Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Alija 15:16, 24 kwi 2022

Pięknie, kolorowo kwitną Ci wiosenne. Skrzynie super, pochwały dla męża.
Szkoda bukszpanów, żal roślinek, tym bardziej, że rosły tyle lat. Mam kilka bukszpanów w ogrodzie, też parę usunęłam, kilka uratowałam, a nad kilkoma się zastanawiam, bo do połowy łyse.
Nowa12 15:23, 24 kwi 2022

To było trochę wykopywania. Nie zazdroszczę. Ale co tam. Posadzisz coś innego co ci się podoba. Przecież nie musisz obwódki sadzić, możesz jakieś inne rośliny.
mirkaka 16:00, 24 kwi 2022

Buksów nie żałuj, będzie mniej roboty
Skrzyni zazdroszczę, też namawiam mojego, ale długo się zbiera
Jaszczurkę też dziś u siebie uwieczniłam Jeszcze jej koty nie dopadły
Rumianka 16:49, 24 kwi 2022

Basieksp napisał(a)
Szkoda tego bukszpanu, no ale trudno. Taka skrzynie na rozsadnik fajny pomysł ja jakoś nie potrafię z patyków hortensje rozmnożyć, zawsze stoją w donicach, aż im koncówni w ziemi czarne się zrobią

Bukszpanów w ogrodzie mam jeszcze od groma i ciut, ciut...pożegnałam narazie tylko te z koniczynki, resztę będę obserwować...Jeżeli chodzi o ukorzenianie, to sporo roślin już się udało rozmnożyć w ten sposób, wydaje mi się, że warunkiem jest zacienienie, bo gdy słonko mocno grzeje, to patyki usychają...
Rumianka 16:54, 24 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bukszpan na gołym pniu wypuści nowe gałązki z uśpionych oczek, wiem bo sąsiadce niwaki z bukszpana robiłam i musi pilnować by łodygi nie zarastały, ale widzę, że już po akcji z buksami jesteś Fajna skrzynia rozsadnikowaA jaszczurek zazdraszczam

Zgadza się, że bukszpan wypuści listki ze zdrewniałej łodygi, pod warunkiem, że są zdrowe...moje były zjedzone doszczętnie przez ćmę, czekałam 2 lub 3 sezony na odrost, już nawet nie pamiętam dokładnie...nic jednak nie odrastało i tylko denerwowały te sterczące suchelce...opryski pomagały niewiele lub wcale...
U mnie jaszczurki mają swoją kryjówkę, przez przypadek odkrytą w ubiegłym roku. Nie niszczę jej, niech tam mieszkają.
Rumianka 16:57, 24 kwi 2022

Alija napisał(a)
Pięknie, kolorowo kwitną Ci wiosenne. Skrzynie super, pochwały dla męża.
Szkoda bukszpanów, żal roślinek, tym bardziej, że rosły tyle lat. Mam kilka bukszpanów w ogrodzie, też parę usunęłam, kilka uratowałam, a nad kilkoma się zastanawiam, bo do połowy łyse.

Pochwały przekazałam, dzięki wielkie.
Bukszpanów nasadziłam bardzo dużo, bo łatwo się ukorzeniają, a teraz ćma miała używanie, Wszystkie są nadwyrężone, ale jeszcze zostawiłam te lepsze z nadzieją, że odrosną, a jak nie, to kolejne pójdą wek
Rumianka 17:02, 24 kwi 2022

Nowa12 napisał(a)
To było trochę wykopywania. Nie zazdroszczę. Ale co tam. Posadzisz coś innego co ci się podoba. Przecież nie musisz obwódki sadzić, możesz jakieś inne rośliny.

W samej koniczynce posadzonych miałam 190 sadzonek, więc z ich wykopywaniem było 2 dni roboty po 8 godzin...myślałam, że poddam się, ale upór ogrodnika zwyciężył. Teraz muszę zastanowić się nad posadzeniem czegoś, co nie potrzebuje przycinania i nie wymaga takiej pielęgnacji, bo pesel nie chce się odmłodzić, pozostaje taki sam, a sił ubywa niestety...
Rumianka 17:10, 24 kwi 2022

mirkaka napisał(a)
Buksów nie żałuj, będzie mniej roboty
Skrzyni zazdroszczę, też namawiam mojego, ale długo się zbiera
Jaszczurkę też dziś u siebie uwieczniłam Jeszcze jej koty nie dopadły

Mirka, te buksy tak mnie wnerwiły przy wykopywaniu, że nie mogłam się doczekać całkowitej ich kasacji...sił ubywa i już nie zafunduję sobie niczego z dodatkowym cięciem...Jeszcze na tym nie koniec, bo po ogrodzie "szwenda się" jeszcze sporo bukszpanowych obwódek i niebawem może okazać się, że to był dopiero początek z wywalaniem...
mirkaka 18:18, 24 kwi 2022

Rumianka napisał(a)

Mirka, te buksy tak mnie wnerwiły przy wykopywaniu, że nie mogłam się doczekać całkowitej ich kasacji...sił ubywa i już nie zafunduję sobie niczego z dodatkowym cięciem...Jeszcze na tym nie koniec, bo po ogrodzie "szwenda się" jeszcze sporo bukszpanowych obwódek i niebawem może okazać się, że to był dopiero początek z wywalaniem...

Nie smuć się, mi zostały jeszcze 3 kulki, dziś cięłam.
. Nie obraź się ale ja bym jeszcze te tuje wyeksmitowała z koniczynki, nigdy mi jakoś nie pasowały, ona jest taka delikatna we wzorze, a tuje.. no cóż jak to tuje
mirkaka 18:19, 24 kwi 2022

Możesz posadzić berberysy admiration, one nie wymagają cięcie , same rosną w kulki. No chyba że za kilka lat