Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

kasja83 10:33, 30 maj 2018

Kindzia napisał(a)
Myślę, że nie uschnie...mam taką dróżkę kamienistą do drugiej furtki, pamiętasz? Między kamolami rośnie trawa, bez problemu. A nawadniania trawnika nie mam. Zdycha wtedy jak reszta trawnika...co niebawem nastąpi. Deszczu brak

U mnie nienajgorzej-chociaż tam gdzie trawa posiana szybko robi się skorupa...marnie widzę ten nowo założony trawnik...czeka mnie mnóstwo dosiewki. I oczywiscie chwasty sobie radzą-już gdzieniegdzie jakieś dziadowstwo wychodzi. Czy ja mogę tegoroczny trawnik prysnąć na chwasty?

Z tego co piszesz-trawa między płytami zatem ma szanse.
kasja83 10:34, 30 maj 2018

lindsay80 napisał(a)

Miejsce w trakcie aranżacji, ale jak zobaczyłam to od razu o Twoim ogrodzie pomyślałam, wiadomo Kamil mi się skojarzył

Baaardzo ciekawie...kamul to jakiś bliźniak mojego.
kasja83 10:35, 30 maj 2018

iwka napisał(a)
ja mam między płytkami, na ścieżce do altany takie szpary 7-8 cm i jest już chyba 4 rok ok. Tylko że tam cały czas prawie cień.

U mnie będzie słońce...ale i tak, jak trochę nie pada to intensywnie polewam ogród. Jakoś wersja żwirowa nie do końca mi leży-trzeba byłoby domknąć ją obrzeżem-bo żwir by się rozłaził.
Kindzia 11:22, 30 maj 2018

Świeży trawnik...ja bym do jesieni poczekała, do września, ale to tylko moje prywatne odczucie.
Koś często, jak tylko będzie można, trawa z częścią chwastów sobie sama poradzi.
kasja83 11:46, 30 maj 2018

Kindzia napisał(a)
Świeży trawnik...ja bym do jesieni poczekała, do września, ale to tylko moje prywatne odczucie.
Koś często, jak tylko będzie można, trawa z częścią chwastów sobie sama poradzi.

Nie myślałam teraz...bardziej o tym sezonie ogólnie....właśnie tak na jesień. Mam właśnie nadzieję,że trawa zadusi dziady
polinka 12:15, 30 maj 2018

kasja83 napisał(a)
Taką rozkmninkę mam...za altaną ma być palenisko. Będzie taki mały placyk 3x3m. Plan jest taki, że z płyt chodnikowych i taka fuga 5-6cm przerośnięta trawą.To jest opcja, która do mnie bardziej przemawia. Lub obrzeża wokół tych płyt i przerwy wysypane żwirkiem. Palenisko ma być na nóżkach. Co myślicie??

Kasiu, mam podobną rozkminkę i doszłam do wniosku, że to chyba będzie czasochłonne zajęcie z przycinaniem wąsów trawy przy tych płytach...
kasja83 12:23, 30 maj 2018

polinka napisał(a)

Kasiu, mam podobną rozkminkę i doszłam do wniosku, że to chyba będzie czasochłonne zajęcie z przycinaniem wąsów trawy przy tych płytach...

Chyba, żeby połączyć płyty w pasy?W sensie układ 6 płyt połączone w pas(co daje 3m długości) 10 cm przerwy i następny pas. W sumie interesowałoby mnie 5 pasów. Byłoby mniej wąsów-bo tylko w pasach. nie wiem...
12:53, 30 maj 2018
zostaw trawnik w spokoju w tym roku

trawa sie zagesci szybciej niz myslisz

chyba ze w sierpniu placki beda wieksze niz metr na metr to dosiej

chwasty bedziesz wypleniac w przyszłym sezonie ...niczym nie pryskaj ...regularne koszenie w sezonie zabije 80% chwastów

u nas na poczatku zamiast trawy były czerwone nózki komosy ....trawy nie było komosa była
nawigatorka 13:20, 30 maj 2018

haha u mnie nawet oprysk chwastoksem w trawniku nie zabiła ani sztuki...
13:23, 30 maj 2018
nawigatorka napisał(a)
haha u mnie nawet oprysk chwastoksem w trawniku nie zabiła ani sztuki...

kup nie przeterminowany
juz to przerobiliśmy ...mniszek tez raz u nas nie zadziałam ...bo kupiliśmy stary i jeszcze czekał ze 2mce na swoja kolej...to wazne zeby był siezo wyprodukowany ...juz sprawdzam daty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies