Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 23:18, 02 kwi 2020

Pierwsze paki kwiatowe piwonii...

dajana 00:51, 03 kwi 2020

Dziękuję Kasiu za wizytę u mnie , pamięć i miłe słowa ,mam tyle do nadrobienia Nie wiem w jakim czasie zdołam odwiedzić tyle ogrodów.Dzisiaj przybyłam do ciebie .Jakie ty piękne zdjęcia robisz ,niczym malowane obrazy ,napatrzeć się nie mogę.Porad u ciebie cała gama ,zawsze z nich korzystałam i tak zostanie .Wczoraj sadziłam róże i tak własnie je posadziłam jak pisałaś.Znałam ten film na you tube bo własnie u tego pana kupowałam wiele róż każdego roku . Widzę że u ciebie wszystko kwitnie wcześniej ,kwiaty piwonii ,o tej porze? Mam zaprzyjażnionego pana z ogródków działkowych całe poprzednie lato tam przesiedziałam, ma ogromną ilość piwonii .Poszłam dzisiaj zobaczyć nic jeszcze nie ma .Właściwie to miałam kupić tę jego działkę lecz zrezygnowałam bo obok właściciel innej działki robił opryski z randapu .Takiej działki nie chcę .Gdyby nie przypadek nie wiedziałabym o tym .Dobrze się stało bo mam inne plany.Czekam na to na co wszyscy czekamy, abym mogła je zrealizować .Póki co zdrowie najważniejsze .Pozdrawiam cię Kasiu serdecznie.
Figaro 14:48, 03 kwi 2020

No Ksiezniczka otrzepuj sie bo w sobote mozemy reszte drzew podrzucic. Posadzilas juz tamte albo ? Nie bedzie juz wiekszych mrozow ale te Twoje jeszcze w hangarze stoja i podlewalam je.

Figaro 14:51, 03 kwi 2020

quatsch. W niedziele bedzie.
Kasiek 21:50, 04 kwi 2020

wiunia napisał(a)

Jakie kolorki!
I tak za nimi już mi tęskno

Wiuniu, juz sa, juz pomalutku wychylaja sie kolorki z kazdego zakatka

Kasiek 22:23, 04 kwi 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

To drzewo bukowe czy brzoza - zabezpieczone nie moge rozpoznac. Ale piekne u nas takie duze jest w Lazienkach mam fote gdzies.
Mnie sie wydaje, ze na tym drzewie kora pekla byla za bardzo wystawiona na slonce i deszcz zrobil swoje. To nie choroba albo woda sie dostala pod kore przyszedl mroz i kora pekła.

Odnosnie twojego drzewa dobrze wszystko wyskrobac wypsikac/wymyc resztki, pomalowac. Jak masz farbe emulsyjna biala do niej nalac srodka grzybobojczego w odpowiednich proporcjach i pomalowac. Powinno poskutkowac popsikaj jeszcze za tydzien dwa srodkiem grzybobujczym. U nas i go stosuje to Topsin, u was tez powinien być.

Kasiu napisala wyzej, zobaczylsm na poprzedniej stronie i widze, ze dobrze sibie poradzilas. Sprobuj jeszcze popsikac antygrzybowym po cylym pniu ok 30 cm nad rana. A co to za drzewo to nie brzoza bo widze zwoje kory.
Tez tak kiedys mialam na brzozie i wszystko wyleczylam kora zarosło z powrotem. Pryskalam Topsinem. Brzoza ktora jesienia sie pieknie przebarwia wiec szkoda bylo. Ogrodnik musi sprawdzac co jakis czas wszystko co sie dzieje. Przyjezdzajac na wies klade bambetle i robię obchód. Tez, musze ratowac jedno drzewo ambrowca balsamicznego.

Wracajac do kory mowilam, ze mozna. Nawet Niemcy pisza ze mozna. Hyży jak pokazywal to pod rozami mial ok 15 cm.
No a kto pisal ze nie mozna gdzies to czytalam i sie wk...? Wiemy o kogo chodzi.

Pozdrawiam i jak zwykle zdrowia zycze

Elu, to duze drzewo to chyba buk pendula... Malowaniem, zabezpieczaja go przed warunkami atmosferycznymi; nagla roznica temperatur,silnym, gorskim sloncem i wysuszajacym wiatrem. Jak widac na zdjeciach, pomalowane sa, najbardziej wystajace galezie.
Moje ,, operowane,, drzewo to kiku shidare zakura; z tego co o niej wyczytalam, sa dosc czesto atakowane przez raka bakteryjnego...Znalazlam tez informacje (kiedys w Polsce, rozmawiajac w sklepie ogrodniczym z wlascicielem sklepu, tez o tym opowiadal, ale...zapomnialam) o zrobieniu opatrunku z gliny...Ten opatrunek jest lepszy, niz ta kupna masc, ale, nie bede juz dlubac w tej ranie, niech juz tak zostanie. Najwyzej, bedzie miejsce na nowe drzewo; dla mnie bedzie to nauczka, bo ostatnio zaniedbalam obserwacje i profilaktyke...

Co do roz...Ogolnie: wszem i wobec jest ta informacja dostepna, roze lubia miec przykryte nogi. To zadna nowosc.
Elu, postaram sie zrobic fotki mojej rozy, Eden 85, posadzonej z korzeniami na wierzchu...Co rok mi oblednie kwitla, co skrupulatnie i do znudzenia, pokazywalam tu na Ogrodowisku I pokaze tez inna roze, posadzona 5 cm pod ziemia...Bo myslalam, ze tak trzeba, bo tu tak wyczytalam...I to, co wczoraj odkrylam...
Pozdrawiam, zdrowka
Kasiek 22:30, 04 kwi 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kurcze ciekawie to wygląda z listkami i faktycznie wygląda jakby gałęzie spękały i dlatego malowali. Ja przeciw pękaniu do malowania używam wapna na owocowych, ale tylko na nich bo inne mi się nie podobają takie bielone, a przecież w naturze radzą sobie bez bielenia.
Trzymam kciuki za Twoje drzewko

Sylwia, na temat tego drzewa napisalam powyzej Moje drzewa, wisnie ozdobne, i tylko te, pomalowalam wlasnie ze wzgledu na warunki atmosferyczne panujace u mnie...Duze skoki temperatur, silne, alpejskie slonce i halny...Wapna nie mialam, mam gotowy preparat, wiec to uzylam Ostatnio mamy w nocy -10...Dzisiaj w dzien +20...I bardzo silne slonce...Chyba dobrze, ze je tak zabezpieczylam
Kasiek 22:31, 04 kwi 2020

Kawa napisał(a)
śliczne te anemony

Kawcia Sliczne, cudowne, takie malutkie, skromne ale takie piekne
Kasiek 22:33, 04 kwi 2020

Alicja169 napisał(a)
Jakie soczyste zielenie róż, piwonii i piękna biel (no co to jest?)
Pozdrawiam

Alu, to anemona apennina Piekne...U dosc szybko rosna, w tamtym roku kupilam mala kepe, jest juz dwa razy wieksza
Kasiek 23:40, 04 kwi 2020

Figaro napisał(a)
No Ksiezniczka otrzepuj sie bo w sobote mozemy reszte drzew podrzucic. Posadzilas juz tamte albo ? Nie bedzie juz wiekszych mrozow ale te Twoje jeszcze w hangarze stoja i podlewalam je.

Prosze pani Figowej Plisss poczekaj jeszcze chwilke, jezeli mozesz...Drzewka mozesz wystawic, nic im sie nie stanie Z pierwszej partii, z tych 6 drzew, posadzone sa dopiero 2...Za moment bedzie czas na wszystko, na sadzenie drzew i slonce...Jeszcze moment Bedzie ciasto i bedzie kawa i ...co tylko zechcesz Buziaki.