Ja proszę o Twój przepis na piwoniową. Takiego gotowca potrzebuję.
U siostry zostało mi jeszcze tyle piwonii (5) do wsadzenia i nie mam już pomysłu na nie (warzywnik?). U siebie też nie mam (10) - czy jak zrobię szpalerek w sadzie to będzie nie ten teges?
Masz siły słać piwonię (ściętą?), może być goła karpa.
Taką piękność miałam już w ręku ale odstraszyła mnie jej słaba wytrzymałość na nasze warunki pogodowe. Jeśli kiedyś dorobię się zacisznego miejsca to sprawię sobie taką barbulę
W uproszczeniu od brzegu
Rozplenice Mnoudry
Werbena/jeżówki
piwonie
szafirki
kamasje /przesadzałam i się nie zebrały w tym roku/
Dosadzę jeszcze krokusy /o ile będę mieć kiedy/
Na jednym końcu mam rozplenic Moudry bo niższe i lilie maratagony, ale coś zastrajkowały, a na drugim irysy trawolistny i seslerię ale tę drugą i jakiś miskant co miał być nie za wysoki.. ale nazwa się zatraciła. I za seselrią i irysami.. mam ciemierniki.
Rabata twór tegoroczny,. więc a 2 lata zobaCZYMY
Piwonia ma się dobrze.. niech jeszcze siedzi w doniczce, bo liście zdrowe, łapią kolor .. wiem ,że to pora na przesadzanie, ale czasu brak. Jest w donicze i tak ci wyślę.. tylko liście utę wiec nie ma problemu z późniejszym przesadzaniem. Liczyłam na Wojsławice, ale dwa miesiące (lub lepiej) jestem odcięta od wszystkiego co zabiera czas. I od forum też.. tylko u siebie siedzę.. jak ktoś coś chce to pisać u mnie..
A i kosmosy siewki pozbierałam i wciepałam pomiędzy szafirki a piwonie..
Też mi się nieskromnie podoba.. bo werbena ze szklarni wiec wypasiona..i ma tu ubogo w wodę i żyzność to nie wybujała do nieba..
Nie pamiętam komu dawałam wielgaśne werbeny (było to kilka osób) i kazałam przyciąć.. moja wydarta z pomidorów i ścięta uschła i odbiła.. i teraz szaleje cudownie.. kwiatów ma od cholery i trochę.. i nie taka wysoka jest
A z Wojsławic zostają mi się moje małe Wojsławice . po poprzedniej wizycie .. zainspirowana podzieliłam ID.. i to pożytek z wyjazdu.. bo ciemny kąt jest bardzo jasny i fajny.. chyba poszerzę rabatę .. i posadzę ich więcej Ale te kilka metró obwódki robi dobrą robotę