Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miejski ogród w wersji mini

Miejski ogród w wersji mini

kaz742011 22:39, 03 maj 2018

Pomału coś mi świta, ale pomysłów nadal szukam .
Znalazłam ciurkadło z pompą solarną . Tylko ta cena ( czterocyfrowa) mnie przeraża .
mrokasia 22:43, 03 maj 2018

Żartujesz, 4 cyfrowa cena???
kaz742011 23:00, 03 maj 2018

No niestety . Cirukadło jest z nierdzewki.
eVka 19:39, 05 maj 2018

Zaglądam, zostawiam ślad i zaczynam czytać. Widzę minimalizm, to co lubię
eVka 20:13, 05 maj 2018

Tak na szybko przejrzałam fotki i poczytałam ostatnie strony, jaki ty masz piękny trawnik! Kiedy siany? Zero chwastów chyba? Ogród wypielęgnowany, bonsai cudo, ja bym obok posadziła tam gdzie konwalniki, niższego ale rozłożystego klona japońskiego szczepionego bordowego? Tak w japońskim klimacie.
Toszka 20:32, 05 maj 2018

Kasiu, konwalnik dopiero będzie się zbierać. teraz to jego najgorszy moment. Nie wiem jaka masz pod żwirkiem ziemię, ale konwalnik lubi luźną, kompostową, przewiewną. Ptasie łapki cięłaś po zimie? też już powinny się zbierać do wzrostu.

Pomysł z klonem fajny. Mnie się podoba.
Pamiętaj, że Danusia projektowała dwa żwirowe kwadraty (ten drugi to z bukiem) i one niejako kolorystycznie uzupełniają się. Faktury i formy też.
Tam koło niwaki proszą się jakieś trawki. oś zwiewnego, delikatnego, równoważącego ciężkawą formowaną formę. Może zapytaj Danusi na pw i ci podpowie.
kaz742011 23:26, 05 maj 2018

effka napisał(a)
Zaglądam, zostawiam ślad i zaczynam czytać. Widzę minimalizm, to co lubię

Pozdrawiam, zapraszam częściej .
kaz742011 23:29, 05 maj 2018

effka napisał(a)
Tak na szybko przejrzałam fotki i poczytałam ostatnie strony, jaki ty masz piękny trawnik! Kiedy siany? Zero chwastów chyba? Ogród wypielęgnowany, bonsai cudo, ja bym obok posadziła tam gdzie konwalniki, niższego ale rozłożystego klona japońskiego szczepionego bordowego? Tak w japońskim klimacie.

Trawnik siany w zeszłym roku. Chwasty rosną, na szczęście nie w hurtowych ilościach. Staram się usuwać je na bieżąco. Dziekuję za pomysł na obsadzenie rabaty przy cisie .
kaz742011 23:41, 05 maj 2018

Toszka napisał(a)
Kasiu, konwalnik dopiero będzie się zbierać. teraz to jego najgorszy moment. Nie wiem jaka masz pod żwirkiem ziemię, ale konwalnik lubi luźną, kompostową, przewiewną. Ptasie łapki cięłaś po zimie? też już powinny się zbierać do wzrostu.

Pomysł z klonem fajny. Mnie się podoba.
Pamiętaj, że Danusia projektowała dwa żwirowe kwadraty (ten drugi to z bukiem) i one niejako kolorystycznie uzupełniają się. Faktury i formy też.
Tam koło niwaki proszą się jakieś trawki. oś zwiewnego, delikatnego, równoważącego ciężkawą formowaną formę. Może zapytaj Danusi na pw i ci podpowie.

Tak dumam i dumam a Ty jak zwykle pomysł mi podałaś. Przy cisie zamierzałam evergoldy posadzić tak jak mam w projekcie.
Mówisz, że konwalnik i ptasie łapki jeszcze ruszą? Posadziłam wszystko w ziemi rodzimej przekopanej z mączką bazaltową i obornikiem. Dodałam też nieco piasku bo tam jest glina. Na koniec w dołki pod rośliny dodałam trochę ziemi z worka i jeszcze raz przekopałam z rodzimą .
Toszka 00:19, 06 maj 2018

Kory nie dawałaś? Przy ciężkiej, gliniastej ziemi przekopanie z korą działa cuda i rozluźnia glebę. Zwłaszcza pod carexy kora jest bardzo ważna.