Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Agania 05:22, 12 maj 2020

Milka napisał(a)

Już daję.
Osobno dół i do tego kij, chciałam więcej dziś podziałać, ale ulewa.Musze wprawy nabrać.
Już z góry dziękuję za kuklika, a co chcesz ode mnie???

http://wolf-garten.com.pl/do-pielegnacji-trawnika/63-rb-m-przycinarka-do-brzegow-trawnika.html

U mnie nie jest tak idealny brzeg trawnika na prostym, mam z górki i pod górkę to nie wiem czy się sprawdzi?
Irciu zieloną hochlę potrzebuję, ale ja z chęcią bym jej nadwyżki odkupiła od Ciebie, a tak to zdziebko Elaty poproszę?
Rany Ty wstajesz z ptakami, ja nie mogłam spać, ale z innego powodu.
Zimno wróciło, wczoraj silnie wiało, ale z tego było kilka kropel wody.
Buź
Milka 05:23, 12 maj 2020

BKosimkArt napisał(a)
Irenko, u Ciebie to jest na co popatrzeć zawsze. Kącik z różową ławką świetny! W trzeciej doniczce z siewkami to nie jarząb? Trochę tak wygląda.
Orlik biały przecudny, uśmiechnę się po nasionka
Idę jeszcze raz przejrzeć zdjęcia bo raz to za mało

Basiu dziękuję.
Nasadziłam dużo roślin, codziennie jest coś nowego lub w nowym stadium, więc uwieczniam. Zimą przeglądam i patrzę, co zmienić.
Czyli jarząb, dbam o niego i komuś oddam.
Lubię te różowości na pergoli.
Chętnie podzielę się nasionami, choć i siewki są, ale póki nie kwitną, to nic pewnego.

zaczynają rodki, jak te mrozy nocne przyjdą, zetnie nam wszystko, co kwitnie w ogrodzie, bo zbyt zaawansowane

tu potem łubiny, hortensje, jeżówki, trawy, werbeny,ubiorki, zawilce, hosty itd.
Milka 05:29, 12 maj 2020

zawitka napisał(a)
Napisz czy te nożyce zdają egzamin

Halinko napiszę, na razie jedno podejście, bo deszcz i jak zwykle coś innego do zrobienia
2 najstarsze drzewiaste piwonie, w sumie mam 6
więcej nie zamierzam dosadzać
przeniosłam tu śniedki, werbeny dodałam i jeszcze białe orliki, ale chyba po kwitnieniu
mam tu 7 bylinowych piwonii, od ubiegłego roku, żadna nie ma pąka, więc nie wiem, jak się to skomponuje, bo zapomniałam jakie kolory

zaraz fiolet od rodków Alfred

te wczoraj palikowałam, tak się uginają pod ciężarem kwiatów
aparat przekłamuje, bo w rzeczywistości jest ciemny, bardzo ciemny fiolet, a wychodzi na zdjęciu buraczek
Milka 05:36, 12 maj 2020

mirkaka napisał(a)
Ogrodówek szkoda, trzeba czekać na nie znów cały rok, moje podobnie, choć chyba ciut lepiej.
Ja też mam czasami takie dziwne kuleczki na różach, ja to traktuję jak jakiś rodzaj mszycy w jakiejś fazie rozwoju. Niszczę to coś

Ta trzecia siewka to chyba głóg

Szkoda, ale cóż, na jednej już pąk zobaczyłam.
Już wiem, że to szkodnik, niech przestanie lać, to oprysk zrobię, jedną różę już wykończyły, muszę ściąć do ziemi i może nowe wypuści.
Tak podejrzewałam, że głóg, on chyba kwitnie i ma kolce?
Tu ogrodowe w lasku, lepsze.

nadal leje
górą zaczyna kwitnąć magnolia tripetalla

lawendy się szykują
Milka 05:45, 12 maj 2020

gosika67 napisał(a)
Witaj Irenko to na róży wygląda jak ozdoba. Brrr. Piękny ten kolor okiennic i ławki.
Orliki białe cudne, moja siostra Dorota uwielbia je. Ja mam różowe tylko, coś mnie nie lubią, bo słabo rosną. Pozdrawiam właścicielkę tak pieknego ogrodu, buziaki.

Hejka Gosiu tylko ta ozdoba zżera różę, dlatego liście żółkną i giną.
Będę zbierać nasiona orlików, wyślę ci i od razu do ziemi i za 2 lata będą kwitnąć, w 1 roku budują krzaczek.
Dzięki serdeczne, buź

azalie japońskie są w różnych miejscach i konfiguracją
różnie odpalają, ale już cieszą

mirkaka 05:48, 12 maj 2020

Milka napisał(a)

Ludzie są coraz bardziej wygodni i poniekąd leniwi, nie wiedzą chyba sąsiedzi, że natura, to najlepszy lek na wszystko

ta azalia chyba 4 lata nie rosła, mam jej 3 sztuki, metkę wywiało, a taka piękność

potem zaczynają Gibraltar, na razie kolor w pąku

To Cannons Double, rośnie wielka i silna, u mnie po zeszłorocznej suszy ma zaledwie kilka pąków
Milka 05:50, 12 maj 2020

Malgosik napisał(a)
Ja mam ogród po stronie południowej domu i kwiatki też się tyłem do mnie odwracają.
Białe zawilce ładnie zakwitły.

Małgosiu, zauważyłam, że kręcą się do słońca i nawet ja mam je na widoku, wiele roślin tak robi, zwłaszcza u dalii, to widoczne.

tu raczyły do właścicielki się zwrócić
ale za to moja sąsiadka, starsza pani, bardzo się cieszy i to jest fajne

klon Oridono Nisiki w takiej szacie teraz
jesienią jest zabójczy
jak on sobie radzi w tej skrzyni, nie podlewany, nie wiem, ale dorodny

Milka 05:55, 12 maj 2020

abiko napisał(a)
W ubiegłym roku miałam takie owady na różach, w tym nie mam a mszyc mam od diabła.. jakaś masakra. Nie chce chemi, muszę cos poszukać czym to pryskać, bo zrzucanie nic nie daje.

Aguś, ja chemii prawie nie używam, w wyjątkowych sytuacjach i taka jest; u mnie na innych różach mszycy nie ma, ale znowu coś innego, co zwija liście na czubkach.
Percy Wiesman muszę opryskać, bo liście obżarte, a to piękne rodki i doskonale się spisują; ale nie opuchlaki, tylko sryliony małych ślimaków w skorupce, zbierałam i ubijałam
zaczynają pokaz

pomiędzy nimi mam 2 borówki, kwitną, więc będą owoce

Kasya 05:57, 12 maj 2020

No ta azalia wyjątkowa
A u mnie powrót zimy.... brr
Milka 06:04, 12 maj 2020

SlonecznyOgrod napisał(a)

Hehe posadzone tak jak u mnie , mój też będzie się wypinał na mnie

Może nie cały czas, zależy, jak słonko

lawendy zielone, całości nie pokazuję, bo nie wyplewione z wrednego szczawika

łubiny ruszają, co rok kolory są niespodzianką
siewek chyba mam z 50 lub więcej przyszły rok zapowiada się ciekawie
te zgrają się z fioletowymi bodziszkami i różowymi piwoniami drzewiastymi, bylinowe mam tu białe