Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Mirka 11:35, 21 lip 2017

Makao_J napisał(a)

Ok. Spróbuję. Jeszcze nie ścięłam jej.
O mamuniu a wszystkie kwiatostany na kompost wywaliłam Nie mogłaś wczesniej napisać Ech człowiek całe życie się uczy
Makao_J 12:35, 21 lip 2017

Mirka ja też zawsze wyrzucam ale mam teraz dwie takie które chciałabym by się rozsiały. Muszę spróbować jak Ania radzi, ususzyć i wysiać. Może tak się uda.
AniMa 12:49, 21 lip 2017

Mirka napisał(a)
O mamuniu a wszystkie kwiatostany na kompost wywaliłam Nie mogłaś wczesniej napisać Ech człowiek całe życie się uczy
To kompostu teraz pilnuj czy się tam nie wysieją....Listki poznasz od razu - są charakterystyczne
AgataP 13:56, 21 lip 2017

Makao_J napisał(a)

Na tył rabaty coś wysokiego. Nawet ponad 2m. Myślę tu o Giganteusie a wczoraj wpadłam na Goliata.

Chyba kupię sobie też tego Memory bo mi się podoba.

Dosadziłabym też albo Gracillimusa albo Morning Light. U Oli pojawił się Krater więc któraś z tych trzech.

No i na pewno proso rózgowate Heavy Metal ze 3 szt w kupce.

A z niższych to może carex ID. Tu jeszcze nie wiem.

Trafiłam wczoraj na Tymotkę Boehmera. Ciekawa i piszą że nie ekspansywna.

No i do tego wszystkiego kule bukszpanowe albo tuje Danica.

Już podpowiadam:

Memory - super, też go z chęcią bym wcisnęła
Ja mam Posejdona, ale słabo rośnie... może potrzebuje czasu, a może zmiany miejsca - poczekam jeszcze rok
Jak ma szybko rosnąć i mieć piękne pióropusze polecam mieszanki typu JP2,JP3 wiem że T.G. miał, ale nie wiem czy nadal ma.
Świetnie rosną i mają nieziemskie kwiaty

Tymotka - musi raczej rosnąć na ubogim stanowisku bo tam gdzie nawożone i podlewane wyrośnie w potwora, a po deszczu się wyłoży jak kocimiętka - niczym by kot na niej leżał U mnie są jej zdjęcia - wielką kępę wywaliłam z różanki, podzielone małe zostawiłam jeszcze.

Gracek, ML to dwie różne opowieści - sama musisz wybrać...
ID radzi sobie świetnie - u mnie w miejscu gdzie nie podlewałam w tamtym roku dała radę i powiększyła się 2 x

Prosa - HM będzie niebieskawy, o to Ci chodziło?
Ja mam Northwind - dopiero wypuszcza kłosy, powiem o nim więcej na jesieni. Na razie widzę że trzyma pion. Mam jeszcze proso Praire Sky i bezodmianowe - oba w odcieniu niebieskim, ale bardziej kępowe niż smukłe
Makao_J 15:20, 21 lip 2017

AgataP napisał(a)

Już podpowiadam:

Memory - super, też go z chęcią bym wcisnęła
Ja mam Posejdona, ale słabo rośnie... może potrzebuje czasu, a może zmiany miejsca - poczekam jeszcze rok
Jak ma szybko rosnąć i mieć piękne pióropusze polecam mieszanki typu JP2,JP3 wiem że T.G. miał, ale nie wiem czy nadal ma.
Świetnie rosną i mają nieziemskie kwiaty

Tymotka - musi raczej rosnąć na ubogim stanowisku bo tam gdzie nawożone i podlewane wyrośnie w potwora, a po deszczu się wyłoży jak kocimiętka - niczym by kot na niej leżał U mnie są jej zdjęcia - wielką kępę wywaliłam z różanki, podzielone małe zostawiłam jeszcze.

Gracek, ML to dwie różne opowieści - sama musisz wybrać...
ID radzi sobie świetnie - u mnie w miejscu gdzie nie podlewałam w tamtym roku dała radę i powiększyła się 2 x

Prosa - HM będzie niebieskawy, o to Ci chodziło?
Ja mam Northwind - dopiero wypuszcza kłosy, powiem o nim więcej na jesieni. Na razie widzę że trzyma pion. Mam jeszcze proso Praire Sky i bezodmianowe - oba w odcieniu niebieskim, ale bardziej kępowe niż smukłe

Co to JP2 i JP3?
Tymotkę właśnie chcę wypróbować na ciężkim gruncie. Jeśli da radę to ją pokocham. Tak myślałam że Tu może mieć za dobrze ale nie wiedziałam że dzięki temu wielki urośnie. Zaraz pójdę do Ciebie.
Gracek czy ML właśnie nie wiem. ML mam i daje radę w ciężkiej glebie tylko że niski jest taki 50-60 cm. Ale jeśli wezmę proso HM niebieskie to żeby nie było za dużo niebieskiego więc może jednak Gracek.
Właśnie chyba na proso HM się zdecyduje bo chcę takie piony niebieskie mieć.

Dzięki Agato.
AgataP 15:29, 21 lip 2017

Makao_J napisał(a)

Co to JP2 i JP3?
Tymotkę właśnie chcę wypróbować na ciężkim gruncie. Jeśli da radę to ją pokocham. Tak myślałam że Tu może mieć za dobrze ale nie wiedziałam że dzięki temu wielki urośnie. Zaraz pójdę do Ciebie.
Gracek czy ML właśnie nie wiem. ML mam i daje radę w ciężkiej glebie tylko że niski jest taki 50-60 cm. Ale jeśli wezmę proso HM niebieskie to żeby nie było za dużo niebieskiego więc może jednak Gracek.
Właśnie chyba na proso HM się zdecyduje bo chcę takie piony niebieskie mieć.

Dzięki Agato.

JP2 i JP3 to synonimy mieszańców miskantów, JP4 to właśnie Memory
co będzie łatwiejsze do dostania to kupuj

http://trawyozdobne.com/m/2012-02-12-15-14-9/m/1900-miscanthus-jp2.html
Makao_J 15:33, 21 lip 2017

Nie słyszałam o tym. Zwykle jest jako miskant Memory bez dodatkowych oznaczeń.
chelll 22:22, 22 lip 2017

Makao, cieszę się, że Mała MI potwierdziła złe wieści o jukach, tzn. że nie mam sklerozy. Sadx je rozważnie.
Miskantów też dokupiłabym, ale nie wiem jakich. Mam Memory pierwszy rok. KUpiłam po wystawie Zieleń to zycie 2016. Mam nadzieję, że zakwitnie. Na tę chwilę d... nie urywa
mrokasia 22:44, 22 lip 2017

Aniu, potwierdzam pogłoski odnośnie odrastania juk z małego fragmentu korzenia. W tym roku dzieliłam i przesadzałam swoje juki i dziś wykopywałam kolejny odrost .
16:25, 23 lip 2017
byłam ogladac anabelle strong ...zostały tylko dwie dziadowskie sadzonki , raptem dwa badyle bez kwiatów wys. ciut powyzej kolan umeczone upałem 38zł....nie było juz ani jednej kwitnacej co miały po 4-5 badyli ...chyba że tamtych cena była wyzasza ..bo naprawde były ładne. Poczatkowo mysląłam ze sobie kupie i posadze wtedy łatwo bede widziec róznice miedzy moimi zwykłymi a strong ...ale takiego czegoś za tyle kaski nie chciałam ... nie chcieli przecenić

szukam Mega Pearl na pniu i krzew typowy silver diamont...lub jakąs inna ładna niska ...ale nie spotkałam ...szukam dalej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies