Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 18:47, 22 kwi 2019

Ogórki już posadzone - wracam do prowadzenia na kratce, sprawdziło mi się to dwa lata temu więc znowu ją wytargałam i umieściłam w skrzyni.

Oprócz ogórków rośnie już tam szpinak, posiana jest bazylia, a za siatką rośnie sałata - mix i sałata lodowa ( eksperyment pierwszy raz)

AgataP 18:49, 22 kwi 2019

W truskawkach mam ozdóbkę
w tym roku planuję założyć podlewanie do truskawek, malin i borówek. Już się za to zabrałam

AgataP 18:57, 22 kwi 2019

To tyle z ogrodu

W domu wciąż działam, maluję schody, czeka mnie tapetowanie, zakładanie poręczy i malowanie przedpokoju. Potem robię sobie biurko, maluję łóżko i w końcu przenoszę się na górę.
Brakuje mi jeszcze kilku rzeczy ale to może poczekać... w końcu
Gruszka_na_w... 19:58, 22 kwi 2019

Zachwycił mnie ten pleciony płotek w warzywniku.
U mnie też susza. Pocieszam się, że ten tydzień ma być deszczowy.
Pozostaję w niestającym podziwie dla Twojej zaradności.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 21:49, 22 kwi 2019

Niestety susza straszna i taki ma być ten sezon. Mama jednak twierdzi, że w maju będzie więcej deszczu i mam nadzieję, że to się sprawdzi. Zapewne w przyszłym roku pomyślimy o nawadnianiu, jeśli oczywiście się wyrobimy z pracą zaplanowaną na ten rok.
U mnie biały sadziec nie wychodzi i obawiam się, że już raczej nie wyjdzie. Będę musiała kupić go jeszcze raz.
mikina34 08:19, 23 kwi 2019

AgataP napisał(a)
Ogórki już posadzone - wracam do prowadzenia na kratce, sprawdziło mi się to dwa lata temu więc znowu ją wytargałam i umieściłam w skrzyni.

Agato,
jak rozumiem ogórki będą tylko przed kratką? Jaka długą masz skrzynię?

I jeszcze jedno, czy jak robiłaś domki dla owadów przy nawiercaniu nie wychodziły Ci włókna? Mam dwa takie spore plastry drewna, myślałam, że zrobię w nich dziurki dla murarek, ale przy wierceniu wszystko się "strzępi" i w środku jest pełno wiórów. Jak się tego pozbyć ewentualnie czy jest jakiś patent na to? Może drewno za mokre czy jak?
AgataP 08:57, 23 kwi 2019

mikina34 napisał(a)

Agato,
jak rozumiem ogórki będą tylko przed kratką? Jaka długą masz skrzynię?

I jeszcze jedno, czy jak robiłaś domki dla owadów przy nawiercaniu nie wychodziły Ci włókna? Mam dwa takie spore plastry drewna, myślałam, że zrobię w nich dziurki dla murarek, ale przy wierceniu wszystko się "strzępi" i w środku jest pełno wiórów. Jak się tego pozbyć ewentualnie czy jest jakiś patent na to? Może drewno za mokre czy jak?

Słupy z otworami - tak się dzieje niestety. Część otworów jest pusta część ze strzępami. Może za jakiś czas powtórzę nawierty, ale nie teraz. Czasu brak. Słupy służą na razie jako ozdoba tylko

Ogórki - wracam do kratki bo dwa lata temu miałam lepsze ogórki niż w roku ubiegłym. Jak zaczynają rosnąć to kieruję im pędy na kratkę i już sobie radzą same. Owoce wiszą wtedy pod kratką z drugiej strony, nie stykają się z ziemią... A cień jest dobry dla sałaty, by za szybko nie wypuściła pędu kwiatowego
mikina34 11:40, 23 kwi 2019

AgataP napisał(a)

Słupy z otworami - tak się dzieje niestety. Część otworów jest pusta część ze strzępami. Może za jakiś czas powtórzę nawierty, ale nie teraz. Czasu brak. Słupy służą na razie jako ozdoba tylko

Aha, czyli tak sie po prostu dzieje, muszę zatem pokombinować coś żeby to miało ręce i nogi

AgataP napisał(a)
Ogórki - wracam do kratki bo dwa lata temu miałam lepsze ogórki niż w roku ubiegłym. Jak zaczynają rosnąć to kieruję im pędy na kratkę i już sobie radzą same. Owoce wiszą wtedy pod kratką z drugiej strony, nie stykają się z ziemią... A cień jest dobry dla sałaty, by za szybko nie wypuściła pędu kwiatowego

Moje skrzynie mają 1,20m x 1m, planowałam wysiać w czterech miejscach i zastanawiam się własnie jak je "podnieść" żeby się nie walały po ziemi. Tylko jak zrobię takie dwie kratki to ta z tyłu będzie w cieniu pierwszej czyli kiszka :/
AgataP 11:59, 23 kwi 2019

mikina34 napisał(a)

Aha, czyli tak sie po prostu dzieje, muszę zatem pokombinować coś żeby to miało ręce i nogi

Moje skrzynie mają 1,20m x 1m, planowałam wysiać w czterech miejscach i zastanawiam się własnie jak je "podnieść" żeby się nie walały po ziemi. Tylko jak zrobię takie dwie kratki to ta z tyłu będzie w cieniu pierwszej czyli kiszka :/

Ja mam punktowo w 3 miejscach - w każdym punkcie po kilka ziarek było... na kratce sobie znajdą miejsce - może więc wsadź tylko w jednej linii i już
sylwia_slomc... 12:22, 23 kwi 2019

Sposób na ogórki chyba zgapię