Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

zbigniew_gazda 08:54, 23 cze 2016

Tym razem listę podpisuję i podziwiam piękne rośliny i foty. Pisz Basiu podanie do Szefowej o zmianę wątku - to już nie jest ściernisko. Juka ma mocne i twarde pędy i nic jej nie będzie. U mnie wyrosło 5 pędów. Też czekam na kwitnienie. A perukowiec ma bardzo ładne ciemne peruki. To piękna roślina i lecznicza jest.
BasiaLT 10:46, 23 cze 2016

Kasik napisał(a)

Basieńko - to firletka

Ale fajna nazwa.. taka fikuśna. Zapamiętam sobie
BasiaLT 10:49, 23 cze 2016

jolanka napisał(a)
Basiu, lawenda i szałwia piękne u Ciebie, moje chyba czegoś potrzebują, czym nawozisz?
Wiesz, chyba żałuję, że przy tarasie zrobiłam murek oporowy a nie nasyp. Fajnie te rośliny na lekkim zboczu wyglądają

Jolu niczym nie nawożę bo słyszałam że juk i lawendy się nie nawozi. Ze one właśnie lubią sucho i ubogo.
U nas nasypy na skarpach były koniecznością że względów finansowych. Na początku płakać mi się chciało jak po każdej większej ulewie część ziemi spływała i trzeba było uzupełniać. Ale jak się rośliny zakorzeniły to już jest lepiej. Za parę lat nic ich nie ruszy.
Aneta1309 10:52, 23 cze 2016

Basiu ta roślinka koło niebieskiej szałwi to jest biała szałwia? bo jak tak to stan mojej niewiedzy ogrodowej zaczyna mnie przerażać nie miałam pojęcia że takowa w ogóle jest.
Juką się nie martw u mnie prawie wszystkie na przedpłociu to gradobicie przetrwały niektóre maja jedynie czubki poutrącane ale wychodzi na to ,że to mocarze jednak są
BasiaLT 11:07, 23 cze 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
Tym razem listę podpisuję i podziwiam piękne rośliny i foty. Pisz Basiu podanie do Szefowej o zmianę wątku - to już nie jest ściernisko. Juka ma mocne i twarde pędy i nic jej nie będzie. U mnie wyrosło 5 pędów. Też czekam na kwitnienie. A perukowiec ma bardzo ładne ciemne peruki. To piękna roślina i lecznicza jest.

Nie miałam pojęcia że perukowiec jest leczniczy. Mam go ze względu na kolor liści i miotełki. A co można z niego zrobić?
BasiaLT 11:20, 23 cze 2016

Aneta1309 napisał(a)
Basiu ta roślinka koło niebieskiej szałwi to jest biała szałwia? bo jak tak to stan mojej niewiedzy ogrodowej zaczyna mnie przerażać nie miałam pojęcia że takowa w ogóle jest.
Juką się nie martw u mnie prawie wszystkie na przedpłociu to gradobicie przetrwały niektóre maja jedynie czubki poutrącane ale wychodzi na to ,że to mocarze jednak są

Tak to jest biała szałwia Absolutnie nie martw się swoją wiedzą lub jej brakiem. Wszyscy się całe życie uczymy, a poza tym ciągle wychodzą jakieś nowości ogrodnicze i trudno jest być na bieżąco.
Makao_J 15:57, 23 cze 2016

Basiu macham gorąco.

Czyściec się przyjął i ma się dobrze. Dąbrówka i barwinek jeszcze czekają na wsadzenie i wciąż biorą kąpiel wodną. Dziś dołożę do nich rośliny do ukorzenienia od Kamili. Gorzej z Red Baron. Chyba przepadnie. Coś jej u mnie nie podpasowało. Sorki. Mogłam ją najpierw w wodę włożyć a ja od razu wsadziłam do gruntu.
BasiaLT 21:16, 23 cze 2016

Makao_J napisał(a)
Basiu macham gorąco.

Czyściec się przyjął i ma się dobrze. Dąbrówka i barwinek jeszcze czekają na wsadzenie i wciąż biorą kąpiel wodną. Dziś dołożę do nich rośliny do ukorzenienia od Kamili. Gorzej z Red Baron. Chyba przepadnie. Coś jej u mnie nie podpasowało. Sorki. Mogłam ją najpierw w wodę włożyć a ja od razu wsadziłam do gruntu.

Aniu ja bym barona zostawila w spokoju w tym gruncie. Jesli nawet trawa z gory padnie to może ruszy od korzenia.
Milka 12:16, 24 cze 2016

BasiaLT napisał(a)
A to mój ulubieniec - perułkowiec podolski w swojej najlepszej odsłonie. Nie sposób koło niego przejść i nie poczochrać mu miotełek.

Piekny i jaka fajna skarpa w tle mój ściąłąm, był wielkim drzewem, teraz krótko pilnuję i nie ma miotełek, chyba mi żal, patrząc na twój
Makao_J 22:46, 24 cze 2016

Ten perukowiec to faktycznie zabawnie wygląda. Mój nie kwitnie w tym roku bo cięty był ale za to piękne wielkie liście.
Red Barona na razie nie ruszam i podlewam. Zobaczymy.
Jak coś to w szkółce znalazłam sadzonki po 5 zł więc w ostateczności kupię.