Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 14:37, 15 mar 2016

anka_ napisał(a)
Agato już od jakiegoś czasu jestem cichym gościem w twoim ogrodzie. Temat nawadniania 'wykurzył' mnie z ukrycia. Super sprawa, zwłaszcza ten czasomierz. Od zeszłego roku studiuję różne rozwiązania w kwestii nawadniania i twoje Agato wydaje mi się najlepsze dla mnie.

Jak można to ja poproszę. Sprawdzeni sprzedawcy są na wagę złota.

Agato jak grubą macie warstwę pospółki? Czytałam, że jesteś zadowolona. Chwasty nie rosną na tym?

Ania najpierw w temacie pospółki, warstwa dość gruba, choć u nas ze spadkiem więc w jednym miejscu mogło być ze 35cm, a w drugim 15 cm
Pod spodem mamy jeszcze bruk kamienny, choć nie wiem czy wszędzie bo aż tak głęboko koparka nie wybierała. Przyszły dwa transporty samej pospółki, ostatni był pospólka/żwir . Po dwóch latach mogę powiedzieć - nie ma stojącej wody, auta się nie zapadają, śnieg topi się i wsiąka błyskawicznie, chwasty czasem wychodzą, ale je wyrywam nic wielkiego
Wadą jest to,że piach wnosi się do domu, ale już w tym roku sypiemy na to żwir, podłoże się ubiło więc powinien zostać na wierzchu. Najwyżej co 2-3 lata będziemy go uzupełniać. To była najtańsza wersja dla nas, podwórko ze stanowiskiem na auta to jakieś 250 m2 - nie stać mnie na kostkę, a poza tym chyba nie bardzo by mi sie to podobało
Luteczka 15:44, 15 mar 2016

Agatko, świetny instruktaż ja też, ja też chciałabym zobaczyć na żywo. A namiary na firmę od której kupiłaś wszystko mogłabym też prosić ?
AgataP 16:17, 15 mar 2016

Dziewczyny kupiłam od kilku sprzedawców, bo nie ma tak dobrze, by było od jednego

Linia doprowadzająca jest od tego gościa, u niego też zaślepki kupiłam

http://allegro.pl/show_item.php?item=5560489913
http://allegro.pl/korek-wciskany-fi16-zaslepka-do-linii-kroplujace-i5113064829.html

Linia kroplująca tego już bardzo dużo na allegro, można kupić z akcesoriami typu trójnik, kolanka, szpilki mocujące

programator czasowy manualny jak mam cellfastu, wylicytowałam go od kogoś, ale są inne np

http://allegro.pl/programator-czasowy-minutnik-do-wody-8876171-i5507032445.html

A rozdzielacz mam z netto ale jest też na All...ro

http://allegro.pl/rozdzielacz-4-drozny-z-regulacja-przeplywu-wody-i6036637588.html

Niestety najpierw trzeba sobie rozrysować projekt a potem kupić elementy
Luteczka 16:21, 15 mar 2016

Dzięki, kochana jesteś
Bogdzia 18:06, 15 mar 2016

Chciałam Cię spytac czy woda bez przeszkód dociera i na koniec linii kroplującej?
AgataP 18:28, 15 mar 2016

Bogdzia napisał(a)
Chciałam Cię spytac czy woda bez przeszkód dociera i na koniec linii kroplującej?

Bogdzia mam takie ciśnienie, że wypadały mi zatyczki na końcach Tam jest chyba około 60-70 metrów linii.
Będę w innych częściach też tak układać, sprawdziło się, a i kłopotu nie było dla rodziców jak przyjechali do nas by zająć się ogrodem podczas naszego urlopu. Krótki instruktaż i wszystko podlane

Dzięki Bogdzia za uwagi o grabach u Madżenki - chciałam już posadzić w tym tygodniu. Jeszcze tylko muszę kompost kupić, bo rabata prawie przygotowana.

Bogdzia 18:36, 15 mar 2016

Myśle że graby mozesz posadzic do ziemi , nie potrzeba im kompostu, ziemia lepiej wode trzyma. Muszę sie tą linia bliżej zainteresowac ale u mnie się to chyba nie uda bo działka spora a ciśnienie często kiepskie.
Luteczka 18:44, 15 mar 2016

AgataP napisał(a)
Dziewczyny wykopałam Anabelki, mam kilka na oddanie. Nie patyczki, tylko całe sadzonki... może któreś dziewczynki z grupy łódzkiej mają chęć ?

wszystko przed i za przeczytałam a tego nie zobaczyłam
jestem dzisiaj nieprzytomna, dzięki za info jak najbardziej chcę
AgataP 18:46, 15 mar 2016

Bogdzia napisał(a)
Myśle że graby mozesz posadzic do ziemi , nie potrzeba im kompostu, ziemia lepiej wode trzyma. Muszę sie tą linia bliżej zainteresowac ale u mnie się to chyba nie uda bo działka spora a ciśnienie często kiepskie.

Bogdzia no to super, bo kompostu już tam trochę jest, z byłych nasadzeń.
U nas ciśnienie zawsze super, gorzej ze studnią, mało wydajna.
Ale wystarcza na codzienne 15 minutowe podlewanie rabaty za bukszpanem.
Dodatkowo za domkiem gospodarczym mąż wymurował "plombę" 120x100cm postument z suporeksu. Do środka poszedł gruz którego nie wykorzystaliśmy z komórki i na tym wszystkim stanął pojemnik 1000 l - zbiera deszczówkę, z zamiarem podlewania przyszłych warzyw i ewentualnie róż, ale tylko grawitacyjne

AgataP 18:49, 15 mar 2016

Luteczka napisał(a)

wszystko przed i za przeczytałam a tego nie zobaczyłam
jestem dzisiaj nieprzytomna, dzięki za info jak najbardziej chcę

Część wykorzystam, część mam dla kogoś, ale i tak zostanie.
Więc szykuję dla Ciebie Jak wyjdę do ogrodu to pstryknę Ci zdjęcia.