Ania, dobrze jest, mozna jeszcze podsypac ziemią wyzej jesli jest miejsce
pilnuj jeszcze i usuwaj to co rosnie w kątach lisci, chyba ze to pąki kwiatowe to wtedy zostaw
Próbowałam z sadzonek rok temu ale padły mi pomimo iż miały korzenie. No ale wtedy miały gliniastą ziemię.
Teraz jedną gałązkę położyłam i zasypałam ziemią a drugą znalazłam już z korzonkami i od razu wsadziłam obok matecznej. Zobaczymy.
Na razie wciąż są zwiędnięte
A te pędy pomiędzy każdym liściem to trzeba szybko usuwać.
Zastanawiałabym się też nad prowadzeniem tych krzaków na dwa pędy, głównie dlatego, że masz tam mało miejsca i za niedługo to szpilki tam nie wciśniesz, a owoce na gronach będą mniejsze.
Ale może niech ktoś jeszcze się wypowie w tej kwestii.
No nic. Teraz pójdę za dwa dni i zobaczę czy cierpią z tego powodu. Już nic nie poradzę. Gnojówkę mają w ziemi więc nie będę bardziej dokarmiać. Pewnie korzenie już do niej dotarły dlatego takie liście wielkie mają (po 30 cm).
Było już lekko rozsuwane ale eM stwierdził że to źle wygląda i zrobił tak.
Nie dał sobie przetłumaczyć żeby to poprawić.
Teraz zasłonięte płytą do końca wygląda lepiej no ale różnica jest.
Na razie tak zostanie. Z czasem może ustawię jakieś lampiony czy donice i coś się zasłoni. Kiepsko wygląda ale jakoś stresa dużego nie mam to znaczy że coś wykombinuję.
No niestety - nie stawialiśmy altany równolegle do domu tylko do ogrodzenia. Może inny materiał powinnam wybrać do tworzenia tej ścieżki
Już po ptokach