Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 13:51, 17 cze 2018

popcorn napisał(a)
Pozachwycałam się Ile lat mają Twoje poziomki? Jakie róże! Bosko

Poziomki sadziłam w tamtym roku, w tym się już panoszą mocno, ale za to mają mnóstwo owoców, a jakie pyszne
AgataP 13:52, 17 cze 2018

Wendy79 napisał(a)
Poziomki faktycznie masz piękne i myślę sobie, że moje koniecznie muszę ściągnąć ze słońca, bo mimo, że i owocują i sieją się, to liście zawsze mają paskudne. Znajdę im jakieś mniej słoneczne miejsce.
Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że świdośliwa jest taka pyszna?!? Spróbowałam w środę i zakochałam się w niej. Wymieniłabym całą kamczatkę za kolejny krzak śś. Szkoda, że to takie wielkoludy.
Poszłam obejrzeć dzisiaj kłosowca, skubaniec chce mnie ścignąć...

Ja kupiłam jedną świdośliwę i posadziłam przy ścieżce w warzywniku, jak za bardzo będzie cieniować mi aronię to będę ciachać. Wszak świetnie to znosi, VIVA ma ją chyba w żywopłocie
AgataP 13:55, 17 cze 2018

Wendy79 napisał(a)

Aster faktycznie wyjątkowy, widziałabym go wśród traw na brzozowej. Rutewkę Elin gdzieś ostatnio widziałam, nie pamiętam czy stacjonarnie czy internetowo.... Jarzmianki białe nabyliśmy w Wojsławicach, posadzone na brzozowej. Przywiozłam też nowego sadźca plamistego Chocolate.

Wypadły mi krwawniki i monarda. Dosyć szybko ruszyły na wiosnę i mróz w marcu dał im do wiwatu. Monardy u mnie szybko dostawały mączniaka. Mam jedną sadzonkę z czerwonymi kwiatami w warzywnym i już wygląda kiepsko, bo tam nie pryskam chemią. Mam też nasiona monardy bergamo,może wysieję... Hmmm...

Aga aster piękny, bardzo naturalny.
Rutewkę liczę że kupię, pasowałaby mi taka jedna wysoka roślina. Muszę zobaczyć jak zachowuje się u Gochy Jarzmianki też upoluję

A monardy u mnie kiepsko rosły kiedys, od momentu jak podlewanie jest liniowe czyli tylko w nóżki to o mączniaku zapomniałam na nich. Profilaktycznie wiosną tez pryskam całą bylinową miedzianem. Krwawniki jak wywalam, bo rosną jak zwariowane. Dziś też postanowiłam że bodziszek korzeniasty też wyleci, bo zagłuszył mi jeżówki...
Kurna znowu przeróbki będą wiosną
AgataP 13:56, 17 cze 2018

Mirka napisał(a)
Jeszcze zapytam o poziomki. W jakiej ziemi rosną i czym je nawozisz.

MIrka, poziomki dostały ziemię z worka normalną, tam jest też kompost bo żywopłot bukowy dostał go przy sadzeniu. Nawożę gnojówką z pokrzyw, wiosną.
AgataP 13:57, 17 cze 2018

katel napisał(a)

Piękny, czy on ma ciemne pylniki czy tylko tak to wygląda na zdjęciu?
Zerknij na te może to któryś z nich.
Proteus
Violet Elizabeth

Super... chyba to Elżbietka kolorem jest identyczna jak różna New Dawn..
dzięki za linki
AgataP 13:58, 17 cze 2018

Gosiek33 napisał(a)
Trawa to może być perłówka albo tymotka.

Gosia ma rację to tymotka
AgataP 14:00, 17 cze 2018

Tymczasem susza jak diabli
Nie pamiętam kiedy był deszcz taki porządny a nie 3 krople na krzyż.
Trawnik spalony już. Wodę leję tylko na rabaty, dobrze że mam trochę dużych drzew to cieniują choć trochę.

Hortki przycięte wyżej w tym roku, niektóre mają już prawie 150-160 cm

AgataP 14:04, 17 cze 2018

Bylinowa się broni, podlewam dużo, bo za płotem pijaczki brzozy i wszelkie dziadostwo jeszcze. Koniecznie muszę tam czystkę zrobić, bo jeżyny się panoszą, samosiejki drzew jakiś.. wszystko pcha sie na moją stronę

Zielono
niedługo rdest zakwitnie swoimi koralowo różowymi kwiatami, tak mi się spodobał że rozmnożyłam i posadziłam go w dwóch miejscach. Z tyłu przetacznikowce wirgilijskie szykują sie do kwitnięcia

AgataP 14:06, 17 cze 2018

Monarda już otwiera swoje kwiatki

gąszcz zieleni jeszcze

Mam ożankę nie pamiętam od kogo - bo to ożanka, nie ?
malutka jeszcze, nie bardzo wiedziałam co to jest ale jak wypuściła kwiatostan to mnie olśniło

AgataP 14:07, 17 cze 2018

Wysiał się aminek, a ja głupia myślałam że sasanka
wpadłam na to dopiero dzisiaj