Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 19:58, 31 maj 2016

malkul napisał(a)
orzechów już zadraszczam okrutnie

Jeszcze nie jadłam z tego drzewa więc nie wiem jakie będą. Podobno pochodzi od drzewa z orzechami o cienkiej łupinie i dużych owocach. Zobaczymy.
Makao_J 20:01, 31 maj 2016

blyxa napisał(a)
Orzechów zazdroszczę, orzechowca wcale, bo drzewo wielkie i żarłoczne. Jednak wartość sentymentalna bezcenna

Korzenie ma już bardzo długie i płytko. Jak zacznie za dużo jeść i szkodzić innym roślinom będziemy drastycznie cięć korzenie. W ten sposób ograniczymy jego wzrost.
Póki co jest drzewkiem bardzo nisko piennym i takim pewnie zostanie.
MirellaB 23:12, 31 maj 2016

Ciekawa jestem co wyjdzie z sosny? Na to potrzeba czasu, jesteś taka cierpliwa?
Makao_J 23:26, 31 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Ciekawa jestem co wyjdzie z sosny? Na to potrzeba czasu, jesteś taka cierpliwa?

Late lecą więc to szybko minie.
Moja himalajka ma coraz większe przyrosty więc nie będzie tak źle jak w przypadku kosodrzewin czy innych wolno rosnących. Nie chcę mieć gęstych i grubych poduch tylko takie luźne gałęzie jak pokazywałam https://pl.pinterest.com/pin/353251164504773441/
więc myślę że wystarczy odpowiednio ukierunkować gałęzie a potem z czasem podciąć co nie potrzebne.
Iwk4 00:45, 01 cze 2016

Makao_J napisał(a)
Tu moja obecnie ulubiona rabata cienista - widok z tarasu

Rozważałam opcję pozostawienia rdzawego blaszaka w takim stanie jak jest (przecież obecnie taka moda na rdzawiaki) ale eM stwierdził że jeśli tak zostawimy to za parę lat się rozsypie.

Zanim przeczytałam to, co napisałaś, zobaczyłam cudny rdzewiak i chciałam ci napisać, by koniecznie go zostawić tak. Świetnie się komponuje i jest hitem.
A może przeciągnąć lakierem bezbarwnym
A może jest jakiś bezbarwny preparat ochronny?
A może Ola Leon by coś doradziła ?
Toć takie rzeczy nawet na CHFS 2016 są:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390091200/
kasja83 12:26, 01 cze 2016

Makao_J napisał(a)
Będziemy mieć orzechy. Po raz pierwszy. Drzewko ma 8 lat. eM dostał od swojego ojca jako symbol bo przecież "prawdziwy mężczyzna powinien: postawić dom, posadzić drzewo i spłodzić syna". Dlatego pomimo niechęci do tego prezentu to jednak ma znaczenie sentymentalne i dlatego rośnie.

Myśmy Ania dwa takie dary mieli-od mojego dziadka-żaden orzech niestety nie poczuł woli życia, a właśnie ze względów sentymentalnych to mi szkoda.
Makao_J 20:37, 01 cze 2016

Iwk4 napisał(a)

Zanim przeczytałam to, co napisałaś, zobaczyłam cudny rdzewiak i chciałam ci napisać, by koniecznie go zostawić tak. Świetnie się komponuje i jest hitem.
A może przeciągnąć lakierem bezbarwnym
A może jest jakiś bezbarwny preparat ochronny?
A może Ola Leon by coś doradziła ?
Toć takie rzeczy nawet na CHFS 2016 są:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390091200/

Dopóki nie zobaczyłam rdzewiaki u Oli to przez myśl mi nie przeszło że to ładne jest ale teraz to nawet go polubiłam. Trzeba by tylko wyrównać trochę jego rysy i może poszukać czegoś bezbarwnego tak jak mówisz ale Ola chyba niczym nie zabezpiecza bo gdzieś pisała u siebie że brudzi ręce o to. Musiałabym jeszcze raz podpytać.
Makao_J 20:38, 01 cze 2016

kasja83 napisał(a)

Myśmy Ania dwa takie dary mieli-od mojego dziadka-żaden orzech niestety nie poczuł woli życia, a właśnie ze względów sentymentalnych to mi szkoda.

Może musisz je odmłodzić i dać drugie życie?
leon60 20:48, 01 cze 2016

Makao_J napisał(a)

Dopóki nie zobaczyłam rdzewiaki u Oli to przez myśl mi nie przeszło że to ładne jest ale teraz to nawet go polubiłam. Trzeba by tylko wyrównać trochę jego rysy i może poszukać czegoś bezbarwnego tak jak mówisz ale Ola chyba niczym nie zabezpiecza bo gdzieś pisała u siebie że brudzi ręce o to. Musiałabym jeszcze raz podpytać.

świeży corten trochę zostawia nalot jak przejedziesz ręką ale mój po roku już nic a nic, niczym nie zabezpieczałam bo i po co

garaż możesz pomalować tym http://www.v33.pl/produkty-do-metalu/a.-lakier-do-metalu-deco,401.html?&vars=cHJvZHVpdF9pZD0zNzQ%3D
Makao_J 21:00, 01 cze 2016

leon60 napisał(a)

świeży corten trochę zostawia nalot jak przejedziesz ręką ale mój po roku już nic a nic, niczym nie zabezpieczałam bo i po co

A no widzisz Olu, Ty masz stal kortenowską - to zupełnie inna bajka. U mnie zwykła blacha więc z czasem się pokruszy.
Muszę zorientować się czy są jakieś bezbarwne farby do metalu. Jeśli tak to dobrze.

Dzięki Olu za szybką podpowiedź. Jak Ty to robisz że jesteś wszędzie gdzie Cię wywołują. A może Ty jak szefowa i Święty Mikołaj wszystko widzicie.