Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

BasiaLT 14:45, 27 maj 2016

Milka napisał(a)

Tez tak samo robię mam potem fajny dywan, u mnie białe zwłaszcza go tworza, różowe z kolei kępki; sliczne rodki i azalie, naprawdę będziesz ciąć???
Z tymi funduszami to wszędzie, no prawie, to samo

Narazie rodkom i azaliom cięcie nie grozi bo są małe, ale jak zaczną mi się za bardzo panoszyć to wkroczę z sekatorem. Chociaż teoretycznie nie powinno to nastąpić bo to są odmiany karłowe.
Milka 15:28, 27 maj 2016

Ja też myslę, że z czasem sekator uzyje, najważniejsze, że ładnie ci rosną
Flower1 18:43, 27 maj 2016

BasiaLT napisał(a)
Zakwitly kolejne rodki ale w tym upale nie pociągna długo. Za to azalie w cieniu za domem mają się całkiem dobrze.

Cudne RH, u Ciebie tez niedługo będzie rzeczka Basiu.Piekne surfinie ja dzisiaj kupiłam biało fioletowe,ciekawa jestem jak sobie poradze w tym roku z mszycą.Czesto robisz oprysk?
jolanka 21:54, 27 maj 2016

Azalie masz piękne, u mnie chyba coś im nie odpowiada. Przesadzę po kwitnieniu. Zastanawiałam się też czy ich nie ciąć, bo niektóre mają mało listków. Podobno wtedy się rozkrzewią i wypuszczą je od dołu.
BasiaLT 22:04, 27 maj 2016

Flower1 napisał(a)

Cudne RH, u Ciebie tez niedługo będzie rzeczka Basiu.Piekne surfinie ja dzisiaj kupiłam biało fioletowe,ciekawa jestem jak sobie poradze w tym roku z mszycą.Czesto robisz oprysk?

Oprysku jeszcze nie robilam ale cały czas sprawdzam czy nie ma na nich mszyc.
hanka_andrus 22:07, 27 maj 2016

Piękne rodki i azalie. U mnie też kwitnienie w pełni. Pozdrawiam weekendowo.
BasiaLT 22:12, 27 maj 2016

jolanka napisał(a)
Azalie masz piękne, u mnie chyba coś im nie odpowiada. Przesadzę po kwitnieniu. Zastanawiałam się też czy ich nie ciąć, bo niektóre mają mało listków. Podobno wtedy się rozkrzewią i wypuszczą je od dołu.

Posadziłam azalie zgodnie z instrukcją od Bogdzi. Głęboki dołek i ziemia ogrodowa wymieszana pół na pół z kwaśnym torfem. Podlewać czesto ale woda ma nie stać w korzeniach, najlepiej wodą deszczową. Czytałam na jej wątku że rodki można przycinać więc azalie pewnie też. Jakby co to jeszcze jej popytaj.
BasiaLT 22:17, 27 maj 2016

hanka_andrus napisał(a)
Piękne rodki i azalie. U mnie też kwitnienie w pełni. Pozdrawiam weekendowo.

Haniu u mnie niestety kwitnienie rodkow się kończy. Upały dały im się we znaki. Za to w końcu wieczorem zaczęło padać. Szczegół ze wcześniej 2 godziny podlewalam
zbigniew_gazda 08:44, 28 maj 2016

Zaglądam Basiu czy żyjesz po podlewaniu gnojówką he he he. A powiedz mi czy azalie japońskie sprawdzą się w miejscu gdzie do południa słoneczko a potem cień.
LyraBea 08:51, 28 maj 2016

I ja przyszłam zerknąć co "na ściernisku" nowego pięknego i się nie zawiodłam. Co za pięknie wybarwione rodki!
U mnie popadało porządnie, tak jak lubię. Dzisiaj cieplutko, bezwietrznie i bez słońca, czyli tak, jak lubię najbardziej. Jeśli mi sąsiad pożyczy walec (bo bez walca sąsiada ani rusz ), będę kolejną porcję trawnika zakładać.