Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

Monia81 11:40, 21 lip 2017

Makao_J napisał(a)

A może polać jakimś środkiem to uschnie z całym korzeniem. Juki mają korzeń palowy czyli idzie głęboko w ziemię i może to jest problem.

No może to by było dobre rozwiązanie, masz jakiś sprawdzony środek
BasiaLT 11:41, 21 lip 2017

Makao_J napisał(a)
Basia czy wiedziałaś że juki jest się ciężko pozbyć z ogrodu bo odradza się z korzenia jak feniks z popiołów?

Tak Aniu, wiem że juka odrodzi się nawet z malutkiego kawałka korzonka pozostawionego w ziemi. Właśnie dlatego swoje sadziłam tam, gdzie ich rozrastanie się jest wręcz oczekiwane
Makao_J 12:37, 21 lip 2017

BasiaLT napisał(a)

Tak Aniu, wiem że juka odrodzi się nawet z malutkiego kawałka korzonka pozostawionego w ziemi. Właśnie dlatego swoje sadziłam tam, gdzie ich rozrastanie się jest wręcz oczekiwane

A ja nie wiedziałam. Muszę przemyśleć swoje rozsadzenie bo coś w nim nie pasowało a teraz muszę pośpieszyć się z myśleniem bo na razie młode są.
Makao_J 12:40, 21 lip 2017

Monia81 napisał(a)

No może to by było dobre rozwiązanie, masz jakiś sprawdzony środek

Najsilniejszy to pewnie rundap. Wiem że to straszne ale znajomy w ten sposób pozbył się drzewa osiedlowego które zestawiało wszystkie okna w mieszkaniu. Podlewał aż uschło całe i zostało wycięte. Może jakby podlewał delikatnie by innym roślinom nie zaszkodzić to z czasem uschła by całe do najmniejszego korzonka i elegancko wyjąć.

Aż mnie ciary przeszły. Lubię juki i chcę je mieć u siebie ale muszę ostro się spiąć z myśleniem.
SlonecznyOgrod 12:54, 21 lip 2017

Rundapem posmaruj. Nie będzie kłopotu.
Mi wyrastała czeremcha pod tują i też krzaczor się zrobił i też posmarowałam trutką, nie ma wyjścia.
I to musiałam tak zrobić żeby liście nie dotykały tuji, a dotykały, więc zawinęłam w reklamóweczki foliowe, to co do zatrucia. dodatkowo, żeby po deszczu woda nie dostała się nigdzie, to włożyłam tę gałąź w pojemnik i przycisnęłam kamieniem.
Takie akrobacje
00:04, 22 lip 2017
Mi też juki wyrastają tam gdzie wcześniej rosły, ale wykopuje je widłami, może w końcu przestaną
BasiaLT 16:43, 22 lip 2017

Dzisiaj upał od rana więc odpusciłam prace w ogrodzie. Zrobilam tylko "przegląd inwentarza".
Rozwary kwitną w pełni.

BasiaLT 16:54, 22 lip 2017

Hortensje sie rozkręcają.
BasiaLT 17:05, 22 lip 2017

Następne w kolejce są jeżówki, liatry i rudbekie.
BasiaLT 17:17, 22 lip 2017

Jeżówki Hot Papaya okazały się rewelacyjnie. Trzeba będzie ich dokupić.