Justyna - niestety nie zgodzę się Ogólnikuję teraz, ale biorąc kredyt hipoteczny na tysiąckrotność zarobków nie wyobrażam sobie, żebym takiego miejsca nie dostosował do swoich potrzeb. Koszt gotowego projektu i na zamówienie znacznie się różni jeśli chodzi o sam papier, ale niestety widzę po swoim otoczeniu, że po 2-3 latach od wprowadzenia się do wymarzonego domu są burzone ściany, dobudówki czy wyprawiane inne cuda - bo dom okazuje się niewygodny. I tu dopiero powstają koszty! Rozumiem, że będę mieć inne potrzeby w wieku 30, a inne w wieku 60 lat, ale tu mówimy o krótkim odcinku czasu. Mądrzę się, bo sam mam co najmniej parę lat przed podejmowaniem takich decyzji. Jednak przy statystycznie najwiekszym wydatku w życiu jakim jest budowa domu ma być on dla jego mieszkańców - a tu często można uslyszeć stwierdzenie "to nie jest to czego chcę i potrzebuję"... Każdy zna swój styl życia i nie oszukujmy się - przy paru tygodniach spędzonych nad kartką papieru każdy wysnuje ile potrzebuje sypialni, łazienek, garderób, tarasów, miejsc w garażu czy woli dom jedno czy dwupoziomowy, itd. Cienki portfel nie ma z tym dużo wspólnego, bo kasę wydasz i tak - byleby wydac ją z głową
Termin przydatności wielkiej płyty mija... Były budowane z perspektywą przetrwania kilkudziesięciu lat i zegar wskazuje zero... Bloki się zaczynają powoli sypać - no i mamy problem Dlatego jakbym miał wybierać między żółtym domkiem, a starym blokiem to...wybrałbym mniejsze zło Ale fakt, że w cenie gotowego żółtego domu mogę mieć dom dedykowany sobie to dla mnie sprawa oczywista
moze nie dokladnie, ze mamy, sa tez inne domy ale bialy u nas kroluje i drewno oczywiscie. Dotyczy to szczegolnie wsi.
W mojej wszystkiee domy sa biale i tylko jeden sasiad ma zolty garaz, my sie smiejemy, ze austriacki
W Austrii widuje tez duzo bialych domow ale wiekszosc jest zolta. Pokaze Ci kiedys fotke takiego typowego gospodarstwa.
"Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"