Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AniMa 10:06, 27 lis 2017

Agatko piszesz u Agi Księżycowej o bogatej karmie dla ptaków - masz jakąś konkretną ny myśli? Też chciałabym przyciągnąć więcej ptaków do siebie - na razie same sikoreczki...o dziwo żadnych wróbli nie widać
AgataP 10:09, 27 lis 2017

AniMa napisał(a)
Agatko piszesz u Agi Księżycowej o bogatej karmie dla ptaków - masz jakąś konkretną ny myśli? Też chciałabym przyciągnąć więcej ptaków do siebie - na razie same sikoreczki...o dziwo żadnych wróbli nie widać

Aniu ja zamówiłam na Al...o zobacz sobie - taka z kukurydzą.
Ja chciałam ściągnąć inne gatunki, bo mam sikory ubogie, bogatki, modraszki, wróble, kowaliki, sójki, dzięcioły, zimą wpadają jeszcze kosy... chciałabym gile znowu zobaczyć, ale one lubią owoce np kalinę.
AniMa 10:30, 27 lis 2017

Dzięki
To masz niezłe ptasie radio
U nas zagnieździły się wiosną kosy, ale kocur sąsiadki je upolował i teraz cała reszta sie boi....
Może jak drzewa podrosną to więcej się ich sprowadzi
Z owoców na działce to mam cisowe jagódkiMoże sie połakomią
Wendy79 11:03, 27 lis 2017

AniMa napisał(a)

O wróblach czytałam, że jest ich coraz mniej. U mnie w jednym roku były mazurki,ale teraz znowu ich nie widuję.
Ja karmę kupiłam dla ptaków drobnych i osobno czarny słonecznik, bo zawsze najszybciej znikał.
AniMa 11:12, 27 lis 2017

Kupiłam w L karmę dla małych ptaków i niestety prawie wszystko zostaje, potem kupiłam taką dla sikorek i ta znika w mgnieniu oka, no ale tylko sikorki przylatują. Sąsiadka (2 domy dalej) twierdzi, że u niej stada wróbli...dziwne...
Innych zimowych ptaków na razie nie widziałam...
AgataP 11:25, 27 lis 2017

AniMa napisał(a)
Kupiłam w L karmę dla małych ptaków i niestety prawie wszystko zostaje, potem kupiłam taką dla sikorek i ta znika w mgnieniu oka, no ale tylko sikorki przylatują. Sąsiadka (2 domy dalej) twierdzi, że u niej stada wróbli...dziwne...
Innych zimowych ptaków na razie nie widziałam...

Sikorki wybitnie lubią słonecznik, nie kupuję w łupinie bo potem mam śmietnik pod katalpą Wolę im ten słonecznik w kule tłuszczowe zrobić, więcej pracy mają by się dostać do ziarenek. Do karmnika sypać nie będę słonecznika, bo sójka też się dostaje a przy jej żarłoczności poszłabym z torbami. Myślę coby karmnik zrobić z klatki dla kanarka wtedy większe ptaki będą używać tylko dolnego karmnika z karmą mieszaną, a słonecznik zostanie dla maluchów
Muszę odszukać gdzieś na strychu tej klatki i podumać nad nią
AniMa 11:50, 27 lis 2017

Też mam taką jedną ozdobną klatkę z górnym i dolnym pojemnikiem. Dół to metalowa miseczka a góra to spory koszyk....tylko nie wiem jak ten koszyk wypełnić, bo jest na tyle duży, że jak ptaki objedzą boki, to do środka dzióbkami nie dosięgną...Muszę ją sfocić i wrzucić, może któraś będzie miała pomysł jak ją wykorzystać....

Słonecznik wyłuskany sama uwielbiam Jakbym taki kupowała dla ptaków, to tez poszłabym z torbami. Karmniki mam 3 - 2 na parapetach i jeden na stojaku przy placyku basenowym - przerobiłam poidełko No i wiszą już 2 kule smalcowe

AgataP 11:58, 27 lis 2017

AniMa napisał(a)
Też mam taką jedną ozdobną klatkę z górnym i dolnym pojemnikiem. Dół to metalowa miseczka a góra to spory koszyk....tylko nie wiem jak ten koszyk wypełnić, bo jest na tyle duży, że jak ptaki objedzą boki, to do środka dzióbkami nie dosięgną...Muszę ją sfocić i wrzucić, może któraś będzie miała pomysł jak ją wykorzystać....

Słonecznik wyłuskany sama uwielbiam Jakbym taki kupowała dla ptaków, to tez poszłabym z torbami. Karmniki mam 3 - 2 na parapetach i jeden na stojaku przy placyku basenowym - przerobiłam poidełko No i wiszą już 2 kule smalcowe

Na kulki tłuszczowe to mam sprężynki - 4 szt.
A klatka jest malutka z jednym wejściem - myślałam by szczebelki w 2-3 miejscach rozszerzyć na tyle by wróblowate przelazły
AgataP 12:14, 27 lis 2017

Ptaszory dla Was świeżutkie sprzed paru minutek

mikina34 12:27, 27 lis 2017

Agato,
gdzie kupowałaś te sprężynki? Masz jakiś sprawdzony "przepis" na kulki tłuszczowe dla głodomorów ?