Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Kokesz 11:54, 10 maj 2020

Z sadzeniem czekam do środy, jak będzie po przymrozkach, już się nie mieszczę na parapetach, wszędzie jakieś sadzonki

Pomidorki koktajlowe i bazylia

Buraki liściowe i kosmos Cupcakes od Helen przepikowałam go i przycięłam, żeby się ładnie rozkrzewił

Szałwia farinecea, jednak kupiłam bo moje po kolei padają...

Szałwia błyszcząca ciemny fiolet, jestem jej ciekawa bo nasionka zebrałam na wakacjach, papryka i białe petunie bardzo wolno rosną...chyba się nie doczekam

Agapanty

Na moim balkonie każda powierzchnia wykorzystana na maxa pod leżakiem

Świeży nabytek

Dalie, szczawiki, ismeny, mieczyki, calie, nerinie jeszcze w piwnicy...
kaz742011 14:27, 10 maj 2020

Renia dawno mnie nie było a tu takie zmiany. Działka Ci urosła i takie mega plany odnośnie warzywnika . Działasz z rozmachem .
Helen 14:37, 10 maj 2020

Renia, dobrze że podpowiadasz, że mam przyciąć kosmosy. Szałwia omączona - super.
nyna76 23:35, 10 maj 2020

Ale masz tego dobrodziejstwa... Super że wszystko rośnie. Wszystko pójdzie już do nowego warzywnika?

Zbieraj nasiona Cupcakes, już mi na niego ślinka cieknie. A dlaczego tylko 6?

A w niedzielę giełda na Franowie działa? Wstyd przyznać ale nigdy tam nie byłam. O której trzeba tam jechać?

Też nabyłam szałwie omączone. Mam nadzieję na wysiew.
Kokesz 10:33, 11 maj 2020

nyna76 napisał(a)
Ale masz tego dobrodziejstwa... Super że wszystko rośnie. Wszystko pójdzie już do nowego warzywnika?

Zbieraj nasiona Cupcakes, już mi na niego ślinka cieknie. A dlaczego tylko 6?

A w niedzielę giełda na Franowie działa? Wstyd przyznać ale nigdy tam nie byłam. O której trzeba tam jechać?

Też nabyłam szałwie omączone. Mam nadzieję na wysiew.

Do nowego warzywnika pójdą tylko pomidory i papryki.
Trzeba go całego przekopać, wyrwać stary pień drzewa, który rośnie na środku...jest żywy więc będzie ciężko...chciałabym ziemię nawieźć albo chociaż posiać facelię...eM mówi, że na jesień dopiero skończy

Cupcakes dostałam od Helen aż 6

Giełda "na Bema" działa (przy Drodze Dębińskiej)

Szałwię omączoną wysiewa się bardzo wcześnie, nawet w styczniu. Cieszyłam się, bo szybko wzeszła ale wolno rośnie.
Posiałam w tym samym czasie też białe petunie od Violi i one też mikrusie.

Posianą, pikowaną, chuchaną, dmuchaną sałatę po posadzeniu zeżarły w tydzień ślimaki...a miało być tak ładnie, sałaty były o bordowych i zielonych listkach, masłowe, karbowane, dębolistne...
violaskom 11:14, 11 maj 2020

Szałwię omączona siałam w ubiegłym roku (Salvia Evolution Violet pod koniec stycznia. Zakwitła dopiero w połowie lipca. Na zimę wsadziłam ją do nieogrzewanego garażu. Całą zimę wyglądała OK, miała małe listki. Wczesną wiosną zdechła. Natomiast ta co została w gruncie obudziła się do życia. Ciekawe tylko kiedy zdąży zakwitnąć i czy te zapowiadane przymrozki jej nie zabiją. Uważam, że najlepiej szałwię omączoną kupować co rok i mieć kwitnącą już od maja. W tym roku wysiałam nową odmianę Big Blue. Ma być wielka i kwitnąć cały sezon. Ma już pąki kwiatowe.
Gratuluję nowego warzywniaka. Jestem pewna że będzie piękny widok z okien domów na Twoją część ogrodu. Petunii nie wywalaj. Ona ruszy bardzo szybko. Trochę jestem rozczarowana aksamitką Vanilla Cream. Myślałam, że będzie bledsza. Zobaczymy w pełni sezonu!
Kokesz 11:25, 11 maj 2020

Viola, moja aksamitka powoli zakwita od przedwczoraj i widzę, że z cytrynowego żółtego staje się maślana Jest nadzieja

W sumie takiej poszukiwałam i tu

Wysiałam na próbę 5 szt aksamitki Albatros, zobaczymy czy będzie niska.

Zostawiłam ubiegłoroczną szałwię w gruncie, wydawało mi się, że żyje ale po ostatnich przymrozkach już chyba nie

violaskom 11:38, 11 maj 2020

Na tych zdjęciach to nie jest Vanilla Cream. Myślałam że szukasz nasion tej odmiany. Ja wiedziałam, że ona jest pojedyncza bo takie lubię aksamitki. Myślałam tylko, że będzie jasno cytrynowa. Albatrosa wysiewałam parę lat temu i z tego co pamiętam to była kremowa i wysoka. ok 30-40 cm. Widziałaś prognozy pogody? ok 24 maja -4C. Czy to możliwe?
OK widzę zmiany w prognozie. Przymrozek w nocy tylko w najbliższych dniach. Uff Ulżyło mi!
Kokesz 12:42, 11 maj 2020

A ten kolor Ci się nie podoba? Za mało cytrynowy jest?

Zrobiłam zdjęcie z cytrynowymi bratkami

violaskom 12:58, 11 maj 2020

Tak na taki liczyłam. Moje są na razie bardziej żółte. Może dlatego, że od dawna są na zewnątrz, a temperatura nocami jest niska.