Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie

Ukojenie

patrycja 17:31, 04 wrz 2017

Właśnie na foty załapała się moja córa- stwierdziła jedno- ale czaderskie
Nowalijka 19:23, 04 wrz 2017

zoja napisał(a)
Jest zimno - 12st.C... Deszcz... I w ogole aura jesienna
Patrze na prognozy i widze, ze w tym tygodniu upalow nie bedzie
Szczerze... Mam wielka ochote powtykac cebule kwiatow jak tylko przyjda te ostatnie i nastanie cieply sloneczny dzien. Chyba w tym roku nie bede czekac na paxdziernik... Przynajmniej swiadomie, bo kto wie czy los i wymiana centralnego z kuciem podlog wlacznie, za mnie nie zdecyduja...

Zeszloroczne szafirki juz maja listki
...i od szafirkow musze zaczac sadzenie cebul

-----------
Zamowilam nasiona do wiosennych wysiewow. Postawilam na:
- begonia wiecznie kwitnaca,
- werbena patagonska,
- cynie w kolorze rozowym - wysokie i niskie
- rozowy zeniszek meksykanski...

jeszcze raz dzwonki irlandzkie i astry,
a do tego ozdobne dynie - calkowity debiut.

Stwierdzilam, ze nie wysieje ani pelargoni ani surfinii. Lobelia tez dostala zolta kartke bo w tym roku nie chciala zachwycac.

Nie bedzie szalu wysiewow poniewaz jednoroczne maja tylko wypelnic rabaty a nie je tworzyc.
Begonie na obwodke kolo bukszpanow - tego juz bedzie mnogosc i wystarczy za roznorodnosc

Kupilam tez nasiona wieloletnich: gaura i ratibidia oraz stokrotka.

Zoju jak Ty już kupujesz nasiona na wiosnę to nie wierze w Twoją wstrzemięźliwość. Mi marzy się potagonska werbena ale w tym roku ledwie wzeszła i ziemiórki zainteresowały się nią. Wysiałam tez część do gruntu ale nie wzeszła. Skoro już kupujesz nasiona to ja tez muszę pomyśleć choć obiecywałam sobie ze nie będę głupiała.
zoja 19:26, 04 wrz 2017

patrycja napisał(a)
Właśnie na foty załapała się moja córa- stwierdziła jedno- ale czaderskie

Dzieki
zoja 19:32, 04 wrz 2017

Nowalijka napisał(a)

Zoju jak Ty już kupujesz nasiona na wiosnę to nie wierze w Twoją wstrzemięźliwość. Mi marzy się potagonska werbena ale w tym roku ledwie wzeszła i ziemiórki zainteresowały się nią. Wysiałam tez część do gruntu ale nie wzeszła. Skoro już kupujesz nasiona to ja tez muszę pomyśleć choć obiecywałam sobie ze nie będę głupiała.

Elu musialam juz bo begonie dosc wczesnie sie wysiewa, reszra przy okazji.
Nie bedzie szalenstwa bo te male wredoty mocno mi daly do wiwatu, ale begonie chce w duzej ilosci a nie bedzie mnie stac tyle zakupic to sproboje z siewem.
Werbena jest ciezka z wysiewem, ja wiosna bede probowac ja sypnac od razu do gruntu..
Cynie teraz sa piekne - wiec warte wiosennego zachodu

A to co w gruncie albo wysiane poxna wiosna to juz samo sobie poradzi i mniej uwagi wymaga
zoja 19:38, 04 wrz 2017

To i ja wstawie kwiatki skoro Aurellka jyz mio nich przypomniala

W takiej ilosci werbene lubie:

Tak jest tylko w jednym miejscu ale za rok chcialabym jej wiecej.

Bualy hibiscus:
Nowalijka 19:44, 04 wrz 2017

zoja napisał(a)

Elu musialam juz bo begonie dosc wczesnie sie wysiewa, reszra przy okazji.
Nie bedzie szalenstwa bo te male wredoty mocno mi daly do wiwatu, ale begonie chce w duzej ilosci a nie bedzie mnie stac tyle zakupic to sproboje z siewem.
Werbena jest ciezka z wysiewem, ja wiosna bede probowac ja sypnac od razu do gruntu..
Cynie teraz sa piekne - wiec warte wiosennego zachodu

A to co w gruncie albo wysiane poxna wiosna to juz samo sobie poradzi i mniej uwagi wymaga

Ja napewno poświęcę czas dla cynii ale nie wysadzę ich do gruntu za wcześnie żeby znowu nie wpierdzieliły ich slimory.... Za chiny ludowe nie pozwolę. Będę miała mnóstwo cynii... Taki mam plan.
Zana 19:57, 04 wrz 2017

zoja napisał(a)

Przepiękna ta hortensja. Już wcześniej zwróciłam na nią uwagę, jak jeszcze była całkiem biała, tworzy cudny bukiet kwiatów. Niesamowicie jest wysoka! A przynajmniej na zdjęciu tak wygląda.

Ja z cebulami nie czekam do października, zawsze sadzę większość w okolicach połowy września, nawet jak jest ciepło, a właściwie przede wszystkim jak jest ciepło. Potem w zimnicy ani mi się śni grzebać się z sadzeniem. Dosadzam co najwyżej jakieś resztki, których nie zdążę wcześniej. I nigdy nie miałam żadnych problemów z cebulowymi, wychodzą z ziemi tak jak u innych, kwitną przepisowo.
A werbena to Ci się na rabacie sama wysieje w takich ilościach, że będziesz jeszcze ją przeklinać
Aurelllia 19:58, 04 wrz 2017

Oj Zojka będziesz miała jej więcej i więcej i więcej - taka wieść chodzi po ogrodowisku, bo podobno jak chwast na wiosnę wyłazi wszędzie i fajnie bo przy takiej pogodzie jest nie do pokonania i dzielnie ozdabia ogród
Nowalijka 20:02, 04 wrz 2017

Aurelllia napisał(a)
Oj Zojka będziesz miała jej więcej i więcej i więcej - taka wieść chodzi po ogrodowisku, bo podobno jak chwast na wiosnę wyłazi wszędzie i fajnie bo przy takiej pogodzie jest nie do pokonania i dzielnie ozdabia ogród

Ja też chcę mieć takiego chwasta!!!!!!
MirellaB 20:30, 04 wrz 2017

A ja dzisiaj znowu werbenę wyrywałam. Hmmmm mogłam wiosną wysłać Ci sadzonki