Bylinówka zachwyca smakiem i świetnym doborem kolorów, szafirowe irysy przepiękne czy jak je kupowałaś to były kwiaty czy też same liście z bulwą pytam bo w zeszłym roku kupiłam sporą ilość irysów kolor róż błękit i biel tak mówił sprzedawca a zakwitły brązowe w beżowe ciapki cały szpaler tam gdzie miało być pastelowo różowo i niebiesko teraz czekam z niecierpliwością na floksy jakim kolorem mnie zaskoczą,
Agatko u Ciebie peonie cudne, ja sadziłam kilka krzaków w zeszłym roku i w poprzednim ale nie dość że nie kwitną to wyglądają jakby się mordowały co zrobić aby były bujne i kwitły nie wiem jakie będą faktycznie kolory kwiatów bo znając moje szczęście mogłam kupić taki kolor jaki chciałam usłyszeć od sprzedawcy...
Agatko,
muszę przesadzić bodziszka, tego dużego fioletowego (niebieskiego?) takiego jak masz na bylinowej, kiedy najlepiej? Dzielenie to już pewnie wiosną?
Agatko po prostu zbieram szczękę z podłogi. Gapię się i gapię na te fiolety i nie mam dość. Piękny kolor irysów ale i inne odcienie piękne. Jaak dużo masz goździków kamiennych- ale dadzą pokaz. Ty tam musisz mieć super ziemię że wszystko tak bujnie rośnie. Buziaki
No to specjalnie dla Was
zdjęcie z roku ubiegłego bo dziś nie miałam czasu na ogród
Druga biała piwonia jest inna nie mogę znaleźć zdjęcia, ale myknę jej jak zakwitnie.
Jest jeszcze bordowa, ale strajkuje drugi rok po przesadzeniu.
Poczekam - mam czas
Aga dlatego najlepiej kupować byliny jak kwitną, sprzedawca sprzeda Ci nawet w kropki jeśli takich potrzebujesz
Druga droga nabycia to zaprzyjaźnione, kochane duszyczki ( Krysiu macham do Ciebie , które się podzielą dobrem swoim.
Peonie - musisz okazać cierpliwość, one chorują po przesadzeniu, a posadzone nowe muszą mieć czas na to by się zdecydować czy im tam dobrze
Napisałam powyżej, że moja bordowa strajkuje, ale poczekam na nią bo jest piękna.
A wiosną koniecznie musisz je podsypać kompostem lub przekompostowanym obornikiem, one to uwielbiają.
Monika jak musisz to przesadzaj nawet teraz, możesz też kosztem kwitnienia ściąć kwiaty i podzielić go. Tylko potem potrzebuje troski, podlewania.
No i miejsce by nie było palące przez słonko, bo może go wysuszyć.
Jak nie musisz to czas jak dla każdej roślinki - wiosna lub jesień.
Dzielenie wiosną najlepiej.