Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Sylvana 21:56, 07 kwi 2016

Ja mam winobluszcz i teraz już wiem, że trzeba mu dać w ziemi jakieś ograniczniki, bo rozlazł się podziemnymi kłączami po całym trawniku...a wyrywanie tych lian to wątpliwa przyjemność...3 dni ręce nie do użytku pomimo rękawiczek
Makao_J 21:59, 07 kwi 2016

Marga napisał(a)
Tez mi się wydaję, że jedna mówi o winobluszczu a druga o bluszczu

Ja do wytyczania półkulistych linii rabat używam węża ogrodowego.

No widzicie, a ja na prawdę się nie zorientowałam. Porażka, ale przypał ze mnie
Makao_J 22:02, 07 kwi 2016

Sylvana napisał(a)
Ja mam winobluszcz i teraz już wiem, że trzeba mu dać w ziemi jakieś ograniczniki, bo rozlazł się podziemnymi kłączami po całym trawniku...a wyrywanie tych lian to wątpliwa przyjemność...3 dni ręce nie do użytku pomimo rękawiczek

Ten bluszcz mi się bardziej podoba bo on drobniejszy jest i ładnie można prowadzić. Zwłaszcza na pniach drzew jest cudny.
Winobluszcz ładnie się przebarwia jesienią. A teraz jak piszesz że takie problemy z ogarnięciem go są to na pewno nie będę miała go w ogrodzie.
Sylvana 22:09, 07 kwi 2016

Też jestem za bluszczem...może i winobluszcz jest jesienią ładniejszy (za każdym razem kiedy chce go wywalić on zaczyna się przebarwiać i mnie rozmiękcza...i nadal jest!),ale za to zimą straszy gołymi splątanymi badylami...a bluszczyk się zieleni
Makao_J 22:15, 07 kwi 2016

Na pewno ciekawa roślina okrywowa jest. Jak już wszystko obsadzę w ogrodzie i będę miała łyse plamy na coś płożącego to wsadzę bluszcz i plewienie będzie z głowy, hihi
Iwk4 22:17, 07 kwi 2016

Ania, zobacz, jak z pergoli usuwaliśmy winobluszcz trójklapowy, takie musieliśmy wykopywać korzenie. Nawet z najmniejszej gałązki wyrasta na nowo:
Nie cytuj, bo usunę

Ale pięknie się przebarwiał
Makao_J 22:27, 07 kwi 2016

Ale mnie teraz rozwaliłaś. W życiu bym się tego nie spodziewała. Nie myślałam że to taki kłopotliwy chwaścior. Dzięki że mnie uświadomiłaś Iwonka.

Nie cytuję

I nie musisz usuwać
ewa004 22:27, 07 kwi 2016

Winobluszcz jest piękny,szczególnie jesienią , ale to dziadostwo ,bardzo trudne do zlikwidowania
Makao_J 22:31, 07 kwi 2016

Jak ja się cieszę że odnóżka tego winobluszczu, którą dostałam od znajomych mi uschła bo jakieś robaki dostała. A miałam ją posadzić na tej pergoli co została zmieniona przy garażu
MirellaB 22:36, 07 kwi 2016

Zastanawiałam się czy można od razu robić dosiewkę razem z nawozem. Na razie był nawóz.

Ania my robimy wszystko za jednym razem tzn. wertykulacja, dosiewka, nawóz, podlewanie.

Winobluszcz pięknie się przebarwia jesienią. W poprzednim ogrodzie miałam cały płot nim obrośnięty. Im więcej się go tnie tym szybciej rośnie. Zabrałam gałązki do teraźniejszego ogrodu i pilnuje, żeby nie szalał.