Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Makao_J 22:30, 25 lis 2016

Ja jestem kurą domową. W dzisiejszych czasach nazywa się to bycie menadżerem domu. Nie mogę iść do pracy bo nie mam z kim zostawić dzieci. Nie wyobrażam sobie iść do pracy do 17tej - 18tej godziny potem pomóc w lekcjach dzieciom, przygotować obiad na kolejny dzień, ogarnąć dom bo bałaganią strasznie i rano wstać na 7.00. Do pracy za 1500 zł. Kto by mi dzieci do szkoły wyprawił i kto by je przyprowadził? Jestem sama od poniedziałku do piątku z trójką dzieci w wieku od 4 do 10 lat.
Wszystkie sprawy finansowe też są na mojej głowie.
Sporo czasu zajęło mi przystosowanie się do tej sytuacji bo przecież jestem magistrem ekonomii i nie takie były moje plany życiowe

Ale nie żałuję bo kocham strasznie moje dzieciaki i cieszę się że mogę uczestniczyć w ich życiu. Jestem zawsze na miejscu i zawsze mogą na mnie liczyć.

A czasem weekendami dorabiam sobie jako fotograf, dzięki temu mam kontakt z ludźmi i nie dziadzieję
inka74 11:23, 26 lis 2016

anna_t napisał(a)
dziewczyny dziękuję ze jesteście i zaglądacie okres Wszystkich Świętych to dla mnie bardzo trudny czas stąd moja nieobecność...

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete,

Próbuję nadrobić u ciebie zaległości ale to ciężka sprawa. Mam kruszynę asplenifolia w pełnym słońcu, daje radę. Wada na jesieni gubi mnóstwo tych drobnych wąskich liści. Średnio dekoracyjna, bardziej jako tło. Szczupła. Można ciąć. Ja trochę ją formuję -dół łysy góra pierzasta. Nie choruje.

Dereń kousa mam, był w słońcu i musiałam przesadzić do półcienia bo nie dawał rady. Sechł, marniał. W półcieniu i bardziej wilgotnej glebie nagle odżył.

Powodzenia w pracy i nie daj sobie na głowę wejść.
UrsaMaior 12:00, 26 lis 2016

anna_t napisał(a)
Macie rację teraz bardziej licza się relacje niż wiedza, szkoda bo blokowane są fajne stanowiska a stanie w miejscu zawodowo to kolejny dół ...
Aga ja też wrociłam na mniejszy etat ale i tak mam dosyć, ja dojeżdżam 25-30 minut

Ooo żyjesz! Pocieszę Cię, jeśli Ci powiem, że moja mama pracuje 6 dni w tygodniu i w jedną stronę stronę dojeżdża 1,5 godziny?
Co do układzików to faktycznie zakała. Ja pracuję od lat z domu, ale obserwuje firmę mojego ślubnego - nieważne co potrafię, ważne komu d... liżę. Aktualnie trzeba lizać Pisiorom. Właśnie pieprznął to w cholerę i wystarczyło, żeby raz pojechał na kontrakt z firmą brytyjską, żeby się zorientowali kogo mają i zabukowali go na prawie rok z góry. Szkoda, że tak jest i że nie mogli go docenić tutaj.
AgataP 12:42, 26 lis 2016

UrsaMaior napisał(a)

Ooo żyjesz! Pocieszę Cię, jeśli Ci powiem, że moja mama pracuje 6 dni w tygodniu i w jedną stronę stronę dojeżdża 1,5 godziny?
Co do układzików to faktycznie zakała. Ja pracuję od lat z domu, ale obserwuje firmę mojego ślubnego - nieważne co potrafię, ważne komu d... liżę. Aktualnie trzeba lizać Pisiorom. Właśnie pieprznął to w cholerę i wystarczyło, żeby raz pojechał na kontrakt z firmą brytyjską, żeby się zorientowali kogo mają i zabukowali go na prawie rok z góry. Szkoda, że tak jest i że nie mogli go docenić tutaj.

Kurcze ja pracowałam w systemie 10 dni na 4 wolnego, dojeżdżałam do Chorzowa na Śląsku oczywiście przez 10 dni tam mieszkałam
anna_t 12:51, 26 lis 2016

Iwona dzięki za uwagi o kruszynie. nad dereniem tez myslę ale nie na te środkowe rabaty. zastanawiam się czy nie dokupic drugiem amanogawy i dac jej pod świerki a w miejsce wiśni właśnie dereń. miałby wystawe póżno popoludniową i zachodnią, może by dal radę..?trochę jak u Siaki by wyszlo bo tez w tle ściana domu. musze jej spytać jak sobie u niej radzi.
Iza coraz bardziej intrygują mnie twoje wpisy dotyczące pracy eMa to chyba jakis celebryta i wiesz dawno swojej buźki w jego czapie nie pokazywałaś
Agata co ty robiłaś tak daleko?tez w logistyce? na dłuższą mete przy dzieciach pewnie męczace
UrsaMaior 13:21, 26 lis 2016

Ania, żaden celebryta haha Broadcast engineer to się fachowo nazywa A czapeczkę nową mam, a i owszem I komin I jeszcze coś tam w procesie, ale muszę poczekać, bo pierwszeństwo ma prezent pod choinkę dla chrzestnej małego.
AgataP 14:02, 26 lis 2016

anna_t napisał(a)
Iwona dzięki za uwagi o kruszynie. nad dereniem tez myslę ale nie na te środkowe rabaty. zastanawiam się czy nie dokupic drugiem amanogawy i dac jej pod świerki a w miejsce wiśni właśnie dereń. miałby wystawe póżno popoludniową i zachodnią, może by dal radę..?trochę jak u Siaki by wyszlo bo tez w tle ściana domu. musze jej spytać jak sobie u niej radzi.
Iza coraz bardziej intrygują mnie twoje wpisy dotyczące pracy eMa to chyba jakis celebryta i wiesz dawno swojej buźki w jego czapie nie pokazywałaś
Agata co ty robiłaś tak daleko?tez w logistyce? na dłuższą mete przy dzieciach pewnie męczace

dzieciaków jeszcze nie było więc spoko, ale ciężko bo praca po 12h codziennie
ag_zie 14:29, 26 lis 2016

anna_t napisał(a)
Macie rację teraz bardziej licza się relacje niż wiedza, szkoda bo blokowane są fajne stanowiska a stanie w miejscu zawodowo to kolejny dół ...
Aga ja też wrociłam na mniejszy etat ale i tak mam dosyć, ja dojeżdżam 25-30 minut

to masz fajnie bo ja w jedną stronę około 1h to jest najgorsze!
ag_zie 14:37, 26 lis 2016

Makao_J napisał(a)

......
Ale nie żałuję bo kocham strasznie moje dzieciaki i cieszę się że mogę uczestniczyć w ich życiu. Jestem zawsze na miejscu i zawsze mogą na mnie liczyć.

......

Bezcenne!
UrsaMaior 15:03, 26 lis 2016

Bezcenne dopóki nie nadejdzie sytuacja, w której trzeba na siebie i dzieci zarobić. Obserwuję to właśnie w bliskim otoczeniu drugi raz. Okazuje się, że "opłaca się" to nie to samo co "warto".