Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Klein Kottorz

Ogród w Klein Kottorz

AgataM 19:16, 01 sty 2019

Życzę Tobie i Twoim bliskim dużo zdrowia i radości. Niech Nowy Rok 2019 spełni wszystkie Wasze marzenia i plany
daszum 14:31, 07 sty 2019

Właśnie wróciłam z obchodu po ogrodzie, szukam miejsca dla róż
Jest troszkę śniegu i lekki mrozik. Taka zima może być.
daszum 21:58, 07 sty 2019

Grażyna, moja córka ma doktorat z literaturoznawstwa, napisała 2 książki. Pracowała przez kilka lat na umowę-zlecenie na UJ za groszowe wynagrodzenie, czekając na etat. W tym czasie odbyło się kilka konkursów, ale etat dostawał ktoś inny, zapewne bardziej wybitny. Po ostatniej przegranej stwierdziła, że nie będzie dłużej czekać i zajęła się czymś zupełnie innym

Kilka lat temu też miała marzenia związane z otwarciem księgarnio-kawiarni

Czytnik e-booków przywiozła sobie z USA, książki wypożyczała namiętnie, teraz czyta mniej, ponieważ praca zawodowa zajmuje jej mnóstwo czasu.
gogo 22:52, 07 sty 2019

I jak tu nie wierzyć w przypadki
Z rozmowy książkowo- murowej wyszło nam, że nasze córki miały takie same marzenia w mniej więcej tym samym czasie
Masz bardzo zdolną córkę, gratuluję.
Moje dziecię napisało wspaniałą bajkę, ale zrobiła to dla rodziny.
Oczywiście nie uwierzyła w pochwały, a zeszyt zniknął
A mój eM pisał wiersze i też gdzieś zachomikował kilkanaście zeszytów A 4
To było tak dawno, ale jeden wers pamiętam:
Nie ufaj chwili, choć trwa jeszcze, należy już do wspomnień.
gogo 23:04, 07 sty 2019

Proponuję zacząć pisać o roślinach, bo nas wyrzucą z O.
Czy znalazłaś miejsce dla róż i dla ilu?
Dzięki Ewie już jeden plan będę mogła zrealizować.
Nie wiem ile skrzyń mi się zmieści pod siatką sąsiada, bo muszę ominąć dereń i żeleźniak / rosną przy siatce / i nie będę stawiać skrzyni za okrągłym iglakiem / rośnie z przodu.
Do róż chcę dosadzać jednoroczne zwisające, żeby było kolorowo.
daszum 09:20, 08 sty 2019

Masz rację, skupiamy się na roślinach, tylko napiszę, że Twoja rodzina też jest bardzo uzdolniona

Mam problem z różami. Pierwotny plan, który zrealizowałam był taki, żeby posadzić tylko róże okrywowe. Później kupiłam Rokoko i Rosario i dla nich mam już przygotowane miejsce. Natomiast cały czas jest otwarty temat, co posadzić jako tło dla przesadzonych hortensji Polar Bear. Poszerzyłam tę rabatę i mam tam dość dużo miejsca, ale obawiam się, że jak posadzę nieodpowiednie róże, to hortensje je zasłonią i nie będzie efektu. Mam jedną bardzo ładną różę na pniu, może ją tam przeniosę, a może kupię ze 2 róże pnące, sama nie wiem
Podoba mi się mnóstwo róż, ale żeby je mieć musiałabym wyrzucić inne rośliny i dlatego stale trwa burza mózgu

Ty jesteś o wiele bardziej zdecydowana i zazdroszczę Ci, że już podjęłaś decyzję. Oglądałam wszystkie róże z Twojej listy. Ja też lubię róże o pojedynczych płatkach, bo są takie nieoczywiste. Zastanawiam się tylko jak jest z dostępnością tych róż, czy masz namiary na szkółki, w których można je kupić?
koliber 09:49, 08 sty 2019

A gdybyś tak za hortensjami posadziła miskanty, a przed - róże? Jeśli oczywiście masz odpowiednią ilość miejsca
gogo 14:16, 08 sty 2019

Dzięki
Mój spis powstał w czasie wędrówek po szkółkach specjalizujących się w różach, więc są dostępne.
Wydaje mi się, że za hortensjami mogą spokojnie rosnąć róże pnące na pergolach- dzwonach.
Zaletą jest zajmowanie małej powierzchni, dzwony np. w białym kolorze, i w zimie zdobią.
Ja planuję tak zrobić.
Będą stały rządkiem w ogrodzie, wzdłuż dłuższej siatki.
Na nich posadzę róże pnące / jeszcze nie mam listy, oprócz Bajazzo / z powojnikami, w bardzo kontrastowych kolorach np. róż z granatem, biel z czerwienią itp.
daszum 14:33, 08 sty 2019

Koliberku, dziękuję, że się pochylasz nad moim problemem
Rabata ma kształt zbliżony do dolnej części litery S. Przy siatce rosną iglaki,przed nimi 2 lilaki Palibin w otoczeniu traw i jest miejsce jeszcze na coś? Miałam zamiar posadzić tam róże Rosario, ale zrezygnowałam z tego pomysłu. Może posadzę tam różę na pniu w towarzystwie 3 rozplenic, albo kupię 2 obficie kwitnące róże pnące na jakiejś podporze. Hortensje są posadzone na tym brzuchu S po łuku, nie mogę ich posadzić prosto, bo jest ich za dużo. Przed hortensjami, po łuku są posadzone róże okrywowe Gartenfreude.
daszum 14:40, 08 sty 2019

Przyszła do mnie zima, a ponieważ jest rzadkością, więc uwieczniłam ją na zdjęciach. W tym roku nie wiązałam traw, podoba mi się, jak kołyszą się na wietrze.