Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

AgataP 09:44, 29 maj 2018

Wendy79 napisał(a)

Sosnę tez przegapiłam, ale pierwsze 10 słoiczków syropu z bzu już stoi w spiżarni. Jeszcze z jedną porcję zrobię, bo nas tylko dwójka jest.

Oprócz tych niebieskich, jeszcze te białe i takie ciemnie "bordo"? Znasz odmiany, bo idę szukać...

Ja zrobiłam z sosny, mam jeszcze z mniszka w zapasie, a kwiaty bzu suszę.
Dorzucę do nich jeszcze kwiaty lipy - w tym roku będzie już ich dużo.
Będę na herbatki zimową porą
Anitka 07:09, 30 maj 2018

Wszystko tak w tym roku galopuje, że nie sposób nadążyć, ja też przegapiłam zbieranie pędów sosny. Taki rok zwariowany.
Gdy zobaczyłam efekty przed i po to padłam. Podziwiam dziewczyno, ale się musiałąś napracować, aż mnie ręce rozbolały, efekt powalił mnie na kolana, ale jak zobaczyła bylinówki to się do raju uniosłam
kasja83 07:25, 30 maj 2018

margaretka3 napisał(a)

Polubił mój ogród. A mam go z jednego kłącza z biedronki. Dzieliłam dwa razy w roku. Tak, to szałwia.

Uśmiejecie się. Po dwóch latach znalazłam chabra wielkogłówkowego w swoim ogrodzie. Tzn. wysiałam nasiona, skiełkował, potem go hartowałam i... pamieć się urwała. Nie pamiętałam, co się z nim stało. Wydawało mi się, że go wysadziłam, ale nigdzie nie mogłam znaleźć. Szukałam dwa lata temu, szukałam w tamtym roku. Więc uznałam, że nie ma i nie będzie.
A w tym roku się znalazł i będzie kwitł.
Ale fajnie...jak ogród potrafi zaskoczyć Miła niespodzianka.
abiko 09:30, 30 maj 2018

Gosieńka.. Ty będziesz wiedziała.. powiedz mi widziałaś na łąkach kwietnych w KRK takie wysokie roślinki kwitnące na niebiesko jak aster trochę mają kwiatki. Wiesz co to?? Nie jest to len, nie chabry.. nie znam Kurcze nie zrobiłam fotek muszę się zatrzymać specjalnie chyba
Pszczelarnia 09:38, 30 maj 2018

To przymiotno, pewnie.

Gosia, ten chaber szybko przyrasta. Ja już go kompostowałam.
Magleska 23:36, 30 maj 2018

Gosiu jeszcze raz bardzo dziękuję za spotkanie i tyleeee kwiatów
wszystko posadzone i tylko niektóre poprzycinałam ,bo przez ten upał leżały i nie chciały sie podnieść ale mam nadzieję ,że szybciutko przyjmą się w nowym miejscu i zaczną rosnąć

ps .wiesz ,że cały czas nie mogę wyjść z podziwu ,jak po takich malusienkich sieweczkach rozpoznajesz roślinki
buziaki
Iwonka 15:26, 03 cze 2018

abiko napisał(a)
Gosieńka.. Ty będziesz wiedziała.. powiedz mi widziałaś na łąkach kwietnych w KRK takie wysokie roślinki kwitnące na niebiesko jak aster trochę mają kwiatki. Wiesz co to?? Nie jest to len, nie chabry.. nie znam Kurcze nie zrobiłam fotek muszę się zatrzymać specjalnie chyba

No właśnie, ja już u Sylwii pytałam. U nas wzdłuz drogi na Wielickiej teraz te niebieskości są na pierwszym planie, takie wysokie jak osty, ale kwiaty drobne, na gałązkach tak geometrycznie ustawionych. Jutro z rana zrobię zdjęcie
Uwielbiam sok z kwiatów bzu, w tym roku nie robiłam ponieważ mam jeszcze zapas. A z owoców jest pyszny przy chorobie. Pijemy wtedy lekko rozcieńczony w ilościach wręcz hurtowych. Ten nawet moim dzieciom smakuje, bo z kwiatów trochę mniej. Chyba przez ten mydlany posmak. Super, że tyle wyprodukowałaś. To jeden z najtańszych soków, a jaki zdrowy!
Gabriela 17:29, 03 cze 2018

Niebieskie kwiatki na łączce na Wielickiej to cykoria podróżnik, rośnie u nas po wsiach w rowach, urocze ziółko.
Co do zagubionych roślin na rabatach, to też tak mam, właśnie zakwitła mi "zapomniana" lilia martagon. No, to są fajne niespodzianki.
margaretka3 11:13, 05 cze 2018

malgol napisał(a)

To może jak moja trochę urośnie to będzie wędrowac do Ciebie jej kawałek ?hi,hi

Gosia, moja kubańska właśnie zaczyna kwitnąć. A jak u Ciebie?
Na wszelki wypadek przesadzę ja w inne miejsce, strasznie niska jest w tym roku - ok. 30 cm. Nornica i susza swoje zrobiły.

Tymczasem knautia w tę suszę i upał się rozszalała. Zagląda mi do salonu przez okno

margaretka3 11:15, 05 cze 2018

mira napisał(a)
Widzialam to plewienie i aż mnie zatkało. Czemu sobie nie ulatwisz i kartonów nie wyłożysz czy co. Co tam na tej ziemi będzie będziesz siać cos?.
U mnie chryzantema jedna wkopana przed zimą do ziemi padła a wkopana z doniczką jest ok. Grymasnice. A ta dla Ciebie chryzantema piękna sadzonka czeka i będę bronić przed chętnymi do czasu hehe. No może Konradowi dam jak wczesniej się spotkam.
Posadziłam 40 dalii musisz na dalie przyjechać też.

Pozdrawiam

Mireczko, dynie trzeba było posadzić, a ja jestem szybsza niż te całe kartony Powiem, że nawet położyłam wielkie dwa, ale zła byłam na siebie, że to zrobiłam, bo popadało, a pod kartonami i tak było sucho i plewiło się gorzej.
Chryzantema padła, bo nie zdążyła się ukorzenić. Bronisz nadal?
Na dalie przyjadę

Bodziszek jeszcze kwitnie.

Ładnie mu z seslerią.

Przewiercień okrągłolistny na szczęście sam się wysiał.

Głowaczek się zagłówkował.