Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Urszulla 14:14, 23 sie 2017

Makao_J napisał(a)
Dodatkowy rzut tej strony ścieżki

Znowu lawendy i bukszpany. Na końcu srebrny owies wiecznie zielony sztuk 5.

Wszystko muszę podsadzić jakąś byliną by ładnie zadarniła i wylała się na ścieżką.

Myślałam o jakimś dzwonku

Nie wiem czy konieczne jest zmienianie tej grubej dość obwódki bo tworzy dość szeroki pas. Mogę pododawać ewentualnie dodatkowych sztuk.

Ten srebrny owies wprowadził zamęt. Powtórzyłabym bukszpan i będzie fajnie. Musi być jakaś konsekwencja bo masz taki charakter uporządkowany ogrodu.
iwka 14:15, 23 sie 2017

ja bym pod amanogawą zostawiła bukszpany, tylko je bardziej rozrzucić i dużo beatlesów plus cebulowe a lawendę przeniosła na drugą stronę
Makao_J 14:17, 23 sie 2017

Urszulla napisał(a)
Mi się przy ścieżce też podobała taką trawka którą się na niej pokłada. Nie wiem co to za rodzaj mogłaby być z tyłu ścieżki (mam na myśli tą drugą część rabaty)- da się dzielić?

Acha, to the Beatles jak tam rośnie i ma się dobrze rozmnażaj koniecznie.

Rośliny i tak sobie miejsce wybiorą same. Ja pod jabłonką przerabiam 3 wariant. Z różnych roślin zostaje trzmielina i trawka mint mist. Tylko one wytrzymują letnią suszę i są ładne. Między to cebulowe.

No czyli to mniej więcej mogłoby tak zostać.

Oczywiście będę dzieliła jak tylko się da. The beatles się sprawdziła. Zresztą od Iwonki żabki je mam

Tak jest tylko taki spory łysy plac po uporządkowaniu tych roślin i pytanie czy mogę tam wsadzić hortensje?
Urszulla 14:21, 23 sie 2017

iwka napisał(a)
ja bym pod amanogawą zostawiła bukszpany, tylko je bardziej rozrzucić i dużo beatlesów plus cebulowe a lawendę przeniosła na drugą stronę

jestem za

A lawenda na przemian z bukszpanami może być byle nic więcej. Dobrym zadarnieniem jest jałowiec płożący Green carpet. A potem w wyższych piętrach dalszych możesz mieć kwitnące hortensje i inne. Pod ogrodzeniem berberysy, tuje, wysokie trawy.

Hortensji na przodzie nie sadź.
Makao_J 14:23, 23 sie 2017

Urszulla napisał(a)

Ten srebrny owies wprowadził zamęt. Powtórzyłabym bukszpan i będzie fajnie. Musi być jakaś konsekwencja bo masz taki charakter uporządkowany ogrodu.

Poważnie?? Mam uporządkowany charakter ogrodu??

Matko, mam tam takie mieszanki Uleńko że głowa mała. Nie jest poukładane bo boję się że jak to wszystko tak idealnie poukładam to poczuję się ograniczona.

Ja Wasze wszystkie propozycje bardzo dokładnie analizuję i te wszystkie idealne linie do mnie przemawiają ale z tyłu głowy cały czas słyszę głosik który podpowiada to troszkę popsuć i zachwiać tą idealną równowagę. No taka już jestem.

Kurcze a ten owies tak mi się podoba tu i ładnie wygląda ze srebrną lawendą i czyśćcem.
Makao_J 14:25, 23 sie 2017

iwka napisał(a)

Śmieję się bo te bukszpany pod Ananogawą (na małej rabacie) były porozrzucane i średnio mi to leżało więc je poukładałam w rządkach i tak jest lepiej.

Urszulla 14:30, 23 sie 2017

Makao_J napisał(a)

Śmieję się bo te bukszpany pod Ananogawą (na małej rabacie) były porozrzucane i średnio mi to leżało więc je poukładałam w rządkach i tak jest lepiej.

Ha. Ha

Ten bukszpan za wiśnią jest ok. Ale brakuje go z przodu I też w liniach prostych. I między nie trawki, one stworzą ten nieład co lubisz poczochrany.

Dlatego chodziło żebyś bukszpan rozciągnęła. a trawkę już dziel lub zdobądź jeszcze kilka takich samych do podziału.
Makao_J 14:30, 23 sie 2017

A gdybym po drugiej stronie ścieżki dla równowagi też wsadziła coś srebrnego? Może zrównoważyłoby ten srebrny owies i to by było takie fajne wejście ?

iwka 14:31, 23 sie 2017

Makao_J napisał(a)

haha to walnęłam
Urszulla 14:35, 23 sie 2017

Makao_J napisał(a)
A gdybym po drugiej stronie ścieżki dla równowagi też wsadziła coś srebrnego? Może zrównoważyłoby ten srebrny owies i to by było takie fajne wejście ?

Musiałbyś ten srebrny owies powtórzyć na środku i z lewej żeby grało. Albo Lawenda i owies? Na przemian? Za chodniczkiem- tak by Ci się podobało? Musi tylko być symetrycznie z każdej strony.

A bukszpany na przód do wiśni?