Asiu, jeśli kulki mają tworzyć efekt jak na Twojej inspiracji, to mogłoby tak zostać, ale minimalne rozszerzenie odleglości by nie zaszkodziło - tej największej (przy jasnym trzonku) można by było zostawić ciut więcej miejsca, żeby stanowiła największą centralną poduchę. Kilka kulek masz niemal identycznych gabarytów i dobrze by było się zastanowić, czy którejś chcesz dać się powiększyć, żeby zróżnicować grupę i wtedy też dać jej ciut miejsca.
Sam układ mi się całkiem podoba, jedynie dorzuciłabym jakąs mini po lewej stronie przed miskantem w grupie, żeby tworzyła zakończenie Ale specjalistką nie jestem - u siebie nie potrafię rozrzucić kulek i nie próbuję nawet, bo mam za dużo naćkane obecnie.
Asiu ja nie znam się zupełnie, a układanie kulek wychodzi mi prawie tak fatalnie, jak cięcie cisów
Powiem Ci jednak tak: widzisz je w realu Ty. My tylko na zdjęciach. Zdjęcia nie oddają idealnie odległości, wzajemnego położenia. Jeśli uważasz, że jest ok, to zostaw, nie machaj łopatą, nie nadwyrężaj się. I tak przesadzisz, jeśli dojdziesz za miesiąc, dwa lub rok do przekonania, że Ci tam nie leżą. Tak sobie myślę, ale zrób tak, jak myślisz Ty
Ale dlaczego te kulki mają mieć odstępy? Sie pytam? Przecież docelowo moga być wtulone w siebie i tylko strzyżeniem mozna nadawać im kształtne główki. Byle dojście było. Raz na dwa lata mocno, bardzo mocno tnę swoje buksy. Do patyków. Tnę po to by ograniczyć ich przyrost i utrzymać kształt.
Dzisiaj jeszcze raz spojrzałam na nie świeżym okiem i faktycznie macie racje. Lekkie rozsuniecie ich, zarówno w szerz jak i mniejszych kulek do przodu, powinno pomoc. Wiadomo ze tym kulkom to jeszcze do kulek trochę brakuje ale parę sezonów i będzie lepiej. Chyba ...
One chyba w ogóle rosną wolno. Ale akurat w tym przypadku mi to nie przeszkadza. Mniej ciecia
Aniu, Asiu - no jak mam się Wami nie sugerować? Każda opinia jest dla mnie cenna. A szczególnie te krytyczne. Chyba nie o to chodzi żeby sobie nawzajem przyklaskiwać i och i ach jak na zdjęciach kaszana
A jak doświadczenie ogrodowiskowe wskazuje, wiele pięknych ogrodów powstało właśnie dzięki opiniom na podstawie zdjęć.
Choć Twoja propozycja fajna to łuku tam nie planuje. Za kulkami maja być trawy i hortki magical moonlight, na prawo od kulek a centralnie pod magnolia przewidziane są azalie Adonis. Prawa strona rabaty czyli pod dużą kulą bukszpanową, jeszcze nie obsadzona. Na razie muszę pozostałe kulki rozplanować.
No i oczywiście na całej rabacie wypełniacze. Ale do tego czasu jeszcze trochę
Generalnie Kasiu, tak jak pisałam wyżej, faktycznie porozsuwać je będzie dobrze. M.in. z tych powodów o których piszesz
Pomysł z dodaniem jednej malutkiej całkiem mi się podoba. Cos tam znajdę
No nie przesadzałabym z ta samokrytyka. Cisy wyszły Ci całkiem fajnie. Jeszcze tylko ta lewa gałązka
A wracając do tej mojej magnoliowej to mam taką cichą, wielką nadzieję że jak ją skończę to nie będę w następnym roku chciała jej zmieniać
Niech ja najpierw ogarnę co mam rozgrzebane
Jeszcze EDIT: masz może pina z kulkami buksowymi które są posadzone tak jak moje teraz? Chodzi mi o odległości i jak te moje mogą wyglądać za kilka sezonów.
Toszko, a powiedz kochanieńka czy everillo nada się na patelnie? Bo akurat ta część rabaty to prawie cały dzień w słońcu. Chciałabym ja tam wsadzić ale nie wiem, po tym co napisałaś o niej, czy mi przezimuje.