Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 21:52, 10 maj 2016

Sebastian na Edenke zawsze sie miejsce znajdzie

Makao_J 22:02, 10 maj 2016

Jaką herbatę parzysz pod róże? Czarna fusiasta czy jakaś specjalna? I jak mocno rozcieńczasz do podlewania róż?
Kasiek 22:24, 10 maj 2016

Makao_J napisał(a)
Jaką herbatę parzysz pod róże? Czarna fusiasta czy jakaś specjalna? I jak mocno rozcieńczasz do podlewania róż?

Aniu uzywam roznych herbat, od czarnej po ziolowe, np szalwia lub mieta do odkazania ziemi i roslin, czarna tez do zwalczania mszyc. Herbata oprocz tych wlasciwosci neutralizuje rowniez wapn w wodzie.

Litr na 10 litrow wody, staram sie aby czaj nie byl za mocny
Kasiek 22:32, 10 maj 2016

1. Pryskalam dzisiaj roze soda oczyszczona, profilaktycznie, na plamistosc i grzyby.

2. Wciskalam miedzy roslinami zabki czosnku rowniez profilaktycznie, na przedziorki i tarczniki.

3 .Nakarmilam roze bananami, i tu ciekawostka gdzies tam wyczytana, banany poteguja zapach kwiatow Nie wiedzialam o tym a Wy?

4. Przygotowalam mieszanke z kopyt,jajek i maczki, takie papu dostaly wszystkie rosliny.

5. Nastawilam gnojowke z pokrzywy.

Bukszpany nie obciete bo przespalam musze to zrobic w czerwcu.

I co najwazniejsze...Cieszylam sie slonkiem, wiatrem, zapachem roslin i fruwajacych bzyczkow
Amanogawy przyciagaja setki pszczol ktore pieknie graja mi nad uchem
ZieloneWrota 22:39, 10 maj 2016

Witaj, poproszę o szczegóły tej sody, oraz jak wygląda sprawa bananów całe czy skórka kroimy mieszamy czy jak? dziękuję za odp.
Kasiek 22:49, 10 maj 2016

ZieloneWrota napisał(a)
Witaj, poproszę o szczegóły tej sody, oraz jak wygląda sprawa bananów całe czy skórka kroimy mieszamy czy jak? dziękuję za odp.

Witaj Agatko, juz podaje

Przynioslam moja wczesniejsza odpowiedz:

Banany od 24 godzin,( im dluzej tym lepiej, jak gnojowa) resztki mozesz podrzucic pod rosliny. Wszystkie rosliny.
proszek w 0,5 letniej wody, mozesz zwiekszyc dawke, maczniak i grzyby nie lubia srodowiska alkaicznego ( po oprysku zmienia sie zasadowosc na lisciach)

Lub

1:10 swiezego mleka ( nie pasteryzowanego)i pryskamy na: maczniaka, czarna plamistosc i rdze.

Do proszku ( ja uzywam sody oczyszczonej czystej) warto dodac kilka kropel syropu klonowego,( lub zwyklego cukru) ktory dobiera sie do tylka grzybom i innym paskudom a wtedy soda z zaskoczenia, ma lepszy dostep do jadra przeciwnika

Banany najlepiej pociac, szybciej bedzie

ewa004 22:57, 10 maj 2016

Wiesz Kasiu że chyba moim Edenką się pod stodołą nie podoba, bardzo mizerne są.
ZieloneWrota 22:57, 10 maj 2016

Kasiek napisał(a)

Witaj Agatko, juz podaje

Przynioslam moja wczesniejsza odpowiedz:

Banany od 24 godzin,( im dluzej tym lepiej, jak gnojowa) resztki mozesz podrzucic pod rosliny. Wszystkie rosliny.
proszek w 0,5 letniej wody, mozesz zwiekszyc dawke, maczniak i grzyby nie lubia srodowiska alkaicznego ( po oprysku zmienia sie zasadowosc na lisciach)

Lub

1:10 swiezego mleka ( nie pasteryzowanego)i pryskamy na: maczniaka, czarna plamistosc i rdze.

Do proszku ( ja uzywam sody oczyszczonej czystej) warto dodac kilka kropel syropu klonowego,( lub zwyklego cukru) ktory dobiera sie do tylka grzybom i innym paskudom a wtedy soda z zaskoczenia, ma lepszy dostep do jadra przeciwnika

Banany najlepiej pociac, szybciej bedzie
Bardzo bardzo dziękuję za wyczerpującą odp. będzie test sodę mam, banany się kupi, dziś bylam na pokrzywach gnojówka się robi, nie lubię chemii, macham
Kasiek 23:00, 10 maj 2016

ewa004 napisał(a)
Wiesz Kasiu że chyba moim Edenką się pod stodołą nie podoba, bardzo mizerne są.

Pokaz je, moze cos sie zaradzi
Kasiek 23:07, 10 maj 2016

Bardzo bardzo dziękuję za wyczerpującą odp. będzie test sodę mam, banany się kupi, dziś bylam na pokrzywach gnojówka się robi, nie lubię chemii, macham

A prosze Cie bardzo Warto sie troszke pofatygowac i pomyslec, co mozna uzyc zamiast chemii, i co mozna zrobic , jaka profilatyke zastosowac aby ochronic nasze rosliny. Troche systematycznosci i cierpliwosci i rosliny beda sie nam odwdzieczac Nie wolno jednak zapominac ze te sposoby to nie czary mary ktore od razu pomoga...
Chemia jest silniejsza...ale i oslabia nasze ogrody ktore po pewnym czasie lapia juz wszystkie paskudztwa...