Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

lindsay80 10:54, 14 lis 2016

Kasia, ja też mam kilka takich miejsc gdzie śnieg spada z dachu, rosną tam kule bukszpanowe i ciemierniki, w ubiegłym roku takie zrzuty im nie zaszkodziły.
Nie wiem czy jest na to w ogóle jakiś sensowny sposób, ja nie znam.
iwka 11:01, 14 lis 2016

Najgorszy to taki mokry ciężki śnieg, jak walnie to uszkodzić może. Ja też nie bardzo się znam, na razie nic nie mam posadzone ale już wiem, że będzie mi prosto na schody i taras spadał Wczoraj właśnie walnęło z połowy dachu
Sebek 11:06, 14 lis 2016

U mnie w zelzyn roku zrzutów mocnych nie było, ale wiem, że Danusia specjalne domki dla bukszpanow robiła, bo taki śnieg może je połamać z łatwością.
Albo płotki na dach zamontuj albo... mam jeszcze swój sposób. Jak wiem, że śnieg zaczyna lecieć to na łamliwe rośliny nagarniam śnieg Tak by był gesty i zbity - wtedy jak leci z góry to nie ma siły, by rośliny się rozczapirzyly
nawigatorka 12:25, 14 lis 2016

Sebek napisał(a)
U mnie w zelzyn roku zrzutów mocnych nie było, ale wiem, że Danusia specjalne domki dla bukszpanow robiła, bo taki śnieg może je połamać z łatwością.
Albo płotki na dach zamontuj albo... mam jeszcze swój sposób. Jak wiem, że śnieg zaczyna lecieć to na łamliwe rośliny nagarniam śnieg Tak by był gesty i zbity - wtedy jak leci z góry to nie ma siły, by rośliny się rozczapirzyly
chyba że śnieg z dachu spadnie w tedy na Ciebie....a taki Mokry zagęszczony spawaniem śnieg to niezły grobowiec
AniMa 13:02, 14 lis 2016

Widziałam takie "piramidki" zmontowane nad roślinkami...albo drewniane 3-5 desek albo takie bardziej juz wypasione z żelastwa...coś jak stojaki dla róż....
14:47, 14 lis 2016
kasja83 napisał(a)
Nadchodzi zima...to mam takie pytanie techniczne do Was...sytuacja, że napada sporo śniegu-śnieg w czasie odwliży zjeżdża z dachu-jest wtedy ciężki i mokry.Załóżmy, że strefa zrzutu jest na rabacie z roślinami-jak sobie z tym radzicie???Taka kupa śniegu to może połamać rośliny przy samym zrzucie, a potem to też nie powinna na nich leżeć-ale co-rękoma go zbierać?

ja mam płotki założone od wejscia i od tarasu ...zeby nas nie pozabijało ...bo to horror jest jak taka masa jedzie ...płotki sie spisuja idealnie

a na dwa boki nie mam płoków ..śnieg spada na trawe ...albo na krzaki porzeczek ...łamie je masakrycznie ...przesadzanki planuje na wiosne ....sugeruje jeśli nie masz płotków ...zrobić tam trawnik ...albo rabaty bylinowe ...drzewa i krzewy sie nie sprawdza
wrobelki 16:51, 14 lis 2016

Ja też mam płotki na dachach zamontowane bardzo dobrze się sprawiają polecam
ag_zie 21:46, 14 lis 2016

Macham a zaległości nie dam rady nadrobić ;(
leon60 10:30, 15 lis 2016

wrobelki napisał(a)
Ja też mam płotki na dachach zamontowane bardzo dobrze się sprawiają polecam

To chyba najlepsze rozwiązanie
Pierwszej zimy nowego dachu nie było nic i jadący śnieg z dachu połamał mi sporo gałęzi na świeżo sadzonych serbach od strony sąsiada.
Później zrobiliśmy bariery przeciwśniegowe rurowe i jest spokój.
Nad wejściem do dziś nie ma choć leżą i czekają ale rabata zabezpieczona
Agania 13:28, 15 lis 2016

Już zasieki przeciw śniegowe planujecie...u mnie śniegiem popruszyło, jestem w sumie zadowolona, że w październiku zimy nie było jak dwa lata temu, 2 razy pod rząd, sporo się połamało, zalecam śnieg na święta