Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

gobasia 17:23, 06 mar 2018

Anda napisał(a)
Basiu, wpadlam na chwile, ale wpadne pozniej na dluzej

Jedynie pierwsza uwaga, ze nie powinno sie sadzic roz pod drzewami, bo: 1. po ulewach dlugo spadaja krople na roze i nie pozwalaja im wyschnac, co pozytywnie wplywa na rozwoj chorob grzybowych, 2. bo zacieniaja.

Roze powinny miec od 6 godzin slonca dziennie, wtedy najladniej kwitna

te w rogu to będą mialy słońca prawie cały dzień ..

myslałam sobie tak
..od strony lewej tam gdzie fioletowe powojniki... dać np 4 i 5 w Sam róg dać 3 i w prawo np 7,9 i 10. tak co 1m...Kolor byłby coraz ciemniejszy...luki pod drzewami uzupełnić powojnikami ..tylko jaki kolor? myślałam też o 15-ona lubi włazic na drzewa...ale kolor? czy będzie grał..no i co w nogi?

Przypuszczam ,że będą kwiatki wytykały za siatkę do słoneczka ,ale to mi nie przeszkadza..bo to jest strona od wJazdu na podwórko...

I co wy na to...doradzcie kochane dziewuszki

a pod płot... bukszpan stożek róże 2- 1- 8 -1- 2 bukszpan stożek....a w nogi może hosty albo nic...bukszpanki już tam są
AgataM 18:06, 06 mar 2018

Już widzę Twój ogród w pełni kwitnienia..... Sprawdzę jeszcze resztę róż jaką maja kolorystykę. Na pewno będzie pięknie.... Bedę trzymać kciuki żeby wszystko się przyjęło i pięknie rosło
Kokesz 20:46, 06 mar 2018

koliber napisał(a)
Pusto Byłam jeszcze dzisiaj w A i LM i nie ma

Dzisiaj je widziałam w LM ale w Poznaniu
Anda 20:49, 06 mar 2018

gobasia napisał(a)

myslałam sobie tak
..od strony lewej tam gdzie fioletowe powojniki... dać np 4 i 5 w Sam róg dać 3

Mrs. John Laing jest z tych 3 roz najbardziej wiotka. Moze daj ja w sam rog? Bo kolorystycznie to one sie duzo nie roznia. Jeszcze zalezy jaka ziemia i jaka temperatura, ale odcien maja podobny Mrs John Laing ma wiotkie pedy, bedzie sie rozkladac na boki (nie bedzie lezec). Byc moze bedzie potrzebowac podporki. Jest to o tyle fajne, ze nie bedziesz musiala jej kulkowac, bo te przewieszajace sie pedy bede produkowac duza ilosc kwiatow
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 20:59, 06 mar 2018

gobasia napisał(a)

myslałam sobie tak
i w prawo np 7,9 i 10. tak co 1m...Kolor byłby coraz ciemniejszy...

Louise Odier to duza roza. Ona z pewnoscia (jesli stanowisko jej podpasuje) po paru latach bedzie miala szerokosc 3 m, jesli ja puscisz i pozwolisz rosnac bez obelisku. Zbuduje ladny, szeroki, przewieszajacy sie krzak Roze historyczne przewaznie do malych nie naleza Podobnie duza urosnie Reine des Violettes

Poza tym u Ciebie rosliny rosna bardzo dobrze. Glebe masz dobra, zyzna. Wiec tak co 1m odpada. Musisz wziac wzglad na ich szerokosc. Wg mnie min. to 2 m. Rose de Resht z nich najmniejsza 1mx1m, a i to nie jest do konca pewne, bo zalezy, jak jej sie miejsce spodoba
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:04, 06 mar 2018

gobasia napisał(a)

myslałam sobie tak
luki pod drzewami uzupełnić powojnikami ..tylko jaki kolor? myślałam też o 15-ona lubi włazic na drzewa...ale kolor? czy będzie grał..no i co w nogi?

Nie wiem, czy po paru latach te powojniki bedzie jeszcze widac
Do rozowych roz powojniki fioletowe, do purpurowych roz powojniki jasno-rozowe, a do wszystkich tych kolorow pasuja powojniki niebieskie

Ghislaine z niebieskim konweniuje doskonale Poza tym pasuje wg mnie rowniez do rozowych odcieni. Robilaby za taki mocny punkt rabaty, nie byloby za cukierkowo
Anda 21:11, 06 mar 2018

gobasia napisał(a)

myslałam sobie tak

a pod płot... bukszpan stożek róże 2- 1- 8 -1- 2 bukszpan stożek....a w nogi może hosty albo nic...bukszpanki już tam są

To sa wszystko roze pnace, duze lub bardzo duze. Masz tam tyle miejsca? One maja sie piac po plocie, czy dasz im jakies kratki?

Pomiedzy roze hosty to nie za bardzo. Nie ze wzgl. na wyglad, bo wygladem by pasowaly. Roze lubia slonce, a hosty wprost przeciwnie Szalwie ladnie by wygladaly.

Tak w ogole pomiedzy rozami posadzilabym byliny, zeby w przerwie cos kwitlo i zeby choroby (nie daj boze) nie mialy zbyt latwego przejscia od rozy do rozy
Milka 05:34, 07 mar 2018

Dzieki za cyniowa nazwę
Alez masz miejsca na sadzenie, oj bedzie się dziać
mirkaka 05:50, 07 mar 2018

gobasia napisał(a)
zmieniła zamówienie na róże ...domowilam jeszcze ...bedzie 20 sztuk ...idę w historyczne

domowiłam jeszcze

Gizelkę
Jacques Cartier
Comote de Chambord
Mrs John Laing
Rose de Rescht
Souvenir du Docteur Jamain
Adelaide Hoodless

Mogę się wypowiedzieć na temat takich które miałam lub mam
- Jacques Cartier różową miałam ale wywaliłam, ma taką przypadłość że kwiaty bardzo się chowają w liście, jakoś tak wyrastały gałązki że kwiaty były pochowane, poza tym jakoś u mnie wiele kwiatów było zniekształconych, nie w pełni wykształcone.
-Rose de Rescht mam ją dwa sezony, nie jest duża, ma dość sztywne pędy, bardzo kolczaste, powtarza kwitnienie ciągle, cudnie pachnie, zdrowa, jeszcze nie zbudowała dużego krzaczka, raczej 70-80 cm wysoka, 40 cm szer.
Kwiaty nadają się na konfitury, ja ze swojego krzaczka obrywam płatki i robię konfitury

koliber 07:11, 07 mar 2018

Kokesz napisał(a)

Dzisiaj je widziałam w LM ale w Poznaniu

Hahahaha...dobre Ale ja jednak nie jestem aż tak zdesperowana