Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 10:42, 16 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)
Nadrobiłam zaległości i w nagrodę mogę napawać się Twoimi zdjęciami Delikatności złapane pod słońce fantazja

Cerinthe siejesz co roku? Rośnie w pełnym słońcu?

Może podpowiesz co robić by Phlomis tuberosa kwitł co roku?

Cerinthe wysialam raz. Ona potem sieje sie sama. W tym roku wszystkie siewki, ktore wzeszly juz na jesien mi niestety wymarzly. Ta sadzonke dostalam od kolezanki, ktora w zeszlym roku dostala ode mnie nasiona Rosnie na pelnym sloncu.

Twoj Phlomis kwitl juz i w tym roku nie kwitnie? Mam dwa. Jeden rosnie na sloncu, drugi bardziej w polcieniu. Oba kwitna co roku, dostaja wiosna kompost z obornikiem granulowanym i wiorkami rogowymi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:49, 16 cze 2021

Martka napisał(a)
Ewo, ogrodniczko z krwi i kości, jaka porcja zdjęć bujnych, zapraszających, harmonijnych... Piękne wspomnienia z dzieciństwa, obrazki przeniesione w "teraz" i przekazywane dalej Róże urzekające i wszystko urzekające, ale oczywiście nie mogłabym nie zauważyć Aureum, chyba nowość?

Tak, Aureum to nowosc Jestes bardzo spostrzegawcza
Najpierw chcialam Sangokaku, ale te czerwone galazki zima na tarasie by mnie raczej denerwowaly. Obejrzalam sobie pare klonow u nas w szkolce, w tym Jordana, Orange Dream, Katsura, Deshojo (co za cudna czerwien), nawet Shishigashira i w koncu zdecydowalam sie na Aureum.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:51, 16 cze 2021

lilarose napisał(a)
Ale uczta!
Naparstnica Candy fajnie grubaśna. Za rok i u mnie zakwitnie
Czarnego maczka zazdroszczę, polowałam na niego ale nie udało się nabyć, na pewno w przyszłym sezonie nie odpuszczę

Candy fajnie sie rozsiala. Ciekawe, czy powtorzy cechy matki. Bialych za to nie sadzilam i bardzo sie ciesze, ze sa, bo bardzo lubie biale naparstnice.
Maczek warty zachodu
Anda 10:53, 16 cze 2021

Mgduska napisał(a)
Ależ u Ciebie już lato, piękne lato
Nie wiedziałam, że masz klonika w donicy, fajna kompozycja. Nie widziałam też u Ciebie wcześniej żeleźniaka, a mam takiego samego i w tym roku, po przesadzeniu, wreszcie zakwitnie.
Ech, można tak siedzieć i gapić się bez końca na ogród, prawda? Miło mieć na co zerknąć w pracy - dzięki za fajną porcję pięknych zdjęć

Klonik w donicy nowy. Donica dosc duza, mam nadzieje, ze na dlugo starczy.
Zelezniak w zeszlym roku byl o wiele mniejszy. W tym roku wystrzelil, chyba po tych deszczach
To ja dziekuje
Anda 10:57, 16 cze 2021

Kokesz napisał(a)

Pięknie się zgrały mieczyki z czosnkami
Moje mieczyki posadzone z Purple Sensation nie dały takiego efektu.
Muszą być jednak późniejsze odmiany czosnków.
Jakie masz u siebie?
Widzę Atropurpureum i Globemaster?

Tak, mam te dwa i jeszcze Allium Pink Jewel. One kwitna teraz razem. Purple Sensation u mnie tez juz przekwitly.
Anda 10:57, 16 cze 2021

inka74 napisał(a)
Jak patrzę na te zdjęcia to mi się przypomina "The Layered Garden" Davida L. Culpa - czytałaś może? Jak nie to polecam. Asia Makadamia ma jej fajny opis u siebie.

Nie znam. Musze sie zima zaopatrzyc
Anda 10:59, 16 cze 2021

gogo napisał(a)
Ewo, zostawiam ochy i achy, dzięki za ucztę dla oczu
Fajny ten żeleźniak, jest zupełnie inny niż mój żółty Russela.
Szkoda, że nie wiedziałam o tej odmianie, bo bym kupiła i posadziła je razem.
Trudno, miejsca tam nie mam, będę go podziwiać u Ciebie.

Już wiem, co Ty na to, żebym różę nie Alchymist nazwała Anda?
Zasługujesz na to, a róża jest piękna

Grazynko Zrob jeszcze pare zdjec tej rozy. Pewnie uda sie ja zidentyfikowac
Anda 10:59, 16 cze 2021

Kokesz napisał(a)

Śliczne fioletowe kwiatki ma Twój bób
Jaka to odmiana?

To Karmesin
Kokesz 11:27, 16 cze 2021

Anda napisał(a)

To Karmesin

U nas jest chyba pod nazwą Karmazyn ale na zdjęciach nie ma aż tak mocno różowych czy fioletowych kwiatków.

Mam bób pierwszy raz, ma już strąki i nie wiem jak poznać, kiedy jest gotowy do zbioru.
Uszczykujesz mu górę?
Anda 11:31, 16 cze 2021

Kokesz napisał(a)

U nas jest chyba pod nazwą Karmazyn ale na zdjęciach nie ma aż tak mocno różowych czy fioletowych kwiatków.

Mam bób pierwszy raz, ma już strąki i nie wiem jak poznać, kiedy jest gotowy do zbioru.
Uszczykujesz mu górę?

Nie uszczykuje, bo ona jest sama z siebie dosc niska. Ten kolor to taki mocny roz, magenta. Moze nasycenie zalezy od gleby?
Moje straki sprawdzam palcami, czy bob juz jest tak duzy, jak lubie. Nie wiem, jaki sposob jest profesjonalny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies