Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

BasiaLT 10:24, 03 maj 2016

jolanka napisał(a)

No nie, same będziecie pić te nalewki? Szkoda, że tak daleko, ale nic straconego, Wy tam, ja tu Po raz pierwszy robiłam nalewki i chyba wyszły

Jolu nigdy nic nie wiadomo. Góra z górą się nie zejdzie a człowiek z człowiekiem zawsze.
Naleweczki pyszna rzecz,zwłaszcza w miłym towarzystwie
gobasia 18:26, 03 maj 2016

BasiaLT napisał(a)

Basienko to super trafiłaś bo ja nie chwalacy się bardzo lubię nalewki i dysponuje całkiem niezłym arsenalem smaków wiec zapraszam serdecznie

O to ja po nauki do Ciebie muszę ,lubie nalewki ale nigdy takiej prawdziwej nalewki nie robilam...mam zamiar w tym roku. do nalewek używasz spirytusu, czy wodki
BasiaLT 18:40, 03 maj 2016

gobasia napisał(a)

O to ja po nauki do Ciebie muszę ,lubie nalewki ale nigdy takiej prawdziwej nalewki nie robilam...mam zamiar w tym roku. do nalewek używasz spirytusu, czy wodki

Wódki nie używam do nalewek bo trochę by za słabe były. Zbyt mocnych nalewek też nie lubię bo wtedy czuć tylko alkohol. Generalnie robię tak, że zasypuje owoce cukrem, one sobie tak stoją za dwa lub trzy dni, potem zlewam sok i dolewam do tego spurytus w proporcji 2 litry soku na litr spirytusu. I tak sobie musi to postać przynajmniej pół roku. Robilam w ten sposób nalewkę z czarnej porzeczki, wiśni, gruszek i malin. W podobny sposób robię też nalewkę z pigwy ale ona wolno puszcza sok i trzeba czekać ponad tydzień. Do pigwy lubię też dodać parę goździków, laske wanili i korę cynamonu. Jak chcesz nalewkę tak "na szybko" to mam dobry przepis na taką z aronii bo ona jest juz dobra chyba po tygodniu czy dwóch ale to bym musiała poszukać przepisu bo nie pamiętam z głowy a on się różni od innych. Ot i cała tajemnica moich nalewek
anabuko1 10:42, 04 maj 2016

O, co ja tu czytam.Ja też lubię i robię rózne nalewki.A teraz zrobiłam nalewkę z mniszka( kwiatów)
BasiaLT 10:54, 04 maj 2016

anabuko1 napisał(a)
O, co ja tu czytam.Ja też lubię i robię rózne nalewki.A teraz zrobiłam nalewkę z mniszka( kwiatów)

O nalewce z mniszka nigdy nie słyszłam. To taka deserowa czy bardziej lecznicza?
gobasia 11:04, 04 maj 2016

BasiaLT napisał(a)

Wódki nie używam do nalewek bo trochę by za słabe były. Zbyt mocnych nalewek też nie lubię bo wtedy czuć tylko alkohol. Generalnie robię tak, że zasypuje owoce cukrem, one sobie tak stoją za dwa lub trzy dni, potem zlewam sok i dolewam do tego spurytus w proporcji 2 litry soku na litr spirytusu. I tak sobie musi to postać przynajmniej pół roku. Robilam w ten sposób nalewkę z czarnej porzeczki, wiśni, gruszek i malin. W podobny sposób robię też nalewkę z pigwy ale ona wolno puszcza sok i trzeba czekać ponad tydzień. Do pigwy lubię też dodać parę goździków, laske wanili i korę cynamonu. Jak chcesz nalewkę tak "na szybko" to mam dobry przepis na taką z aronii bo ona jest juz dobra chyba po tygodniu czy dwóch ale to bym musiała poszukać przepisu bo nie pamiętam z głowy a on się różni od innych. Ot i cała tajemnica moich nalewek

Aż tak spragniona nie jestem ,zeby było na szybko
jesli wpadnie Ci przepis na aroniową to bardzo proszę,
ja najbardziej lubię nalewki słodkie
zoja 16:58, 04 maj 2016

...totalnie nie jestem w temacie to tylko sie
Kasik 01:03, 08 maj 2016

Właśnie- nie ma co fisiować Mebelków na darmo się nie stawia na tarasie. Kaweczka z rana pobudzi i na pracę będzie ochota.

Ja kiedyś też wpadnę
agapant 23:16, 08 maj 2016

BasiaLT napisał(a)
Nowy nabytek na taras żeby było wygodnie wypić kawkę

Zaglądam do Ciebie Basi, a tu co? Tulipany super, wypoczynek cacuś, kawusia rano, nalewki wieczorkiem.
BasiaLT 09:39, 09 maj 2016

Kasik napisał(a)
Właśnie- nie ma co fisiować Mebelków na darmo się nie stawia na tarasie. Kaweczka z rana pobudzi i na pracę będzie ochota.

Ja kiedyś też wpadnę

Tym Kasiu z racji odległości to masz wręcz OBOWIĄZEK wpaść