Dziewczyny pomóżcie. Coś z moim bukiem nie tak. Wszystkie młode listki ma pokryte jakimś białym nalotem. Niektóre liście są też z dziurami. Tak to wygląda. Co mu jest i jak mu pomóc?
Moja droga, szkodnik. Albo Mospilan, albo decis. Biegiem, póki młode liście jeszcze nie zdeformowane. Tak juz buki mają, że trzeba szybko interweniować. Smaczne są
Iwonka Ivk pisała ze na zdobniczke najlepiej mospilan ...w 3 seznie zdobniczka odpuściła ...decis sie u niej nie sprawdził ....ja tez decis psikałam i co rok małpa wraca ....ale juz kupiłam mospilan zeby to talatajstwo pokonać
PS. Kasiu= kaz warto czytać inne wątki na forum ...jest dużo wartościowych informacji w nih zapisane ..... o zdobniczce co sezon sie trąbi jedno i to samo dopiero co był lament z powodu ćmy bukszpanowej ...teraz tez jest juz atak mszycy ....mrówek całe stada w ogrodach sa w tym roku ...podobnie było w poprzednim roku....ślimaków cos mniej ...bo sucho ....ale tam gdzie wiosna była zimna i wilgotna juz dziewczyny pisza że maja ich juz dość dużo ...itp itd
Mam dopiero założony ogród, a doświadczenia żadnego, dlatego wszystkie nietypowe objawy budzą mój niepokój. Pewnie z czasem nauczę się jak rozpoznawać co trapi moje rośliny. Buk pierwszy raz ma coś takiego.
Wątki czytam, niestety z braku czasu tylko niektóre . Ćma też moje bukszpany dopadła, ale wiedziałam o niej i zaraz po wykryciu podziałałam. Mszyce też już przerobiłam, obsiadły mi derenie .