03, 06 mar 2017

abiko napisał(a)

marzy mi się taka impreza
Pod szkołą byłam.. mówić nie mogę

Śmiałek od Ciebie ładnie przezimował i ta druga. I chyba dzwonki też, ale mało jeszcze wyszło z ziemi.

Aguś, ode mnie dostałaś nie śmiałka, tylko perłówkę. Już jest zielona, szybko rusza