Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

AgataM 10:55, 26 lis 2018

Witaj Basiu Czytam, że plany świąteczne idą na całego. Ilość piernikowych gwiazdek niesamowita Będą jako dekoracja, czy upominki? Chyba zapach po całym domu się roznosi.,....
Pozdrawiam cieplutko
BasiaLT 11:09, 26 lis 2018

AgataM napisał(a)
Witaj Basiu Czytam, że plany świąteczne idą na całego. Ilość piernikowych gwiazdek niesamowita Będą jako dekoracja, czy upominki? Chyba zapach po całym domu się roznosi.,....
Pozdrawiam cieplutko

Będzie wszystkiego po trochę. Pierniki wykorzystam do dekoracji, ale też zapakowane w celofanik na prezenty dla przyjaciółek ale przede wszystkim do zjedzenia. Mam je zbunkrowane w dolnej szafce. Za każdym razem jak ją otwieram to pięknie pachnie
SlonecznyOgrod 11:32, 26 lis 2018

BasiaLT napisał(a)

Ja lubię piec, wprawdzie nie robię jakieś wymyślnych ciast ale to co robię to raczej do jedzenia się nadaje

No na pewno robisz pyszne
anabuko1 12:40, 26 lis 2018

BasiaLT napisał(a)

Aniu przepraszam że dopiero teraz ale jestem w wiecznym niedoczasie. A to przepis na pierniki, najprostszy z możliwych i z niego zawsze korzystam. Zagotować 1/8 l oleju, 25 dag cukru i pół kg miodu ciągle mieszając, potem odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać 1 kg mąki lub (jak ktoś nie jest uczulony) to cześć mąki zamienić zmielonymi orzechami, migdałami itp. Do tego 3-4 jajka, pół szklanki mleka, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, szczyptę soli i wlać masę miodowa. Wszystko zamiesic. Jakby ciasto było za luźne to dodać mąkę. Wstawić chociaż na godzinę lub dwie do lodówki (a najlepiej na dwa dni). Potem rozwałkować, wykrawac pierniczki i piec w temp. 190. Jak ostygną to zapakować do pojemnika żeby zmiękły. Tak mówi przepis, natomiast ja w w tym roku robiłam grubsze i krócej je piekłam ok. 15-20 minut w temp. 160 stopni. Wyszły miękkie, takie że można je jeść od razu. I raczej przy tym drugim sposobie zostanę.

Basiu bardzo Ci dziękuję za ten przepis.
Spróbuję .może i mi się uda
zawitka 19:32, 26 lis 2018

To ja też skorzystam bo wydaje mi się prosty ten przepis.
hanka_andrus 20:22, 26 lis 2018

Dobrze, ze do Ciebie zajrzałam, Zapach chyba mnie przyciągnął
. Zapisuję piernikowy przepis.
basia3012 00:27, 04 gru 2018

Basieńko, mam nadzieję, że jestem pierwsza z życzeniami imieninowymi. Wszystkiego najlepszego, zdrowia, szczęścia, spełnienia marzeń i wypoczynku w pięknym ogrodzie.
Miłego dnia 4 grudnia.
Pozdrawiam.
AgataM 06:43, 04 gru 2018

Basieńko!!!! Wszystkiego najlepszego z okazji imienin. Spełnienia wszystkich marzeń i planów nie tylko ogrodowych. I najważniejsze..... zdrowia
anabuko1 07:29, 04 gru 2018

Wszystkiego najlepszego Basiu!!
Dużo radości życiowej i ogrodowej!!
Sto lat w zdrowiu!!
BasiaLT 08:01, 04 gru 2018

Bardzo dziękuję za pamięć i życzenia.
Ciasteczko dla Was