Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

BasiaLT 13:12, 11 lip 2018

AsiaK_Z napisał(a)
Basiu u mnie przez większość nocy padało i raz lżej raz mocniej do południa teraz nieśmiało przebija sie słońce cieszę się bo ogród wreszcie porządnie podlany datę zapisujemy w kalendarzu

Asiu kiedyś ludzie ważne daty zapisywali kredą na kominie. Ten wczorajszy deszcz naprawdę wart jest odnotowania. Ogród nareszcie porządnie nawodniony.
hanka_andrus 13:29, 11 lip 2018

Kiedyś, Basiu, nie było podpowiadaczy,podglądaczy, żeby coś przypomnieć, to do sąsiadki na ploty się szło i wspominało. A teraz myk, myk na pogodynkę, na Fb i nie tylko dzien przypomną, ale i fotki pokażą, i zapytają co słychać?

Dobrze, że podlewać już tyle nie trzeba. Ale nadzór nad całością miec trzeba, sprawdzam kiedy kilka godzin bez opadów jutro będę miała.

Miłego popołudnia.
Adela 20:11, 11 lip 2018

BasiaLT napisał(a)

Kasiu z tym "powodzeniem" to też u mnie różnie. Te ukorzenianie 3 lata temu to chyba było szczęście początkującego bo wtedy naprawdę masa mi się przyjęła. W zeszłym roku chyba tylko ze 4 sztuki a tym roku ani jedna.

Nigdy nie ukorzeniałam hortensji, bukszpany tak. Ale chce w tym roku zaeksperymentować. Ogladałam na Yt filmik na ten temat i zwróciłam uwagę na sposób przycinania pędów, przycinania liści i podłoże, którym ma być torf wymieszany z piaskiem.
Pozdrawiam
Kindzia 21:06, 11 lip 2018

Melduję, że dzisiaj u nas popadało, nie tak jak u Was, ale zawsze trochę.
BasiaLT 21:33, 11 lip 2018

Kasiu a ja melduję że dzisiaj miałam lawendowe żniwa. Przycinałam te lawendy od ciebie, bo one sa dużo wcześniejsze od pozostałych.
Wyszło ogromne naręcze. Ja tyle nie potrzebuję ale kolezanka prosiła żeby jej zostawić bo będzie robić takie woreczki pachnące do szafy. No to powiązałam w pęczki i powiesiłam na strychu w starym domu.
anabuko1 21:36, 11 lip 2018

O fiu, fiu!!
ależ tej lawendy masz sporo.
To i żniwa lawendowe udane.
Ja mam ze 4 krzaczki.Trochę zduszone.coraz bardziej myślę,żeby je przesadzić w inne miejsce .
Monia81 21:36, 11 lip 2018

Ale masz Basiu ładne pęczki porobione z tej lawendy ja też za swoją muszę się wziąść, ale jakoś czasu brak...
BasiaLT 18:54, 13 lip 2018

U mnie właśnie pada. Mimo słońca nie wiadomo skąd przyszły chmury i na początku wygladały naprawdę groźnie. Porem sie przetasowały, nawet na chwile wyszło słońce a teraz sobie ładnie kropi.
Miałam ambitny plan poplewić troche w ogrodzie ale skoro pada to siła wyższa.
BasiaLT 18:44, 19 lip 2018

U nas pada od trzech dni. Na szczescie nie mocno tylko tak idealnie. Pueknie mi ogrodek nawodniło ale niestety mimo urlopu nie jestem w stanie nic tam zrobic.
Oto moja duma i radość. Moje hortensje z patyczków.
BasiaLT 19:38, 19 lip 2018

A to "kupione" hortensje. Jak widać niewielka miedzy nimi różnica.