Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miejski ogród w wersji mini

Miejski ogród w wersji mini

kaz742011 13:25, 25 cze 2017

Basilikum napisał(a)

jak moi sasiedzi kopiac koparka wyrwali kabel i pozbawili nas pradu to zaprosili cala wioske na obiad

U mnie szans na taką imprezę nie było. Kabel doprowadzał prąd do furtki .
kaz742011 13:27, 25 cze 2017

Toszka napisał(a)
Każde późniejsze przenoszenie/wykopywanie to uszkadzanie systemu korzeniowego (kopanej rosliny i sąsiedniej). Uwstecznisz je w rozwoju i stracisz 1-2 lata na odbudowę systemu korzeniowego. To nie bylinki, które mozna bezkarnie przesadzać. Przemyśl sprawę. Jeśli masz nadwyżkę cisów, to przesadź w sporo większe doniczki i zadołuj. Będą rosły i budowały system korzeniowy przed posadzeniem na docelowe miejsce. Teraz wydaje ci się rzadko,ale za 4-5 lat będziesz pluć sobie w brodę. Twoja decyzja - tylko podpowiadam. Hicksii bardzo szybko rośnie jak tylko dobrze ukorzeni się.

Dziękuję Toszko. Myślę intensywnie co zrobić. Dzisiaj na pewno nic, bo jest niedziela .
kaz742011 13:29, 25 cze 2017

Renata dobry pomysł z tymi doniczkami. Szczególnie dla takiego laika jak ja. Nigdy nie wiem czy dobre odległości zostawiam chociaż posiłkuję się projektem. Niestety w przypadku żywopłotu z cisa nie nam podanych sztuk więc trudno mi było określić ilości i odległości w jakich sadzić.
kaz742011 13:38, 25 cze 2017

AnnaCh napisał(a)
Potwierdzę, moje hicksii po czasie ukorzeniania się, w tym sezonie widzę, że idą jak burza. Masz materiał na nowy żywopłot, to go daj tak jak Toszka mówi w duże doniczki i zadołuj, podpędzisz je sobie, każdy rok cisa, to kasa w portfelu. Ja na dalszą część żywopłotu kupiłam jesienią też i rosną w warzywniku
Czytałaś posta wyżej, którego Ci wczoraj napisałam z linkiem do jesiennej dyskusji u mnie?

Iza, u nas duże osiedle, chyba z tym obiadem by nie wyszło Na szczęście szybko pogotowie przyjechało i jakoś tak poprzepinali kable, że tylko my i sąsiedzi nie mieliśmy kilka godzin

Ania dyskusję czytałam. Tylko zgłupiałam z tymi odległościami. Doniczek mi nie brakuje. Dołować mam w czym .
anbu 20:10, 25 cze 2017

Kasiu laptop wrócił z wygnania i zdjęcia wstawiłam
kaz742011 22:08, 25 cze 2017

Dzięki. Lecę oglądać .
Gardenarium 22:30, 25 cze 2017

Jeśli już zostawisz, to potem nie ruszaj. Ważna jest cięta ściana zewnętrzna, czyli płaszczyzna ciętego żywopłotu. ja bym tak zostawiła.

Instagram Ogrodowiska
kaz742011 22:42, 25 cze 2017

Dziękuję Danusiu. Jeśli twierdzisz że zostawić to tak zrobię .
Kokesz 09:55, 26 cze 2017

Zrobiłam w drodze do pracy zdjęcie żywopłotu z cisa, widać jak był gęsto sadzony, może się przyda.

Makusia 11:29, 26 cze 2017

kaz742011 napisał(a)

Posadziłam cisy co 33 cm. Na razie przerwy między nimi są duże. W planach mam aby przycinać je w wąski ekran. W razie mega ścisku też wyciągnę co drugi .

Ja Cię podziwiam! Ja nie umiem sadzić co 70 cm, bo nie wiem jak to mierzyć- od środka dołka? No ale przecież w zalezności, jak się w dołku roślinę ułoży, to 70 cm może zostać zachwiane...od brzegu rośliny? Ale przecież roślna jedna szersza, druga węższa. Efekt u mnie zawsze taki sam- na szpitalne oko
A Ty co 33 cm