Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 13:50, 20 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Goethe kwiat ma dwa tygodnie? O nie! Dzisiaj to powiem mojej róży o jej koleżance rosnącej u Ciebie. Moja ma kwiat zaledwie trzy dni.

Tak zrobiłam w zeszłym roku z Artemis podziwiając u Ilonki z Łowieckiej i podziałało hi hi w tym roku pięknie kwitła

No tak około 10 dni biorąc pod uwagę wiatry nią majtające. Gdyby nie one to może by dała radę dłużej.
Makao_J 13:50, 20 lip 2017

lutroja napisał(a)
róże zawsze i wszędzie są piękne

Oj tak, oj tak. A ja uwielbiam na nie patrzeć i dotykać. A jeśli już pięknie pachnie to mus taką mieć
Makao_J 13:59, 20 lip 2017

Kasia_CS napisał(a)
Aniu, zamiana hakuro na graby bardzo pozytywna! Ja z jednej strony chciałabym coś z tą moją hakuro zrobić, ale mojemu eMowi szkoda. Zwyklego drzewa nie wsadzę, bo w tym miejscu jest parking podziemny i mało ziemi. Nie wiem tylko dlaczego to moja hakuro jest taka zielona i ma mało bieli i różu (choc na poczatku sezonu miała te kolorki).

Piękną masz altanę! Bardzo podobają mi się te poziome listwy w niej! Klimatyczna

U mnie Goethe jest jesiennym golaskiem i na razie słabo, choc kwiat ma piękny! Krotko go trzymał póki co i się przypalał, ale cudny i tak. O Artemisie wciąż myślę, ale boje się, ze za duży na moje rabaty...

Wspomnialas u mnie o Phantomie - robi się z niego naprawdę duży krzak, kwiatostany ma olbrzymie! Bardzo lubię tą odmianę i wolę taką kolorystykę niz limek

Ja mam zwykłą anabelke, ale ona blyskawicznie przyrasta. U mnie rośnie od zeszlego roku i zbudowała juz w zeszlym sezonie spory krzak. W tym roku scięlam ją prawie do ziemi, wzielam patyczki i większość się przyjęła i jeden z nich nawet kwitnie może strong rownie łatwo sobie pomnożyć teraz jest naprawdę wielka i ma olbrzymie kwiaty

To się rozpisalam

Kasiu no więc tak:
Hakuro jest kolorowa tylko jeśli ma młode przyrosty. Im starsza gałązka tym bardzie zielona dlatego wskazane jest cięcie kilka razy w sezonie letnim jeśli chcesz mieć ją taką jasną.
Moja Geothe rok temu też słabo trzymała bo nowa była. W tym roku postanowiłam wszystkie róże mocno dokarmiać więc gnojówki z pokrzywy nie żałuję a i nawóz do róż też sypnęłam.

Phantoma mam od roku więc dopiero pierwszy raz zobaczę jego kwiaty. Właśnie o to mi chodziło by był większy od limki bo w pewnym sensie będzie robił jako częściowy żywopłot na froncie. Super że potwierdzasz

Strong Anabelle próbowałam już ukorzeniać i niestety z patyków nie wychodzi. Jedyny sposób to z odkładów. Przyginam gałązki do ziemi, mocuję drucikiem i czekam do kolejnego sezonu na odcięcie a potem do stałego gruntu.

Ja nie mam ręki do rozmnażania roślin, nawet nasiona mi się w ogrodzie nie wysiewają. Chyba że werbena. Ona mnie nie zawodzi
Makao_J 14:00, 20 lip 2017

olga80 napisał(a)
Aniu nadrobiłam zaległości.Z hortensjami to Cię urządzili coraz bardziej irytują mnie zakupy przez internet.Mocno naciągane opisy a rośliny kiepskiej jakości Jeśli Cię to pocieszy to ja 4 lata temu dostałam sadzonkę annabeli 3 pędy rozmnażałam ją przez podział i w tym roku mam już mały szpaler.Zrobię fotę i pokarzę u siebie.Goethe cudny muszę na wiosnę o niej pomyśleć ciekawe czy do Ascotów będzie kolorem pasować no i oczywiście zachwyt nad altanką muszę zostawić

Dzięki za altanę.
Nie powiem Ci czy Askot i Goethe będą pasowały bo nie mam Ascot ale mnie korci bo sporo osób ją zachwala.
Na szpaler do Ciebie oczywiście przyjdę
14:01, 20 lip 2017
leon60 napisał(a)

mnie też heh a tak serio to mam nerwa na to pieroństwo trzy lata już jej nie mam a non stop wyrywam...

i tak jeszcze przez kolejna 10cio latke
Makao_J 14:01, 20 lip 2017

AniMa napisał(a)
Graby śliczne Anabel za rok Cię oczaruje - ostatnio widziałam na "żywo" ścięte kwiaty w wazonie...O-GRO-MNE i cudne oczywiście

Na to liczę że jakoś nadrobią i wszystko się wyrówna. Ale na szpaler będę musiała poczekać ze 3 lata
Makao_J 14:05, 20 lip 2017

eee_taam napisał(a)

po ile?

co tu duzo mówic ..werbene 1szt - 12zł ..po tyle była w sobote w jednej z pobliskich szkólek ....jak sobie pomysle i kasy wyplewiłam ...to az mnie skeca

No właśnie te Strong tyle kosztują. I uwierz mi to nie jest najwyższa ich cena. Pisałam już że jak byłam na zjeździe w Pęchcinie w czerwcu i pytałam o nie to mieli po 90 zł. Jak usłyszałam cenę to mnie rozbiło na drobne kawałeczki. Teraz jak byłam i oglądałam te hortki co mają (strong nadal w produkcji) to mają ceny od 60zł do 90zł ale krzaki takie jak moja kilkuletnia Limka.

Tak więc ceny za hortki są straszne. Tylko zwykłą Anabelle widziałam po 15 zł.
Makao_J 14:06, 20 lip 2017

leon60 napisał(a)

mnie też heh a tak serio to mam nerwa na to pieroństwo trzy lata już jej nie mam a non stop wyrywam...

Aż tak nie lubisz werbeny?
paulina_ns 14:08, 20 lip 2017

Aniu jak ja kupiłam swoje hortki były jeszcze mniejsze, głównie skusiła mnie cena, bo płaciłam 10 zł/ szt wielka promocja wtedy była i zależało mi tylko,żeby korzenia miały, bo nie chciało mi się bawić w okłady, patyczki itp, a potrzebowałam większej ilości. W pierwszym roku wiadomo efektu nie było żadnego, w kolejnym już duuuzo lepiej, więc ja bym się w ogóle nie przejmowala. Niestety czasem w internecie różne głupoty wypisują i ludzi w błąd wprowadzają, sąsiadka ostatnio wypatrzyla autko na allegro promocja 100 zł, a stały takie do 300 zł, oczywiście zamówiła, jakie było jej zdziwienie gdy otworzyła pudło i okazało się,że promocja była na przyczepke do auta, a nie auto jak pokazane na zdjęciu było, a ona zasugerowała się zdjęciami, a nie opisem hihi
leon60 14:27, 20 lip 2017

Makao_J napisał(a)

Aż tak nie lubisz werbeny?

jeden sezon lubiłam teraz nienawidzę