Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Johanka77 18:53, 15 sie 2019

Kokesz napisał(a)

eM też dziękuje

Anda 18:56, 15 sie 2019

Slicznie. Wiedziałam, że Renia nie ma na co narzekać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 19:22, 15 sie 2019

Toszka napisał(a)
Ja bym klona nie ruszała, bo strach je przesadzać jesli dobrze rośnie. Ryzyko straty klona jest wysokie. Klony lubią lekko kwaśno, a mahonia zasadowo i może dlatego marnie rośnie...
Pod klona możesz dać azalie japońskie i tuż po kwitnieniu lekko strzyc, lub niskie rododendrony repens (te wszystkie są czerwone)np.'Bengal', "Scarlet Wonder'.

Toszka, mahonia rośnie bardzo dobrze, tylko rozchodzi się odrostami i nawet cięta nie wygląda ładnie. Wiem, że jest bezproblemowa, więc znajdzie raczej miejscówkę bliżej kasztanowca, gdzie jest tzw suchy cień i inne rośliny nie rają rady.
Mam sporą kulę bukszpanową na przechowalniku, może ją tam dam, o tych rodkach i azaliach muszę poczytać
Helen 20:19, 15 sie 2019

Johanka77 napisał(a)

Renia, Ty nie narzekaj, tylko zapraszaj fotografów do ogrodu. No po prostu miodzio I łączenie roślin i zestawienie kolorystyczne super
Co to za piękna trawka - bordowo-brązowa z kotkami (3 i 4 zdjęcie)?
Kokesz 21:16, 15 sie 2019

Helen dziękuję to Rozplenica Rubrum, niestety w gruncie nie zimuje.
Jedną udało mi się przezimować w pokoju na nieogrzewanym parapecie.
W tym roku chcę spróbować przezimować kłącza w lodówce
Kokesz 21:18, 15 sie 2019

Anda napisał(a)
Slicznie. Wiedziałam, że Renia nie ma na co narzekać

teraz czekam na Twoje odwiedziny
AsiaK_Z 21:28, 15 sie 2019

Reniu, jest super! Asia bardzo ładnie przedstawiła Twój ogród
Kokesz 22:20, 15 sie 2019

AsiaK_Z napisał(a)
Reniu, jest super! Asia bardzo ładnie przedstawiła Twój ogród

Dzięki rośliny po trzech latach wreszcie podrosły i już je widać.
Środek lata to u mnie najładniejszy okres w ogrodzie, prawie wszystkie wolne miejsca wypełnione i nie widać dziur
Fajnie się ogląda swój ogród z innej perspektywy, nawet nie zauważyłam że Asia tyle zdjęć porobiła
Kokesz 14:36, 17 sie 2019

Na razie jeżówki na roboczo zadołowane w donicach, jesienią jak wykopię dalie, będzie kolejny tetris
Są śliczne

edit

Asia, jak je zobaczyłam w tych wielkich donicach i Twoje słowa: "gdzie Ty je dziewczyno zmieścisz", to pomyślałam, że faktycznie przesadziłam biorąc je wszystkie
Ale wkomponowały się idealnie
Jeszcze raz dziękuję

Iwonka 14:57, 17 sie 2019

Johanka77 napisał(a)

Świetne zdjęcia zrobiłaś Asiu Ogródek, który w 4 lata stworzyła Renatka urzeka bogactwem roślin. Nie dziwię się, że cię zauroczył. Cudowna zielona enklawa wśród tylu okien. Mieszkańcy mają co podziwiać!!!
Ja sama będąc w czwartek na wycieczce rowerowej aż się zatrzymałam i tu u nas w Krakowie podziwiałam podobne cudo wśród bloków. Nie było tam aż takiej ilości odmian, ale i tak ogródek przyciągał wzrok.
Zaciekawiły mnie te zioła sadzone to tu to tam, fajny pomysł na pachnące wypełniacze