A ja chodzę do kompostownika nawet w zimie
hehe
ale filmik obejrzałam i wiadro też... może i warte przemyślenia obawiam się tylko że takie wiaderko nie nadążyłoby u nas przerabiać odpadków... przy 5osobowej rodzinie to chyba z 5 sztuk by się przydało tylko gdzie to stawiać??
Ksiazka, ktora wczoraj pokazalam jest swietna. Mi sie bardzo dobrze ja czytalo. Kilka powodow do zdziwienia bylo
Taka informacja, ktora zainteresuje wszystki ogrodnikow: slimaki pojawiaja sie tam gdzie zachwiana jest rownowaga mikroorganizmow. Sa wtedy w duzej ilosci gdy w glebie zachodza procesy gnilne. Ich dzialalnosc jest dla srodowiska pozyteczna poniewaz w ich odchodach sa duze ilosci mikrorganimow, ktore uzdrawiaja glebe a przez to rosliny.
Czyli te niby szkodniki sa znakiem ostrzegawczym i straza pozarna jednoczesnie.
Ja w tym roku podlewalam m.in. humusem activ ktory ma ok 55% pozytecznych mikroorganizmow i na slimaki oraz inne plagi tak mocno w tym sezonie nie narzekam.
o masz ślimaki pożyteczne a ja wzięłam się solidnie do niszczenia.
szok przeszłam, jak zobaczyłam ślimaki w kompoście, było ich gęsto przyszły na wyrzucone łebki dalii cała skrzynka.
szok, nie miałam tel przy sobie by zrobić zdjęcie, było brązowo same kluski.
krety też pożyteczne, a dziś lałam wodę w dziury i nagle wyleciał mi po wierzchu krecik, też szok bo nie miałam nic pod ręką by go walnąć.
Tylko ciekawe czy bym sie zdobyła na taki odruch.
Zoja! cieszy mnie LB. ja już nic trafić nie mogę.
mam jechać, ale jeszcze jutro czekam na tel ostateczny.
U mnie dużo ślimaków w kompoście i w rabacie która sąsiaduje z nieużytkiem.im dalej od niego tym ślimaków coraz mniej.
Miałam truć ślimaki, ale jeż jest, a przynajmniej był to ich nie ruszałam żeby jezykowi nie zaszkodzuc.
mam slimaki i przestaly mnie przerazac
Kret u mnie by nie przetrwal bo tunel by mu sie zasypywal nawet pozytecznosci nie rozwazam
LB same wskakuja mi do koszyka smieszne jest ze jak na czyms mniej zalezy to latwiej zdobyc wczoraj normalnie w szoku bylam, ze sa bo zerknelam tylko kontrolnie Ja szukalam mystic i myslalam ze nie ma w tym roku to wczoraj trafilam na opakowanie burzace moj spokoj
Haniu szafirkow w tym roku nie sadze bo wszedzie gdzie mialy byc juz sa. Dziekuje za propozycje
U mnie w komposcie tez siedza ale co sie dziwic skoro one zjadaja to co zaczyna gnic?
Jak masz jeza to nie rozkladaj trutki na slimaki - szkoda by bylo, a poza tym czy zjadaja Ci jakas konkretna rosline na ktorej Ci zalezy? Jesli nie to bym odpuscila bo szkoda czasu.
Poczekam az temperatura wzrosnie i ruszam ryc
Plan:
- kamcik wokolo oczkowej + pielenie
- koszenie trawnika
- sprawdzenie bo moze da sie na rabate z koronkowymi hortensjami wsadzic cebule tulipanow,
- ogarnac rozsadnik z wysiewami
- przymierzyc sie do modernizacji kompostownika - bez eM ciezko a on ciagle nie ma czasu...
Czasem siedzą na tujach,hortkach czy bukszpanach,ale jakoś dużych strat nie widzę. Po deszczu chodzę z młodsza zbierać je do wiaderka a potem wywalam.licze,że bażanty je zjedzą
Zoja- chętnie bym posiedziala w spokoju z herbatą ,ale właśnie w biegu jem śniadanie
Mój plan na dziś to zrobić cokolwiek bo boje się planować bo potem nic z tego nie wychodzi