Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Klein Kottorz

Ogród w Klein Kottorz

daszum 16:52, 15 sty 2019

Ewa, szukam róż pnących zdrowych, różowych, kwitnących cały sezon (prawie)

Czy możesz polecić jakąś różę pnącą, spełniającą te warunki, która będzie rosła ( 3 szt na podporze) na środku rabaty, przed hortensjami Polar Bear.
Może Camelot

Będę Ci wdzięczna za sugestie, bo widzę, że jesteś ekspertem w sprawie róż
Anda 19:21, 16 sty 2019

daszum napisał(a)
Ewa, szukam róż pnących zdrowych, różowych, kwitnących cały sezon (prawie)

Czy możesz polecić jakąś różę pnącą, spełniającą te warunki, która będzie rosła ( 3 szt na podporze) na środku rabaty, przed hortensjami Polar Bear.
Może Camelot

Będę Ci wdzięczna za sugestie, bo widzę, że jesteś ekspertem w sprawie róż

Hej Danusiu Wiesz, tak się zastanawiam, czy znam jakieś róże pnące, które non stop kwitną. Juz ostatnio tak nad tym myślałam. Im większa róża, tym większy odstęp miedzy pierwszym i drugim kwitnieniem. Takie mam wrażenie
Tak więc kwitnących non stop nie znam
Z przerwami, ale obficie kwitną Camelot , Jasmina i Laguna. Wszystkie trzy mają ADR. Jeśli chcesz obfite kwitnienie, to podpory powinny mieć szerokość ok. 2 m , żebyś mogła róże prowadzić wachlarzowo, poziomo.
Camelot i Laguna mają jakby dwa kwitnienia w sezonie, a z tego co czytałam, to Jasmina ma trzy. To zależy też oczywiście od stanowiska, podłoża itd. Jesli chcesz mieć kwiaty też poza sezonem, to warto dosadzić do nich klematis

Ładna (ma ADR) jest też Florentina, ale nie różowa. Ma śliczne kwiaty, pełne, koloru czerwonego wina (nie czerwone)
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
daszum 22:51, 16 sty 2019

Ewa bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi dotyczące róż. Zaraz pooglądam Florentinę, bo tamte wszystkie już widziałam
daszum 19:45, 17 sty 2019

Ewa dzięki, Florentina śliczna jest

Dzisiaj sadziłam róże Rosario i Rokoko w docelowym miejscu. Chyba się starzeję, ale stwierdziłam że nie mam siły, żeby wykopać 2 dorodne żylistki i zrobić miejsce na róże pnące. Pooglądałam dokładnie ogród , pomierzyłam i stwierdziłam, że to co już mam oraz kupione 2 szt Lullaby, to wszystko, co w nim się zmieści. Zrezygnowałam z zamówienia róż w R. i czekam na wiosnę

Do tematu róż pnących wrócę, jak skończymy remont domu, czyli za jakiś czas Wtedy zrobię jeszcze jedną rabatkę frontową i posadzę tam 3 róże pnące na obelisku. Ale to kiedyś...
gogo 21:20, 17 sty 2019

Ja dalej walczę z listą róż
Zrobiłam zestawienia kolorystyczne i okazało się, że przeważa różowy
Znowu " poszłam " do szkółek dobrać inne kolory, coś skreśliłam, coś dopisałam i nie uwierzysz: lista z 22 urosła do 25!!!!!
I co teraz?
Jedynie 5 róż pnących mam wybrane, ale nie te dwukolorowe.
Bo wolę posadzić je z powojnikami na obeliskach.
A tamte odkładam na...... kiedyś
sylwia_slomc... 21:25, 17 sty 2019

Różane dylematy Ja co roku obiecuję sobie następnej nie kupować pomna kolców w palcach przy jesiennym cięciu, a potem przychodzi wiosna i moje plany biorą w łeb
gogo 22:00, 17 sty 2019

Sylwio, to i mnie to czeka
Ale nie zniechęci mnie to, widzę mój ogród z różami
daszum 23:00, 17 sty 2019

Sylwia, Grażyna, cieszę się, że zaglądacie.

Grażyna, Ty masz ogródek kolekcjonerski. Kupujesz wyjątkowe rośliny i świetnie je eksponujesz. Ja nie mam daru doboru roślin, dlatego bezpiecznie kupuję po 3 szt i tworzę grupy roślin, a na takie grupy nie mam już miejsca.

25 odmian róż, będzie na co popatrzyć

gogo 23:22, 17 sty 2019

Ja bym może i upchnęła wszystkie 25 sztuk, ale już na nic innego nie byłoby miejsca.
A gdzie dałabym jeżówki, trawy, berberysy, przetaczniki, szałwie, rozchodniki.....
I może jeszcze iglaki, żeby i zimą było zielono.
Wiem, no wiem, że za dużo chciejstw
A na dodatek trafiam na ciekawe nowości
Pisałam, że muszę dobudować piętro w ogrodzie
daszum 10:03, 18 sty 2019

Grażyna, Ty już masz piętro w ogrodzie Te cudownie kwitnące rośliny w powieszonych donicach tworzą to piętro.
Chyba, że II piętro Przy takiej ilości chciejstw to nieuniknione