Pierwsze słyszę, żeby świdośliwa miała odrosty jak u sumaka. Tam, gdzie są korzenie wyrastają jej gałęzie. Może być, że tych gałęzi wyrośnie w tym miejscu więcej, ale odrostów to ona nie robi.
Jej owoce są smaczne. Ja mojej nie okrywam, bo po pierwsze jest ich bardzo dużo, a po drugie ptaków jest coraz mniej, więc nie sądzę, że potrzebna jest ochrona przed nimi
Ona nie rośnie wielka, przeważnie między 4-6 metrów, a ciąć ją można wiosną, najlepiej w lutym.
Zawilce blanda rosną na słońcu. To chyba jedyna odmiana znosząca słońce.
Pod piwoniami możesz sadzić praktycznie wszystko, one są bardzo towarzyskie. U mnie rosną przy nich Alchemilla epipsila i Veronica Red Fox. Możesz posadzić jakieś Geranium, Stachyz, Gaurę itp. Za nią możesz posadzić ostróżki, trzcinniki, Agastache.
Anemone blanda znajdziesz jesienią jako kłącze. Je się tak sadzi jak cebulowe, czyli razem z cebulicą
Jasne, siej łączkę teraz, a potem tylko dosadzisz cebulki i kłącza W tych gotowych mixach łączkowych są przeważnie rośliny jednoroczne. Moim zdaniem fajnie by było, gdybyś dosadziła do łączki jeszcze jakieś byliny, np. Cenaturea dealbata albo Anthriscus sylvestris 'Ravenswing', Amsonia tabernaemontana.
W weekend we firmie mieliśmy targi. Pogoda była pod psem, śnieg i grad, a w tym roku mieliśmy naprawdę multum bylin. Pokażę Wam jak było. Czas na fotki