Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

Toszka 07:10, 11 sie 2016

Katel, nie wiem gdzie ty te terminy cięcia rodków/azalii znalazłaś
Tak na zdrowy rozum zastanów się, która szkółka przed kwitnieniem, czyli sprzedażą cięła by pąki kwiatowe? Nie, najlepszy termin to do 2 tygodni po kwitnieniu, dokładnie w tedy, kiedy intensywnie pokazują się nowe przyrosty. Dodatkowo ten termin nie eliminuje kwitnienia na następny rok.

Odnośnie gnojówek i kwasolubnych - nie ma potrzeby w ogóle nawożenia gnojówkami, a jedynie ściółkowanie próchnicą, tj. suche liście, igliwie i obornik. Braki żelaza, potasu etc mozna uzupełnić poprzez dodanie do ściółki suszonej hemoglobiny (ten temat wałkujemy właśnie u Anbu).
Natomiast wszelkie gnojówki, a zwłaszcza bogate w azot tak jak z pokrzywy nie są wskazane z powodu właśnie dużej ilości azotu, bo tego kwaśnoluby ani nie lubią, ani nie potrzebują (karmimy przede wszystkim mikoryzę, a ta karmi krzak)
katel 14:10, 11 sie 2016

Kasya napisał(a)
No masz ty trochę tych ratytaskow
Na początek obejrze jarzaba... ale wszystkie muszę wygooglac

I nie rozumiem o co chodzi z tymi doniczkami... u mnie tez zawsze stoją nieposadzone

sama jeszcze nie za wiele mogę o nich napisać bo krótko je mam ale tak mnie do nich ciągnie .

Toszka napisał(a)
Katel, nie wiem gdzie ty te terminy cięcia rodków/azalii znalazłaś
Tak na zdrowy rozum zastanów się, która szkółka przed kwitnieniem, czyli sprzedażą cięła by pąki kwiatowe? Nie, najlepszy termin to do 2 tygodni po kwitnieniu, dokładnie w tedy, kiedy intensywnie pokazują się nowe przyrosty. Dodatkowo ten termin nie eliminuje kwitnienia na następny rok.

Odnośnie gnojówek i kwasolubnych - nie ma potrzeby w ogóle nawożenia gnojówkami, a jedynie ściółkowanie próchnicą, tj. suche liście, igliwie i obornik. Braki żelaza, potasu etc mozna uzupełnić poprzez dodanie do ściółki suszonej hemoglobiny (ten temat wałkujemy właśnie u Anbu).
Natomiast wszelkie gnojówki, a zwłaszcza bogate w azot tak jak z pokrzywy nie są wskazane z powodu właśnie dużej ilości azotu, bo tego kwaśnoluby ani nie lubią, ani nie potrzebują (karmimy przede wszystkim mikoryzę, a ta karmi krzak)

W internecie tylko ten termin wiosenny wszędzie jest podawany (wpisywałam cięcie różaneczników/rododendronów) a w książkach u takich autorytetów jak - Chojnowscy, Czekalski no i w artykule Danusi ale to już mniejsza o to .
Dzięki za info o gnojówce! Mi o oprysk chodziło, nie wiedziałam dlaczego mam nie pryskać. Do gnojówki z pokrzywy dawałam jeszcze inne rzeczy (aminokwasy, piołun, rumianek itp.) i zależało mi żeby pryskać wszystko a nie robić osobne mieszanki dla kwaśnolubnych.
Toszka 15:02, 11 sie 2016

No, niestety, takie życie, że kwaśnolubne mają zupełnie inny pogląd na świat
anabuko1 07:47, 12 sie 2016

Kasiu, czy dobrze widzę?
Rododendrony tniesz??
A czy teraz jeszcze mozna , czy juz za pózno??
A azalki też można??
katel 09:04, 12 sie 2016

anabuko1 napisał(a)
Kasiu, czy dobrze widzę?
Rododendrony tniesz??
A azalki też można??

Aniu teraz to już bym nie cięła, dopiero w przyszłym roku zaraz po kwitnieniu, mój rodek tak się rozrósł że przejścia wkrótce by nie było no to go troszkę ograniczyłam .
Co do azalii to japońskie są w Japonii stosowane na żywopłoty strzyżone a wielkokwiatowe też można jeśli jest taka potrzeba.
To jeszcze wstawie fotki porównawcze jak urósł mój rodek od 2012 do 2016.

Toszka 10:47, 12 sie 2016

anabuko1 napisał(a)
Kasiu, czy dobrze widzę?
Rododendrony tniesz??
A azalki też można??

Azalie, rododendrony tnie się do max.dwóch tygodni po kwitnieniu, akurat w terminie wypuszczania przyrostów. Cięcie pobudza śpiące oczka. Jesli teraz przytniesz, to przyrosty pokażą się, ale nie zdążą zdrewnieć przed mrozami i wymarzną.
gobasia 12:08, 12 sie 2016

Ale dobrze że zajrzalam....mój rodek trochę łysy od dołu,więc go po kwitnieniu ciapnę ,może się zagęści
jolanka 22:25, 14 sie 2016

Kasia, szkoda, że nie wiedzialam, kiedy ciąć rodki Zrobiłabym to samo a tak musze czekać do nastepnego roku Trudno.
U Ciebie pieknie rośnie, a u mnie chorują na potęgę. Będe przesadzała w inne miejsce ale dopiero we wrześniu. Czy u Ciebie rośnie w cieniu?
katel 22:43, 14 sie 2016

jolanka napisał(a)
Kasia, szkoda, że nie wiedzialam, kiedy ciąć rodki Zrobiłabym to samo a tak musze czekać do nastepnego roku Trudno.
U Ciebie pieknie rośnie, a u mnie chorują na potęgę. Będe przesadzała w inne miejsce ale dopiero we wrześniu. Czy u Ciebie rośnie w cieniu?

Rośnie przy północnej ścianie ma bardzo jasno ale jest w cieniu praktycznie cały dzień.
kasiek 21:27, 16 sie 2016

Mnie rh bardzo w tym roku grzyba łapią... piekną masz tą glediczię i budleje jakie ładne