Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

alis 21:09, 06 maj 2017

ren133 napisał(a)

A co rośnie pośrodku? i jaka jest szerokość tej rabatki przed domem?

Reniu, to jest ta rabata

Teraz wygląda łyso, potrzebuję tam czegoś wyższego i zimozielonego, hosty późno startują, a mam tutaj ich najwięcej.
Dosadziłam ciemierniki(ale tylko 2) i miodunki czekają na wysadzenie.

Postawiłam buksa i trzmielinę w miejscach, gdzie stanęłyby lizaki.

alis 21:13, 06 maj 2017

JoannaDe napisał(a)
Alicjo, dawno mnie u Ciebie nie było ale wypowiem sie w sprawie cisów na nóżce. Szukaj cisów normalnych, krzaczastych. Zaglądaj w głab krzaka i wybieraj te z jednym pieńkiem. Ogolisz i będziesz miała cisowe lizaki.

Rada [i]by/i] Toszka

No to trzeba znowu wycieczki po szkółkach zrobić, pomysł dobry, byłam kiedyś w szkółce, gdzie mieli sporo krzaczastych cisów, ale na pomysł zrobienia samej lizaka nie wpadłam. Właśnie zapowiedziałam eMowi wycieczkę do tej szkółki
JoannaDe 21:16, 06 maj 2017

alis napisał(a)

No to trzeba znowu wycieczki po szkółkach zrobić, pomysł dobry, byłam kiedyś w szkółce, gdzie mieli sporo krzaczastych cisów, ale na pomysł zrobienia samej lizaka nie wpadłam. Właśnie zapowiedziałam eMowi wycieczkę do tej szkółki

Cieszę się że mogłam pomóc choć pomysł nie mój

Miłego polowania w takim razie
alis 21:30, 06 maj 2017

anbu napisał(a)
Hej Ali
Pytałaś u mnie o obwódkę z buksika, jak wygląda. Muszę Ci napisać, że zupełnie fajnie wygląda Poszłam troszkę w eko i buksy traktuje w sposób "szczególny" (gnojówki, OW, RT) dlatego radzą sobie chyba całkiem nieźle

Ali mam pytanko o te Twoje trawki bronze coś tam
Masz takie, prawda?
Byłam wczoraj w ogrodniczym i była właśnie taka, całkiem fana kępka
Czy Twoja miała jakąś nazwę? Jak poznać czy ta trawa nie jest zdechnięta przy zakupie hi hi. Stałam nad nią, dumałam i zostawiłam ale w sumie mi się podoba i może, może... mogłaby u mnie zamieszkać?
Doradź jak ją traktować

Ja zrobiłam tylko HT i tym pryskam, ale to chyba za mało. Dzisiaj prysnęłam mszyce na kalinie, mam nadzieję, ze zadziała.
Jeśli pryskam HT to tylko OW dorobić? Jak myślisz? Bo chyba RT już nie ma co mieszać, radź Anulka

Anulka ja ma trawkę Buchananii, tak została zidentyfikowana tutaj na O, była bez nazwy kiedy ją kupowałam, a kupiłam tylko 1 kępkę i za rada Toszki przecięłam na 4 części. Codziennie zaglądałam, czy żyje, ile radości było, kiedy zobaczyłam że wypuszcza nowe źdźbła

Hmmm, ona wygląda troszkę jak zeschnięta, ale jak się dobrze przyjrzysz i dotkniesz, to czuć pod palcami takie żywe źdźbła nie są szeleszczące i słomowate, ale Ci wytłumaczyłam

Mi brązowa trawka się podoba i bardzo ładnie komponuje się z trzmielinami.

alis 21:32, 06 maj 2017

JoannaDe napisał(a)

Cieszę się że mogłam pomóc choć pomysł nie mój

Miłego polowania w takim razie

Dziękuję Joasiu, pozdrawiam
alis 21:34, 06 maj 2017

Makusia napisał(a)
Planowanie pełną parą
Lizaki będą dobrze wyglądać, a że masz problem u siebie z zakupem cisów czy buksów na nóżce- wierzę, bo znam ten problem. Trzymam kciuki za natchnienie i trafne wybory

Marti, dzięki Przeczytaj ,,Toszkowy" pomysł, jaki Joasia zapodała
Toszka 21:42, 06 maj 2017

Anbu, te brązowe trawy jeśli są suche to mają słomkowy, matowy kolor. Żywe źdźbła są brązowo-czerwone, błyszczące.
Tak jak Alicja je lubię

Bardzo fajna, zwisająca czupryna to Bronze Form. Idealna na nasz klimat. Nie wymarza.

elka_ 02:28, 07 maj 2017

alis napisał(a)

Tulipankowo

Dawno mnie u ciebie nie było
Watek nadrobiłam, widoki cudne.
Też podoba mi się pomysł na rabatę z dwoma lizakami
MirellaB 07:09, 07 maj 2017

I jaka decyzja odnośnie rabaty?
ania1110d 07:41, 07 maj 2017

Alicjo spoglądam na Twój ogród i widzę ze masz ten sam problem co ja "jaka roslina na pniu" pod domem. Będę z nie cierpliwoscią czekała na efekt końcowy twojej rabaty.