Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie

Ukojenie

zoja 22:05, 04 wrz 2018

AnnaCh napisał(a)
OK, to chyba nie dla mnie Nie mam czasu się zająć kompostownikiem na zewnątrz, a co dopiero sobie jeszcze w domu postawić i warstwy układać

dla mnie to tez bedzie wyzwanie - moze po jakims czasie podziele sie opinia
Zana 22:24, 04 wrz 2018

zoja napisał(a)
Finito
Dosadzilam podzielone odnozki zurawki lime - ktore oczywiscie od razu zemdlaly...

Jeszcze tylko za bukszpanami ogarnac poziomki i zielsko i tylko podlewac.
Czas gotowac obiad

No to super poryłaś. Zdecydowanie idzie Ci to rycie sprawniej niż mnie. Kanciki wyrżnęłaś na medal. Taki niby drobiazg a od razu odbiór wizualny całości wskakuje na wyższy poziom. Nowy gadżet bardzo mnie zainteresował, ostatnio czytałam na ten temat. Relacjonuj jak się sprawuje, może sobie zakupię, bo zbyt dużo dobra w domu mi się marnuje. Ale dzisiaj zrobiłam taki numer, że wyciągnęłam z kosza obierki po wczorajszym melonie, ziemniakach, ogórkach, liście rzodkiewek, wszystko to zapakowałam do tzw. zrywki i ulokowałam w lodówce. W piątek pojedzie na działkę na kompost. Em jeszcze nie dokonał tego odkrycia, ale chyba stwierdzi, że już do końca sfiksowałam.
zoja 22:42, 04 wrz 2018

Zana napisał(a)

No to super poryłaś. Zdecydowanie idzie Ci to rycie sprawniej niż mnie. Kanciki wyrżnęłaś na medal. Taki niby drobiazg a od razu odbiór wizualny całości wskakuje na wyższy poziom. Nowy gadżet bardzo mnie zainteresował, ostatnio czytałam na ten temat. Relacjonuj jak się sprawuje, może sobie zakupię, bo zbyt dużo dobra w domu mi się marnuje. Ale dzisiaj zrobiłam taki numer, że wyciągnęłam z kosza obierki po wczorajszym melonie, ziemniakach, ogórkach, liście rzodkiewek, wszystko to zapakowałam do tzw. zrywki i ulokowałam w lodówce. W piątek pojedzie na działkę na kompost. Em jeszcze nie dokonał tego odkrycia, ale chyba stwierdzi, że już do końca sfiksowałam.

Dziekuje
Do kancikow mam noz do darni i taki smieszny noz do czyszczenia kostki z katem prostym

Co do wiaderek - wlasnie to marnowanie odpadkow i mnie zmobilizowalo. W sezonie to jeszcze czesc trafia na kompostownik ale zima nikomu nie chce sie tam chodzic.
Jutro podesle Ci linka do bloga Nicoll tam wyjasnia co i jak. Mam w komputerze pracowym
Zana 22:53, 04 wrz 2018

O to super. No to już wiem czym się w pracy "zajmujesz"
zoja 06:45, 05 wrz 2018

Zana napisał(a)
O to super. No to już wiem czym się w pracy "zajmujesz"

Anulka w przerwie chyba moge?

Tutaj fajny opis ---> wiaderka do kompostowania
Tu tylko o metodzie: proces

Filmik--->filmik
sarenka 06:50, 05 wrz 2018

Zana napisał(a)

Nie wiem czy to prawda, ale obierek po ziemniakach nie powinno się dawać na kompost bo często są porażone. Nie wiem czy tak faktycznie jest.
zoja 07:05, 05 wrz 2018

sarenka napisał(a)

Nie wiem czy to prawda, ale obierek po ziemniakach nie powinno się dawać na kompost bo często są porażone. Nie wiem czy tak faktycznie jest.

Ja wrzucam.
Efekt uboczny - wyrosly mi ziemniaki
BasiaLT 10:08, 05 wrz 2018

Nie wiem jak ty to robisz że wszystko masz porobione. I ogród coraz to zmieniany i czas na wyszukanie nowości. Masz czas z gumy czy co...
zoja 11:00, 05 wrz 2018

BasiaLT napisał(a)
Nie wiem jak ty to robisz że wszystko masz porobione. I ogród coraz to zmieniany i czas na wyszukanie nowości. Masz czas z gumy czy co...

Basiu, nie mam wszystkiego porobione - np. dom woła o porządki
Wszystko to kwestia priorytetów - ja mam jeszcze naleciałości z czasu opieki nad leżącą Mamą... wtedy czas trzeba było znaleźć i porozciągać, na krótką metę się da...
Pozdrawiam!
zoja 13:09, 05 wrz 2018

piękna pogoda więc wypisałam urlop na jutro i piątek
jeśli w sobotę mam szansę na Zieleń to życie to rycie muszę 'odbębnić' wcześniej
od razu mi lżej gdy dłuuugi weekend za pasem