Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miejski ogród w wersji mini

Miejski ogród w wersji mini

Toszka 21:49, 01 maj 2018

Rodki zawiązują kwiaty w sierpniu. Warunek to dostateczna wilgotność. Jak jest zbyt sucho, to wiążą tylko liściowe.
On zupełnie nie ma paków kwiatowych?
kaz742011 21:53, 01 maj 2018

anbu napisał(a)
Kasiu rh masz super, a co przed nimi rośnie? W zeszłym roku mój jeden też strajkował, bo przemarzł przemarzł
Buczek cudny
A metoda Toszki z zakładaniem worka na buksa ..... niesamowita Mam nadzieję, że wygrasz i bitwę i wojnę

Przed rodkami posadziłam w tym roku wrzoścce. Wcześniej miałam żurawki ale nie dawały rady na słońcu.

Buczek mnie zachwyca niezmiennie. Odkąd rozwinął liście mam wrażenie że rośnie w oczach .

Rada Toszki bezcenna. Będę walczyć z całych sił. Jak trzeba będzie to i worki w ruch pójdą .
kaz742011 21:56, 01 maj 2018

Basilikum napisał(a)
Czyli juz nie musze tlumaczyc nieczasowa jestem zupelnie

Co do braku cmy w plapce to mi sie tak logicznie wydaje, ze skoro jest gasienica to nie potrafi latac i nie dotrze do plapki, jak sie przeobrazi to dopiero beda jakies (osobniki meskie chyba) w plapce

Ogrodowe widoczki super

Dobrze że już wiem jakie metody stosować aby z ćmą wygrać ; ).
Za pochwałę widoczków serdecznie dziękuję.
kaz742011 21:58, 01 maj 2018

Toszka napisał(a)
Rodki zawiązują kwiaty w sierpniu. Warunek to dostateczna wilgotność. Jak jest zbyt sucho, to wiążą tylko liściowe.
On zupełnie nie ma paków kwiatowych?

Mają jakieś pąki, ale nic z nic nie kwitnie.
Toszka 22:07, 01 maj 2018

zrób zdjęcie, bo może lisciowe tylko.

A torf z bryły dobrze obrałaś przy sadzeniu?
kaz742011 22:23, 01 maj 2018

Mam takie zdjęcie.

Co do torfu to pewności nie mam. Raczej z wszystkimi postąpiłam tak samo. Jedyne co pamiętam to to że zabrakło mi ziemi do kwaśnolubnych i ostatni z prawej posadzony został w ziemi do iglaków. On teraz rośnie najlepiej i kwitnie najładniej.
Toszka 22:53, 01 maj 2018

No ewidentnie są paki kwiatowe. No moze nie jakoś duzo, ale kilka jest.
Zapytałam o ten wydłubany torf (i rozerwana bryłę korzeniową), bo jesli zostało go duzo, i przesechł na korzeniach to będzie trudno go namoczyć.

Sama roślina wygląda zdrowo i krzepko. Wydaje mi się, że tu zbrakło wilgoci. Postaraj się go dodatkowo podlewać raz w tygodniu, większą ilością deszczowej wody. Roslina się ukorzenia ały czas...przekorzeni się poza obręb bryły doniczki i będzie potem już samodzielna.
kaz742011 23:03, 01 maj 2018

Toszko on posadzony był dwa lata temu. Podlewałam rodki zimą jak na plusie było. Teraz też podlewane. Już nie mam pomysłu czego ten jeden jest bez kwiatków.
Toszka 23:18, 01 maj 2018

Jest bez kwiatów bo ewidentnie wymaga ekstra podlewania. Mała ilość pąków kwiatowych świadczy o zbyt małej ilosci wody w sierpniu.

Powiem inaczej. U Ursy od zeszłego roku niedomagał jeden rodek. Iza szalała, pryskała, nawoziła... W tym roku wykopała, bo straciła cierpliwość. Okazało się, że przyczyna leżała w źle usuniętym torfie w jakim był sadzony w szkólce. Torf był suchy i twardy jak kamień, a korzenie nie były w stanie rozrosnąć się, bo suchy torf je ściskał i ograniczał rozrost. Jedyną chorobą rosliny okazałsię torf i niemożniość pobrania wody. Torf tak ma niestety, dlatego tyle piszę o nim na forum i przestrzegam, że miejscem torfu jest torfowisko, a nie nasze ogrody (na zachodzie torf nazywany jest sztucznym podłożem).
Wydaje mi się, że twój rodek miał podobny problem. Wygląda zdrowo, bo bardzo dbałaś o niego. Uzbrój się w cierpliwość. On się zbierze. Normalnie rodki potrzebują ok 5 lat na całkowita aklimatyzację, rozrost masy korzeniowej i wytworzenie odpowiedniej wielkości mikoryzy. Jest zdrowy, piękny (tfu, tfu...) i tylko ty musisz być cierpliwa. Ma chłopak utrudniony start, ale trzyma się świetnie. Wszystko

kaz742011 23:42, 01 maj 2018

Dziekuję. Staram się jak mogę dbać o wszystkie moje rośliny. Mam nadzieję że i ten okaz w końcu to doceni i zaszczyci mnie swoim kwieciem .